StoryEditorOCM

Đir po zadarskim kućicama: maštovita jela, kokteli, specijaliteti iz Slavonije. ‘Kuham ono što ljudi zaista vole jesti‘

Piše ZADAR ST
14. prosinca 2025. - 09:00

Postoji li nešto što nas toplinom ispunjava više od toplog obroka? Osjećaj koji nam domaće skuhana hrana, napose u ove hladne dane, pruža usporediv je jedino s ljubavlju. Jer i hrana je način da se pokaže ljubav i briga. A o svojim sugrađanima te svim našim gostima u šest će tjedana blagdanskog programa Adventa u Zadru brinuti deseci zadarskih ugostitelja, koji su se i ove godine odlučili na avanturu koja se zove "adventska kućica". 

Spoj kulinarske maštovitosti i arhitektonske inventivnosti u malom, iz kućica će u sklopu Adventa u Zadru u tjednima pred nama izlaziti blagdanski specijaliteti i posebni kokteli, mnogi od njih neizostavni i tradicionalni, a mnogi novi i moderni. U nekoliko nastavaka zato donosimo pregled ovogodišnje adventske gastronomske ponude, piše u Turističkoj zajednici Grada Zadra. Obišli su tamošnje kućice, ovo su njihovi dojmovi:

Svoj smo obilazak započeli u "prizemlju" glavne adventske scene, tik uz veliku pozornicu na Trgu Petra Zoranića. Gastronomska ponuda bila je i uvijek će biti jednom od najvažnijih karakteristika svih božićnih sajmova, pa tako i onog zadarskog. Na prvih osam adventskih kućica čiju smo blagdansku gastroponudu imali prilike provjeriti, vidjeli smo tako, ali i kušali, različite delicije. Od nadaleko poznatih i uvijek omiljenih fritula tete Nade do pohane carbonare, te neizostavnih blagdanskih burgera i kobasica. Ponuda je bogata i šarolika!

image

TZ Grada Zadra

Matija Lipar/
image

TZ Grada Zadra

Matija Lipar/
image

TZ Grada Zadra

Matija Lipar/

– Prvi smo put na Adventu u Zadru, gdje nudimo jela koja smo osmislili za blagdansku ponudu, a testiramo ih za neke buduće ugostiteljske avanture koje su nam u mislima. Sva su naša jela domaća, od kruha do mesa, s obiteljskim potpisom. Osim našeg već poznatog "škarburgera", tu su i ostale ideje osmišljene baš za ovo razdoblje – "vishalica", "karalepina", "slimbasica", "gurmazalica" i "mazalica", te dvije vrste naših domaćih fritula – predstavio nam je Hrvoje, koji stoji iza adventske kućice "Kod Dragana", posvećene njihovu najvjernijem gostu – Draganu, za kojeg kažu da im je motivacija jer zna uživati u svakom momentu. Poruka je to i njihove kućice – opuštanje i uživancija!

– Balansiramo između dobrog i još boljeg! – uvjeren je Hrvoje, dok smo na dvije sestrinske adventske kućice "Kod Rođee" i "Lavova kućice" ponešto saznali o Dubai fritulama, te špageta palačinkama. Iskusni su to adventski veterani, koji svoju ponudu temelje na mješavini popularnih gastronomskih trendova te neizostavnih blagdanskih delicija.

– Od posebnih specijaliteta u ponudi imamo rezane palačinke kojima ove zime želimo privući goste nestandardnom prezentacijom, kao i Dubai fritulama s kremom od pistacije, čokolade i pravog kadaifa – rekla nam je Matija, koja se nada kako će upravo njihova ponuda oduševiti izbirljive Zadrane.

"Topla braća" i "Varosh" dvije su bratske adventske kućice s ponudom koja je usmjerena ponajprije na bogatu ponudu toplih i hladnih alkoholnih pića i koktela.

– Željeli smo se ponajprije istaknuti zanimljivim nazivom kućice, pošto je ovo naša prva godina na Adventu u Zadru. Pozitivno smo nastrojeni jer čeka nas šest dugih tjedana u kojima se moramo dokazati. Od gastronomske smo ponude išli na samo tri jela – omiški soparnik, kao tradicionalno dalmatinsko jelo, te sendviče s pulled piletinom i svinjetinom – predstavili su nam se Antonio i Boris. Žvelti i s hranom i s pićem, priznaju kako žele pronaći svoje mjesto na gradskoj blagdanskoj gastrosceni. Njihov kolega Toni iz kućice "Varosh", pak, publiku želi privući koktelima te mini palačinkama sa zanimljivim preljevima.

image

TZ Grada Zadra

Matija Lipar/
image

TZ Grada Zadra

Matija Lipar/

– Za razliku od naših kolega "Tople braće", koji imaju svoj "signature" miks začina za kuhano vino, mi nudimo kuhanu Cannellu – hrvatski proizvod, te koktele na bazi pelina s likerima – istaknuo je Toni.

