Što je bolje: brudet od jegulje i žaba ili kuhana raštika sa suhim svinjskim mesom? Pitali smo to okupljene Neretvane ispred Muzeja Narone u Vidu, gdje je održano treće natjecanje u kuhanju raštike, popularno nazvana "Raštikijada".
Unatoč prohladnom vremenu, okupili su se brojni poklonici ove starinske delicije koja je nekada bila sirotinjska i težačka hrana, a danas nalazi svoje mjesto i u suvremenim jelovnicima. Osim sa suhim svinjskim mesom, u Vidu se mogla kušati i raštika s inćunima, koju su izvan natjecateljskog dijela pripremali mladi kuhari iz Vida.
Inače, "Raštikijadu" tradicionalno organizira Udruga mladih Vida, a hladno i burovito vrijeme pridonijelo je zimskom ugođaju na Naronitanskom trgu, kojim se širio miris svježe skuhane raštike sa suhim rebrima, pancetom i svinjskim nogicama. Sudjelovalo je petnaest kuharskih ekipa pod budnim okom gastronauta Veljka Barbierija, koji je napomenuo da je kuhana raštika jelo koje je preživjelo stoljeća i opstalo do današnjih dana.
Kruh ispod sača, divenice...
Na štandovima natjecateljskih ekipa našla se gotovo sva domaća spiza, od kruha ispod sača, kukuruznog kruha, divenica, domaćih kobasica, žmara, sira iz mješine, pancete i umbule, slanih srdela, suhih smokava, uz nezaobilazno domaće vino. Svi natjecatelji sa sobom su donijeli potrebne namirnice, razumljivo, raštiku i suho meso. Marko Dominiković, jedan od natjecatelja, otkrio nam je da su u svoju raštiku dodali – sušenu veprovinu.
– Zadovoljan sam kako je sve ispalo, a posebno sam zadovoljan osvojenim drugim mjestom – rekao nam je Marko.
Da je njihova raštika s veprovinom uspjela, potvrdilo je i to što u njihovoj teći nakon degustacije nije ostalo ništa.
Stručni sud, pod vodstvom Veljka Barbierija, nije imao nimalo lagan zadatak među petnaest skuhanih raštika odabrati najbolju i najukusniju.
Ipak, odluka je pala pa su tako, po stručnom sudu, najbolju raštiku skuhali "Gurmani", dok su drugo mjesto podijelile "Kasupije" iz Podrujnice i domaće "Gusine", a treća je bila "Plava kamenica".
– Bilo je teško prosuditi koja je raštika najbolja. Dodatnu težinu čitavoj priči daje mjesto natjecanja, stara Narona ispred Augustova hrama, budući da je po antičkome mitu raštika nastala tako što se bog Jupiter znojio rješavajući tešku zagonetku i iz kapljica znoja koje su padale na tlo izrasla je raštika – objasnio je Barbieri.
Mitovi i legende o raštici
– U čarobnoj delti Neretve križaju se plodovi zemlje i mora te mitovi i legende koji su vezani uz raštiku i načine njezine pripreme. I ova "Raštikijada" u Vidu kruna je doživljavanja ambijenta gastronomije i kulture antičke Narone i naselja Vida – kazao je Barbieri. – Zanimljivo je da se neretvanska raštika kuha na specifičan način jer se dodaje malo koromača, a ponekad i neretvanska ljuta paprika – suhi feferon, koji daje potpuno lokalni ljuti naglasak u kojem ljutina postaje slatkoća. Inače, recept potječe još iz antičkog doba, osim njegova sastojka krumpira, koji je u ove krajeve stigao kasnije – zaključio je Veljko Barbieri, otkrivajući da je zanimljiv recept kuhanja raštike pronašao u antičkim i rimskim kuharicama.
Raštika se tako kuha s garumom – vegetom iz antičkog doba, koji se pravio od slane ribe sušene i fermentirane na zraku.
Organizatori ove manifestacije zadovoljni su uspjehom "Raštikijade" i nadaju se da će postati tradicionalno događanje u ove hladne zimske dane, koji su idealni upravo za kuhanje i konzumaciju raštike sa suhim mesom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....