StoryEditorOCM
S mora i krajaUzgojite sami!

Kako uzorni voćari, maslinari i vinogradari održavaju svoje kulture organskom gnojidbom i rezidbom svake godine

Piše bacc. ing.agr. Milica Sekulić/PROMO
3. ožujka 2024. - 18:34

Rodni voćnjaci, maslinici i vinogradi kao trajne kulture trebaju posebnu brigu kako bi bili rodni svake godine. Ubiranjem plodova i rezidbom odnosimo veliki dio organske tvari iz tla.

Na uspješnost uzgoja voćaka i grožđa na pojedinom području utječu odabir podloge, sorte i vrste te klimatski uvjeti, položaj zemljišta, tip, sastav i kvaliteta tla te primjena agrotehničkih mjera. Voćar i vinogradar svojim znanjem i trudom može, agrotehničkim mjerama, znatno utjecati na uspjeh uzgoja voća. Zaštitom od bolesti i štetnika, navodnjavanjem, rezidbom, obradom tla i gnojidbom možemo proizvesti velike količine zdravog voća. Budući da su voćke dugogodišnja kultura, greške napravljene u startu pokazat će se tek nakon desetak godina.

Bez organske gnojidbe zemlja gubi plodnost

Or...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2025 07:57