Veterani slatke adventske ponude kojom su odavno oduševili Zadrane dolaze iz kućice "Nadine fritule i palačinke". Domaća receptura tete Nade u kombinaciji s različitim preljevima formula je kojom već godinama oduševljavaju ljubitelje slatkog.

– Ponosimo se svojom domaćom recepturom, koja je zaslužna za našu popularnost – započela je Pavla, dodavši kako nude za svakoga ponešto, uz kuhano vino i topli sok od jabuke za najmlađe.

– Kvaliteta naših fritula i palačinki nešto ima i s datumom rođenja tete Nade, a to je na dan Gospe od Zdravlja ili Gospe od fritula – poručila je Pavla, jer upravo se ova kućica prošle godine okitila čak dvjema nagradama – onom za najbolje kuhano vino, za koje su osvojili prvo mjesto, te najboljim slatkim jelom, koje je osvojilo srebrnu medalju.

"Slavonska čarolija" kućica je koju posjetitelji Adventa znaju od samog početka manifestacije, jer ova slavonskobrodska obitelj iz Zadra svake godine nudi jela prožeta slavonskom tradicijom.

– Ponosimo se našim slavonskim specijalitetima, jer volimo povezivati moderna jela sa slavonskim štimungom. Ističemo zato pohanu carbonaru, ćevapčiće u slavonskom kaputu, te sendvič s pašticadom od janjetine – predstavila nam je Anđela, a osim slavonskim jelima ponose se i koktelom "hot bećarac" od kuhane rakije.

Ivanka iz kućice "Plan B" nudi pregršt različitih slatkiša, tradicionalnih i modernih, sve s ciljem kako bi oduševila najmlađe posjetitelje Adventa i sve ljubitelje slatkog.

– Arancini, limuncini i broštulane mendule tu su za ljubitelje tradicionalnih slastica, potom medenjaci koje sama dekoriram, licitari, te šarene lizalice za djecu. Tezga je šarena, vesela, ali isto tako i domaća – zaključila je Ivanka.

ŠAROLIKA PONUDA

Čupave maskote, zanimljiv dekor, te naravno pregršt ukusne hrane i toplih pića koja griju dušu – blagdanska je ponuda u Zadru ove godine uistinu šarolika, ukusna te maštovita. Uz puno noviteta u ponudi, veliki je broj onih koji su se prvi put upustili u avanturu na Adventu, zbog čega je ovogodišnje gastro-izdanje Adventa tim zanimljivije.

Na Trgu pet bunara postoji kućica koja ima jako posebnog gazdu. Glasan, jasan i "bossy" – upravlja ekipom na kućici "Lio Land".

– S obzirom da se pomeranac Lio oko nas motao dok smo se pripremali i uređivali kućicu, postao je naš gazda i maskota kućice. Filip i ja smo dobri prijatelji, te smo se zato i odlučili zajedno nastupiti na Adventu. Ovo nam je prva godina da smo tu, tako da imamo velika očekivanja – počeo je Gabrijel, dok je Filip za nas spremio "Lio hamburger" s junetinom, sirom i pancetom, te posebnim "Lio" umakom i domaću divenicu sa svojim "signature" šugom i prženim lukom.

image

TZ Grada Zadra

Matija Lipar/
image

TZ Grada Zadra

Matija Lipar/
image

TZ Grada Zadra

Matija Lipar/

– Meni za pića nam je raznolik, obogaćen toplim koktelima, po kojima smo već postali prepoznatljivi. Prvenstveno se nadamo dobro zabaviti, da nas vrijeme posluži u nastavku Adventa, a ostalo će, nadamo se, također doći na svoje – nada se Filip.

Nakon posebnih pozdrava malom Liu, šetnju smo nastavili do kućice "Red Fox", gdje je meni fokusiran na burgerima, kobasicama te drugim klasičnim blagdanskim delicijama. Rezultat je to čak šestogodišnjeg poslovanja na Adventu, koliko je šef Vinko imao da osmisli savršen meni, temeljen upravo na jelima koje njegovi gosti najviše naručuju.

