U hotelu "Ambasador" u Splitu, u organizaciji splitskog "Edica", najstarijeg distributera vina u Dalmaciji i njegove čuvene enoteke "Terra", održana je još jedna posebna vinska večer. Uparena s kreativnim jelima "Ambasadorova" restorana "Méditerranée", kušala su se vrhunska vina čuvenih korčulanskih vinara Frane Miline Bire i Luke Krajančića.
Počelo je za dobrodošlicu s Birinim pjenušcem Bire rose extra brut, koji se radi isključivo od plavca malog iz vinograda na pijesku. Predjelo je posluženo uz svježi Intrada pošip Luke Krajančića iz prošle berbe 2024.
Slijedila je grdobina marinirana u citrusima s krustom i motarom, koja je odlično uparena s mladim grkom Bire iz prošlogodišnje berbe. Sotirane jakobove kapice sljubljene su uz Grk Bire Defora berbe 2021., a raža u umaku od dagnji svoj par je pronašla u iznimnom Pošipu 2017. Krajančić. Srneći file i ragu pratila su dva posve različita zanimljiva plavca: tradicionalni Plavac Bire i moderniji Plavac Krajančić.
Ovom prilikom zapravo se moglo proći kroz razvoj ova dva čuvena korčulanska vinara. Opće je poznato je da su Frane Milina Bire i Branko Cebalo pioniri velike renesanse grka. Prva Birina berba bila je u Lumbarajskom polju 1998. Osim loza u pijescima i crvenici oko Lumbarde, Bire je 2008. počeo sa sadnjom vinograda na južnoj strani Korčule, što gleda na pučinu, zvanoj Defora. Na tim kamenim terasama je tijekom iduće dvije godine posadio 11.000 loza grka, među kojima i oko 20 posto plavca koji je potreban za oprašivanje grka. Zna se da je grk zapravo grkinja, jedna od rijetkih svjetskih sorti koja nije hermafroditna, nego ima isključivo ženski cvijet. I zbog toga je grku u vinogradima potreban plavac. I zbog toga vinar Bire, poznat prije svega po grku, ima i svoje posebne plavce. Plavac iz vinograda u pijesku ide u pjenušac, plavac iz vinograda na pijesku i crvenici ide u rose, a samo s terasa na Defori ide u Birin plavac koji na finom talogu odležava dvije-tri godine u velikim hrastovim bačvama od 500 do 2000 litara.
Uz desert, marinirane jagode uz sladoled od mlijeka i badema, kušao se Krajančićev Moro. Na etiketi ovoga desertnog vina stoji: "Moro je crni kralj u romantičnemu bojnemu plesu Moreška, koji se od srednjega vika do danas igra u gradu Korčuli. Na otoku se ovakvo vino, učinjeno od plavca malega, zove Pečeno vino. Čuva ga se za sretne trenutke i za okripit se da čoviku bude boje."
Luka Krajančić je istaknuo da je Moro zapravo projekt njegove kćeri Ivane, koja je enolog i nastavlja obiteljsku vinsku priču. To je desertno vino, ali ne kao klasični prošeci; grožđe se suši u kontroliranim uvjetima, bere se 15 dana nakon redovne berbe. Ima 180 grama neprevrelog šećera, kiseline 9 i oko 13 % alkohola. Od 3000 kg grožđa dobije se 200 litara Mora.
"Sva naša vina nastala su na autohtonim kvascima, sva su dakle produkt korčulanske prirode", istaknuo je Krajančić. Posebno je zanimljivo bilo kušati njegov Pošip 10 30, za koji će Luka reći da je njegovo posljednje autorsko vino prije iduće generacije Krajančićevih. Moglo ga se probati ekskluzivno ovom prilikom, a idući put tek za dvije godine. Riječ je o posve posebnom pošipu iz berbe 2017. "Kad san ga radija, shvatija san da je grožđe odnosno vino pametnije od čovika. Ovaj pošip je pet godina bio na finim talozima, a nakon toga je stavljen u već korištene bačve. Vino je intrigantno, drugačije, a ime mu dolazi od toga da ćemo te 2027., kad ga puštamo u svijet, napuniti 10 godina od rađanja tog vina i 30 godina vinarije Krajančić. To će bit prvi desetogodišnji pošip koji će se pustit na tržište."
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....