<p>Maškovića Han</p>
FINALIST ADRIANA

Povijesni kompleks i hotel Maškovića han u Vrani, nije samo konačište, nego i okupljalište domaćih i stranaca cijele godine

Piše Ana Vučetić Škrbić
17. studenog 2025. - 10:22

U Maškovića han ne dolazi se samo prespavati. Dolazi se doživjeti miris nekih prošlih vremena, okus prave turske kave i posebnu baklavu zbog koje, kažu nam, gosti svraćaju i iz drugih gradova, poput Splita i Zagreba.

Iako je ovaj impresivan kompleks u Vrani, povijesno djelo velikog Jusufa Maškovića, obnovljen 2018. godine prvim europskim novcem, danas ga suvremenim ritmom vodi Andrej Vrsaljko, poznati zadarski ugostitelj s inozemnim iskustvom, koji je Maškovića han u vrlo kratkom vremenu pretvorio u jedno od najživljih mjesta hotelske scene u zaleđu Dalmacije

Prvi je put Općina Pakoštane, inače vlasnik objekta, predala Han u privatne ruke. Sve se to odigralo u ožujku ove godine, a promjene se od tada itekako osjete.

– Otkad smo preuzeli ovaj jedinstveni kompleks, vizija je bila jasna: Han nije i ne smije postati "samo" hotel, mjesto gdje će se prespavati i nastaviti dalje. On mora postati cjelovito iskustvo zbog kojeg će se gost iznova vraćati – govori nam Vrsaljko, dok ispijamo poznatu tursku kavu u mirnom ozračju povijesnog dvorišta, podno guste krošnje.

Dodaje kako je od početka preuzimanja cilj bio jasan: da gost hotela cijeli dan provede u Hanu, bez potrebe da išta traži izvan zidina, i da mu uz to ne bude dosadno.

Na toj se ideji već intenzivno radi jer je Vrsaljko unio novu dinamiku i viziju koja se već vidi kroz statistiku. Broj noćenja porastao je, a ocjena na Bookingu s 8,9 skočila na 9,3 u svega nekoliko mjeseci.

Promjene nisu bile samo kozmetičke, nego su dotaknule svaki detalj – od soba do dvorišta, a ponajviše ponudu.

Ulica cvijeća

Sve sobe danas imaju moderan aparat za kavu s posebnim kapsulama za sve vrste kavopija, personalizirani mini-bar (pića birate unaprijed kako biste pili točno ono što želite), goste dočekuju piće dobrodošlice i mekani ogrtači. Ispred svake sobe uređeni su mali kutci za uživanje – terase za dvoje na tzv. "ulici cvijeća", gdje gosti mogu uživati u jutarnjoj kavi i tišini kamenih zidina.

– U dvorištu smo osmislili lounge-prostore koji su ljetos postali omiljena mjesta za druženje gostiju, dok je zapušteni turski hamam doživio iznenađujuću transformaciju – govori nam Vrsaljko, uvodeći nas u skriveni dio dvorišta, potpuno nevidljiv na prvi pogled.

Uz minimalne zahvate Andrejeve supruge Helene Vrsaljko koja stoji iza brenda "Chloris" i uz podršku konzervatora i arheologa, stari je hamam pretvoren u jedinstveni bar bez struje, osvijetljen isključivo svjetlošću stotina svijeća.

– Htjeli smo zadržati atmosferu, ne pretvoriti ga u još jedan moderni lokal pun neonskih boja. Helena je tu odradila vrhunski posao jer bar živi od svoje tišine, svjetlosti i mirisa posebnog bilja koje za njega pomno birala – objašnjava Vrsaljko. Otvoren ovoga ljeta, vrlo je brzo postao pravi hit kako među hotelskim, tako i među brojnim "vanjskim" gostima.

Upravo taj spoj autentičnosti i suvremenog pristupa pokazuje smjer u kojem Vrsaljko vodi Han: ništa se ne radi radi prvog dojma, nego kako bi se svaki gost koji kroči kroz velika drvena vrata osjećao posebno.

Ovaj pristup nije ostao neprimijećen. Interes za boravak u Hanu raste, a s njim i broj onih koji ga biraju za luksuzna vjenčanja. Kako nam je otkrio, za iduću godinu potvrđeno ih je više od petnaest.

– Najviše nas traže mladi parovi hrvatskog podrijetla koji žive u inozemstvu. Oni žele mjesto koje ima autentičnost, ali i standarde modernog hotela, a ponuda – od hrane do osoblja i uređenja – na visokoj je razini – kaže Vrsaljko.

Fotogenični prostor, mogućnost ceremonije pod otvorenim nebom i gastronomska ponuda doveli su do toga da se Han profilirao kao jedna od najtraženijih boutique destinacija za vjenčanja u Dalmaciji u idućoj godini.

Za razliku od većine objekata u zaleđu, Maškovića han radi cijele godine. Ugovorno je tako predviđeno, ali i da nije – Vrsaljko to nikada nije planirao drukčije.

– Zatvarat ćemo eventualno nekoliko tjedana godišnje zbog radova i održavanja, ali Han mora disati i zimi. Gosti danas traže mjesta s karakterom, a nama je upravo ta autentičnost najveći adut – kaže.

Ipak, ne želi se fokusirati samo na hotelske goste – želi nešto pokloniti i ljudima iz okolnih mjesta.

Padel među maslinama

Zato će ove zime Han prvi put organizirati adventski program, osmišljen kao produžetak filozofije cjelogodišnjeg života unutar zidina. U dvorištu, koje će biti potpuno preuređeno poput božićne bajke, organizirat će se sajam lokalnih OPG-ova i rukotvoraca, nuditi kuhano vino i gin, posebni zimski kokteli te ukusna hrana s OFYR roštilja. Održavat će se brojne dječje radionice uz animatore, pjevat će klape, dok će večere u restoranu "Timar" biti popraćene glazbom uživo i nositi elegantniji ton.

– Planiramo posebnu vitešku večeru s chefom Melkiorom i poznatim Vranskim vitezovima, a održat ćemo i prvu Secret Dinner večer kad gosti neće znati što jedu ni koji im poznati chef priprema hranu. Ne radimo klasičan Advent, želimo intimnu, ugodnu atmosferu – u skladu s prostorom – kaže Vrsaljko.

Planovi za daljnji razvoj već su u punom tijeku. Uz novo uređenje postojećih sadržaja, iduće bi godine Han trebao dobiti bazen na gornjoj etaži s pogledom na zidine, novi wellness prostor te padel-terene na obližnjoj parceli.

– Zamislite igrati padel među maslinama, s pogledom na povijesne zidine Hana – to će biti iskustvo koje ne postoji nigdje drugdje – govori Vrsaljko s osmijehom.

Kad se zbroji sve – novi sadržaji, rast noćenja, popularnost hamam bara i rastući broj luksuznih vjenčanja – Maškovića han danas je primjer kako se kulturno-povijesna baština može pretvoriti u održiv i suvremen hotelski proizvod.

Han u Vrani nije samo povijest. On je sadašnjost koja diše punim plućima – od prve jutarnje kave do posljednje svijeće u hamamu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 15:57