– Volim uzbuđenje, adrenalin i gužvu koji vladaju na Adventu. Prisiljava nas to da u kuhanju budemo spretni i kreativni. Gosti nam se zato vraćaju, jer godinama smo mijenjali menije i isprobavali nova jela kako bismo napokon došli do one savršene kombinacije koja će, nadamo se, privući mnoge do naše kućice – poručio je Vinko. Posebno je zato ponosan na svoj kuhani džin sa začinima i burger od tri mesa s čvarcima. Za one posebnih okusnih pupoljaka vikendima sprema i tripice, a uoči Božića i bakalar.

Carstvo ugljikohidrata može se pronaći na kućici "Spuds – Hot Loaded and Ready". Poslužuju čak pet kombinacija – chilli con carne, pulled pork, kobasicu u kupusu, salatu od hobotnice i piletinu u umaku.

– Krumpir je pečen u kori, bogat i zasitan, tako da gost dobije cjelovit obrok po svom guštu – rekao nam je Zlatko, jer prvi je ovo put da Zadrani na Adventu mogu dobiti ovakvo jelo.

Jedna od vizualno najatraktivnijih kućica svakako je ona "Picnic", stalnog stanara zadarskog Adventa, koji i ove godine oduševljava svojim blagdanskim favoritima. Osim "kobasice po svijetu", koja putuje od Azije i Južne Amerike do Skandinavije, u suradnji s "Boogie Labom" nude cjelovito jelo. Savršeno od kruha do mesa.

image

TZ Grada Zadra

Matija Lipar/
image

TZ Grada Zadra

Matija Lipar/
image

TZ Grada Zadra

Matija Lipar/
image

TZ Grada Zadra

Matija Lipar/

– Od 2017. godine smo na Adventu. Potrudili smo se jela čim više približiti različitim podnebljima, kako bismo naše goste odveli na put oko svijeta. Ove smo godine napravili posebnu priču s otvorenom vatrom, gdje radimo naš pastrami sendvič – sušena i dimljena goveđa prsa s dinstanim kiselim kupusom i dva sira te dimljenom majonezom na sourdough kruhu. Na vatri radimo i "dry aged" steakove mesnice Biloglav, koji idu u kombinaciji s kremom od ćićvarde, tahinija i miso paste te chimichurri majoneze – rezimirao je Vedran. Svake se godine, osim noviteta na meniju, trude osmisliti i novi vizualni identitet kućice, po čemu su osobito prepoznatljivi.

"Ho-Ho House" pak na svom meniju ima nekoliko blagdanskih burgera i koktela, te blagdanske fritule.

– Bogat burger s junetinom, jajem s matovilcem i karemeliziranim lukom, te umakom od mendula jedan je od naših favorita. I mi smo prvi put na Adventu u Zadru, gdje je puno posla i rekvizita u malom prostoru. Već sam godinama ugostitelj, a svoje sam ideje i vizije htio isprobati upravo na adventskoj publici, te vidjeti što se od toga dalje može iskoristiti u novim poslovnim pothvatima – smatra Roko.

Malu kuhinju na kotačima ekipa kućice "Cheers on Weels" zamijenila je onom adventskom. Na meniju ovog sendvič i koktel bara raznolika je ponuda svjetskih okusa.

– Cijeli je meni koncipiran kao putovanje oko svijeta. Od bao bunsa do buritta i chabatte pa sve do našeg tradicionalnog bunceka. S koktelima se volimo igrati, koristimo proizvode hrvatskih proizvođača, a ne libimo se raditi ni hladne ni tople koktele – kazala je Lucija. Mala kuhinja, dodaje, za njih je način života i rada.

image

TZ Grada Zadra

Matija Lipar/
image

TZ Grada Zadra

Matija Lipar/
image

TZ Grada Zadra

image

TZ Grada Zadra

Na kraju, šarmantna kućica "žić.Bo" oduševila nas je ne samo svojom gastroponudom, već napose dekorom, koji ih izdvaja među ostalima na Adventu. Potrudili su se urediti i mali "photo boot", koji će, uvjereni smo, biti "it" lokacija za ovogodišnje blagdansko fotografiranje.

– Nudimo tri vrte burgera, pomfrija, sendviča te četiri koktela. No u pozadini smo se jednako potrudili osmisliti dodatni program, koji ćemo postupno predstavljati na našim društvenim mrežama. Svi oni koji vole dobru hrano i vinu tako mogu očekivati gostovanja eminentnih zadarskih i hrvatskih chefova i sommeliera, koji će za naše goste osmisliti posebna jela i uparivanje vina – zaključio je Blaž.

