U davnije vrijeme tri poznate šibenske marende, pored svih ostalih guštožih pijata bile su „Kruva i jezika”, „Boba i droba”, a tko ne bi bio zadovoljan spizom, domaćica bi mu šćeto-neto (pre)poručila neka onda ide „U ‘otel Marš!”
Slijedom rečenog, teško da je bilo nezadovoljnih u subotu, 5. travnja na Maloj loži gdje je u 10 sati započelo i do 13 sati potrajalo otvorenje ovogodišnje gastronomske priredbe „Taste like... marenda”. Manifestaciju u drugome navratu zajednički priređuju turističke zajednice Grada Šibenika i Šibensko kninske županije. Odsad, svakog prvog vikenda u mjesecu priredba će seliti u Primošten, Skradin, Pirovac, Zlarin, Murter, Prominu i Oklaj, te za kraj u Vodice.
Bistro Marenda izašla je na Malu ložu sa svojim prokušanim specijalitetom sipom s bakalarom, orzom i bobom na crno. Iz velike teče porcije su dijelili gazda Damir Žaja i Siniša Dobrota, dok je restoran Okus Soli by Pakai ponudio orzo s janjetinom i bižima.
-Pa naravno, a što drugo, ipak je riječ o marendi! - kazao nam je Krešo Glavina, vlasnik restorana na pitanje da je s tim jelom ipak napravio otklon od uobičajenog menija svoga restorana kojeg se najviše poznaje po ukusnim varijacijama azijske kuhinje. No, to samo potvrđuje koliko je marenda obrok kojeg se cijeni kao svetinju. Krešina izjava naime, može se protumačiti i kao: „U svemu drugome smišljaj što hoćeš, no marendu ne diraj!”
Kulinarski se razigrala Duška Zaninović Duki, gastronomska entuzijastica i influencerica dobre kuhinje, kako kaže za sebe. Ponudila je originalne zalogajčiće u kojima je spojila Zagorje i Međimurje sa tipično dalmatinskim sastojcima. Planule su njezine slane i slatke zlevanke od pure, napravila je i kolač od rogača, pržila fritule sklopu svoje radionice za tu prigodu, dok su vina ponudili Vinoplod vinarija Šibenik, Testament vinarija, te vinarije Rak i Baraka.
Oni koji to dosad nisu saznali, ugodno su se iznenadili s činjenicom da u zaleđu Vodica postoji farma muznih krava Ranch 4 me s mljekarom, čije je proizvode na Malu Ložu iznio Antonio Mehić mladi gazda. Kefir, jogurt, gusti jogurt, različite vrste sireva nadomak Vodica – svaka čast i samo naprijed!
Sve je bilo u znaku Šibenika – izravni radijski prijenos, nošnje u kojima su prodefilirale turističke vodičice koje se uvijek trude svome poslu dodati još vrijednosti, a pjevala je klapa Kvartin – što mu dođe isto kao i kvarat (vina), premda se sada pije na dece, iz tankih čaša „na takić”... Takva čaša koštala je danas na Maloj loži 3, a marenda se prodavala za šest eura.
-Priredba s kojom u fokus stavljamo marendu lani je doživjela zamjetan uspjeh, s odličnim odzivom lokala i domaćih stanovnika. Znači da je treba nastaviti, i Taste like Marenda vezuje se na ostale gastro-enološke manifestacije u našoj organizaciji, a to su obilasci kušaonica naših vinarija, te priredba Pidoča i debit se vole. One oživljavaju šibensku i županijsku gastro scenu te ističu proizvođače vina i školjaka; potonja raste i ove godine ćemo pidoće i debit sljubiti tijekom dva dana. - najavio je Karađole.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....