Jedan od razloga zbog kojih je Dubrovnik izuzet iz serije poskupljenja organizirane studentske prehrane diljem Hrvatske jest nedostatak studentskog doma, koji bi uz smještaj osigurao i jeftiniju menzu za studente, kao i visoki troškovi života u Gradu.
Namirnice iz Butige
Dubrovački studenti tako će nakon uvođenja iksica i dalje jesti po istoj cijeni. Prednost je i u tome što pri dubrovačkom Sveučilišnom centru postoji asortiman osnovnih prehrambenih namirnica, tzv. Butiga, koja nudi namirnice po pristupačnim cijenama.
Prema važećem Pravilniku, iz ponude studentske prehrane ubuduće će izostati tzv. nezdravi artikli, poput pretjerano zaslađenih slastica i gaziranih sokova, sve ono što ne zadovoljava prehrambene standarde.
Novi Pravilnik
Ravnatelj Studentskog centra Marko Potrebica napominje da studenti koji u zalihi imaju nepotrošenih bonova za prehranu moraju voditi računa o isteku njihova roka.
Naime, s obzirom na to da se iksica uvodi 1. studenog, studentima je rečeno da sve bonove moraju potrošiti do kraja listopada, jer su prema Pravilniku iz 2001. godine vrijedili mjesec dana nakon početka akademske godine, istaknuo je Potrebica.
Potrebno je istaknuti da je prehrana u studentskim menzama poskupjela gotovo 50 posto stupanjem na snagu novog Pravilnika, zbog čega su mnogi studenti, koji nisu znali za to, bili šokirani iznosima na računima. To se, srećom, ne odnosi na dubrovačke studente, koji će plaćati cijenu od sedam kuna.
Ministarstvo je novim Pravilnikom odlučilo povisiti cijenu menija s 4,40 kuna na 6,50 kuna, a smanjena je i subvencija koju država plaća za osnovni obrok sa 73,65 posto na 71,24 posto. Također, smanjena je i subvencija za namirnice koje nisu na meniju, s prijašnjih 73,65 posto na 50 posto.
Studenti, k tomu, više ne primaju na iksici mjesečne novčane iznose, nego tjedne, pri čemu se neiskorišteni dio briše, a dnevni limit smanjuje se s osam na četiri obroka.
Jelena Hendić
Foto: Arhiv CROPIX
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....