TOPLI KOKTELI

Topli kokteli savršeni su za zagrijavanje tijekom zimskih dana, a upravo na koktelima temelji se ponuda brojnih ovogodišnjih adventskih kućica. Osim toplih pića, valja osigurati i pregršt zanimljivih zalogaja, a mnoge smo i kušali u trećoj epizodi naše adventske gastroavanture. Jer spoj dobrog društva uz izvrsne zalogaje, pravi je recept za nezaboravni blagdanski provod.

Prva nam je stanica zato bila ona poznatog zadarskog bar & caffea "Colonna", koji, kao i u svom uobičajenom izdanju, inventivnošću ne zaostaje također i u ovom adventskom.

Moreno, vlasnik i bar manager "Collone", kazao nam je kako su kartu jela i pića osmislili slušajući "vox populi".

– Radimo ono što znamo da ljudi vole jesti. Tri sočna burgera – klasičan, fensi koji je blago ekstravagantan s black angusom u crnom pecivu od sipe i čvarcima, te veganski s pljeskavicom od cikle, kako se nitko ne bi osjećao izostavljenim i nezadovoljan otišao s naše kućice. Također, tu je i sendvič od trgane piletine s kikiriki umakom za one koji vole zdrav  život i tjelovježbu te tri kobasice koje za nas radi pršutana "Butić" – počeo je Moreno. Što se tiče koktela, osnovni DNK "Colonne" su kokteli i visoka miksologija.

image

TZ Grada Zadra

image

TZ Grada Zadra

image

TZ Grada Zadra

Matija Lipar/

– Primijenili smo to i na Advent, tako da u našim hladnim koktelima nema gotovih sirupa ni jeftinog alkohola. Koktele spremamo koristeći napredne tehnike, kao u labosu našeg bara – dodao je.

Druga kućica na našem putu kućica je "Feral", gdje nam je Stipe kazao kako u ponudi imaju prepoznatljive "Feral" burgere te dvije tortilje.

– Osim standardne ponude alkoholnih i bezalkoholnih pića, uzdamo se u naše kuhano vino, tajne recepture s domaćim vinom, za koje smo dvije godine zaredom osvojili i nagradu za najbolje kuhano vino – ponosno je istaknuo Stipe. Iako je receptura tajna, svima je nadaleko poznato kako blagdana nema bez dobrog kuhanog vina.

Prosjek od oko 20 godina krasi ekipu kućice "Božić bijeli", koja u adventskoj avanturi okuplja mlade prijatelje.

– Od hrane nudimo tri vrste burgera, domaće ličke kobasice, te klasične hrenovke i pomfrit te slatke fritule. Jako smo dobri prijatelji, te smo prvi put zajedno u ovakvoj kombinaciji. Ja sam do sada godinama radio u različitim kućicama, no ovo je prvi put da baš imam svoju. Za ovaj sam se korak odlučio zato jer smatram kako sam skupio dovoljno iskustva, ali i dobrih ideja koje je trebalo predstaviti – smatra Leon. Ova vesela peteročlana ekipa, koja donosi mladost i energiju među adventske kućice, predstavila nam nam se "white burgerom" s mozzarelom, domaćim umakom od češnjaka, junećom pljeskavicom i salatom, te kuhanim džinom sa sokom od jabuke i začinima.

Produžili smo potom dalje do kućice "White Hill" i Mihaela, koji nam je kazao kako su, osim u vizualno uređenje kućice, jednako puno vremena potrošili i na smišljanje zanimljivog menija, čija je zvijezda, kaže, lava cake.

image

TZ Grada Zadra

Matija Lipar/
image

TZ Grada Zadra

Matija Lipar/
image

TZ Grada Zadra

Matija Lipar/

– Menijem smo probali obuhvatiti čim više različitih recepata kako bi bio zanimljiviji. Naročito jer smo prošle godine dobili drugu nagradu za naš burger. Ove smo godine na krilima te uspješnice isto tako pripremili zanimljiv burger, tri vrste kobasica u pecivu, nachose i lava cake sa sladoledom od vanilije kao vrhunac u našoj ponudi. Ne zaboravljamo ni na naš koktel ljubavi, kojemu je baza moj "čudomiks" od bezalkoholne smjese na bazi marakuje i jabuke, kojoj se može, ali i ne mora, dodavati alkohol – pojasnio je Mihael.

"Adventura" nam je, pak, ponudila svoj "signature" burger, te domaću kobasicu s kiselim kupusom i senfom.

