Med kao suvenir, osnivanje katastra pčelarskih paša, kušaonica meda i proširenje asortimana pčelinjih proizvoda naglasci su studije o stanju pčelarstva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji izrađivača Nikole Kežića s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koju je prihvatila najjužnija županija.
U Studiji je istaknuta potreba nastavka ocjenjivanja meda te kontinuirano praćenje botaničkog podrijetla i kakvoće tipičnih vrsta meda iz najjužnije županije - meda od kadulje, vrijeska, planike i mandarina.
Predloženo je i osnivanje kušaonica meda, te uključivanje u ponudu i drugih pčelinjih proizvoda- peludi, matične mliječi i propolisa.
Studija naglašava želju pčelara za uvođenje ekološke proizvodnje te naglašava velike mogućnosti razvoja takve proizvodnje na otocima i u ruralnim dijelovima Županije.
Studijom je predloženo i povezivanje pčelarstva s turizmom kroz osnivanje pčelinjaka za promidžbu pčelinjih proizvoda i uključivanje u turističke posjete. Također, predlaže se da se med uvede kao suvenir u prepoznatljivoj ambalaži i to stoga „jer objedinjuje specifičnu floru podneblja, klimu, pčele i trud pčelara“.
U zaključku Studije ukazuje se na potrebu prilagodbe pčelarstva standardima proizvodnje uoči ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....