StoryEditorOCM
S mora i krajaZaboravite tržnicu

Od cijena boli glava, ali ovo ne košta ništa. Mladi luk za uskrsnu janjetinu možete uzgojiti sami – evo kako!

Piše Stanislav Soldo
13. travnja 2025. - 19:11

Mladi luk je nezaobilazan na uskrsnom stolu, a u Dalmaciji se tradicionalno jede „mlada kapulica“ s „mladom janjetinom“. No, ove godine mnogi se pitaju – hoće li ga biti dovoljno s domaćih polja i iz plastenika, s obzirom na to da cijene na tržnicama ne prestaju rasti? Mladi luk, s rotkvicama, na nekim tržnicama doseže cijenu od čak osam eura po kilogramu, što mnoge tjera da traže alternativu. Domaća proizvodnja mladog luka nije dovoljna za hrvatske potrebe, pa se uvoze velike količine ovog povrća koje je postalo poprilično skupo.

image


 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Dok cijene lete u nebo, sve više ljudi okreće se vlastitom uzgoju hrane – čak i na balkonu. Ovaj trend ne samo da je ekonomski isplativ, nego je i ekološki prihvatljiv, jer omogućuje kontrolu nad kvalitetom hrane koju konzumiramo. Vlastiti vrt na balkonu ili terasi postaje sve popularniji, a uzgoj mladog luka jedan je od najlakših i najbržih načina da uživate u svježem povrću, bez trošenja novca na tržnicama.

Zašto ne biste sami posadili mladi luk?

Svi koji misle da je uzgoj povrća kompliciran i zahtjeva puno prostora, bit će iznenađeni koliko je jednostavno posaditi mladi luk, čak i na balkonu, ali ako imate malo vrta još bolje. Sve što vam treba je malo prostora, poput terase ili balkona, te nekoliko osnovnih stvari: pitar, kvalitetna zemlja i, naravno, isklijala kapula. Mnogi nisu ni svjesni da isklijalu kapulu, onu koja je počela klijati u kuhinji, ne treba baciti u smeće već je možete jednostavno posaditi i uživati u vlastitoj berbi.

image
Damjan Tadic/Cropix

Mladi luk se može posaditi i iz sjemena. Međutim, za ljubitelje reciklaže, idealno rješenje je posaditi kapulu koja je počela klijati, što je potpuno besplatan način za uzgoj povrća. Pored toga, mladi luk je vrlo zahvalan – ne zahtijeva mnogo pažnje, može se posaditi u bilo kojoj posudi, raste brzo i već za tjedan dana možete uživati u svojoj kapulici, a cijena koju ćete platiti bit će samo trošak sjemena, zemlje i malo truda. Tako, uskrsni ručak bit će bogatiji i jeftiniji nego ikad prije. Zašto plaćati visoke cijene, kad vlastiti mladi luk možete imati s balkona, bez plastike i kemikalija – i to za puno manje od 8 eura?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 06:13