– Na karti su četiri burgera, domaće kobasice i fritule. Šest jela, procijenili smo, dovoljno je da zadovolji zahtjevnu zadarsku publiku – nada se chef Toni, dok nam je Luka iz konobarskog aspekta predstavio kartu koktela, posebice onaj s aperolom i džinom.

– Ovo je druga godina da smo se vratili na Advent. Nadamo se posebice dobrom vremenu. Tek sam na početku svoju ugostiteljske karijere, te se nadam opravdati očekivanja Zadrana – poručio je Toni.

Iza kućice zanimljivog imena "Petrunjella" nalazi se kućica koja već četiri godine radi s iste lokacije.

– Od pića najvažniji su u našoj ponudi noviteti, vrući viski i vrući aperol – smatra  Luka, dok je David iz menija istaknuo dva burgera – jedan sa single i double pljeskavicom te pulled pork koji kuhaju dvanaest sati.

Tu je i kućica "Winter Joy", koja nudi probrane, popularne i svima poznate blagdanske specijalitete, koje nam je predstavila konobarica Ela. To su domaće kobasice, hot dog, pomfrit s batatom i krumpirom, fritule, te kuhani džin, rum punč i vino.

STOŠA, MOŠA I FOŠA

Kao šećer na kraju ostavili smo zato tri sasvim posebne kućice, ne samo zbog njihovih menija, već i zbog činjenice kako "probijaju" led na novoj pozornici Adventa u Zadru pod nazivom "Božićni gramofon". 

image

TZ Grada Zadra

Matija Lipar/
image

TZ Grada Zadra

image

TZ Grada Zadra

Smještene u samom srcu zadarskog Poluotoka, kraj gradske pijace u Zlatarskoj ulici, odmah kraj pozornice na otvorenom koju je subotnjim nastupom "krstio" elecro duo "Nipplepeople", imaju itekako zahtjevnu zadaću privlačenja Zadrana na ovo novo adventsko odredište. Širenje adventskog programa izvan uobičajenih adresa na trgovima Petra Zoranića i Pet bunara prilika je i za zadarske ugostitelje da dobro odrade svoj dio posla, te u dio grada koji je inače prazan u zimskim mjesecima unesu živost i veselje. Dobar je posao započela manifestacija "Pijat na pijaci", a sad ga nastavljaju ugostitelji na trima adventskim kućicama.

Prva je kućica "Stooša" restorana "Pinčo", čije su delicije na otvorenom Zadrani imali prilike kušati upravo u sklopu "Pijata na pijaci". Kako bi na svoju malu terasu privukli što više posjetitelja, odlučili su se posebno potruditi, te su osmislili dva funkcionalna menija. Prvi je onaj dnevni, koji se temelji na dnevnim marendama, koje će se mijenjati svaki dan. Mi smo kušali brudet od sipe s krumpirom.

image

TZ Grada Zadra

image

TZ Grada Zadra

image

TZ Grada Zadra

– Drugi je dio naše ponude onaj večernji kada ćemo gostima nuditi probranu hranu s menija našeg restorana po kojoj smo nadaleko poznati. Znamo da ćemo biti uspješni, jer kako smo se na "Pijatu" predstavili favoritima s našeg menija, tako ćemo raditi i dalje – kazala nam je Paša.

Posebno slatku ponudu krojenu po željama i ukusima najmlađih ima kućica "Mosha" zadarskog bara "Backstage".

– Posebno smo uzbuđeni predstaviti naše "choco cups", koje se, kada ih mališani urone u toplo mlijeko ili kakao, polako tope i tako stvaraju čarobnu eksploziju okusa. Na kraju im još ostaje i lizalica! Tu su i naši vafli sa raznoraznim posipima i preljevima. Također imamo i "bubble tea" – kaže nam Matea. No, navečer se ta ponuda briše, te pretvara u blagdansku ponudu za odrasle.

image

TZ Grada Zadra

Treća i posljednja kućica koja se predstavlja na ovogodišnjem Adventu u Zadru je "Fosha" poznatog fast fooda "Papica".

– Odlučili smo se za meni koji je kratak i jasan. Imamo domaću dalmatinsku divenicu, te slavonsku kobasicu i tri burgera. Jedan je naš klasični "burgazam", drugi je s našom domaćom marmeladom od slanine, a posljednji sa umakom od smokve i šljive u crnom vinu i prošeku koji se satima polako krčkao. Također imamo i blagdanski pannetone kao slatku poslasticu – zaključila je Sanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2025 09:01