StoryEditorOCM
S mora i krajaZavirite u atmosferu

Rekordna posjećenost Vinskog podruma ‘Slobodne‘: ove etikete će oduševiti posjetitelje naše luksuzne destinacije

Piše Anamaria Mikulić
20. veljače 2025. - 07:00
Dubrovnik, 140225. Lazareti. Festiva vina i delicija u organizaciji Slobodne Dalmacije i Dubrovackog vjesnika.Tonci Plazibat/cropix/

Prošlog vikenda, 14. i 15. veljače, održan je II. Dubrovački festival vina i delicija "Vinski podrum", koji je u impozantnim Lazaretima okupio renomirane vinare, profesionalce iz industrije i brojne zaljubljenike u vinske kapljice.

Festival je ove godine zabilježio rekordnu posjećenost, lazaretske lađe vrvjele su od šušura. Uz Dubrovčane, pristigli su i posjetitelji iz svih krajeva Lijepe naše – od onih koji su posjet festivalu uklopili u romantični valentinovski izlet do onih koji su došli s ciljem da pronađu etikete koje će uvrstiti na vinske karte svojih ugostiteljskih objekata.

Posvuda se moglo čuti kuckanje čaša, nazdravljalo se sklopljenim poslovima i novim prijateljstvima. Uz čašicu vrhunskog vina razgovaralo se o raznim temama – od izazova u vinogradima i zahtjevnom procesu proizvodnje do priča o omiljenim sortama i novim trendovima u svijetu vina. Stručnjaci su razmjenjivali iskustva, sommelieri otkrivali nove arome, a ljubitelji dobre kapljice jednostavno su uživali u bogatim okusima i odličnoj atmosferi.

Duga tradicija

Priča o "Vinskom podrumu" započela je u Splitu, gdje smo prošle godine obilježili jubilarno, 10. izdanje festivala. Kada smo odlučili ovu priču proširiti na još jedan grad, bili smo sigurni da smo odabrali jednu od najatraktivnijih lokacija na Jadranu. No Dubrovnik je nadmašio sva naša očekivanja. Neograničena podrška izlagača i posjetitelja od samog početka jasno je potvrdila da Dubrovnik zaslužuje biti dio ove prekrasne priče u organizaciji Slobodne Dalmacije i Dubrovačkog vjesnika.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Drevni Lazareti, nekada prva karantena na svijetu, stoljećima su budno čuvali Dubrovnik od opasnih bolesti, sprečavajući ulazak zaraženih u Grad. Danas, umjesto da zaustavljaju, oni dočekuju – i to najbolje što vinsko tržište nudi. Kao i prošle godine, Lazareti su prethodnog vikenda ponovno otvorili svoja vrata vrhunskim vinima, pretvarajući se u neodoljivu kulisu za kušanje ponajboljih vinskih etiketa i uživanje u jedinstvenom spoju tradicije i vrhunske eno-gastro ponude.

Vjetar u leđa

Uz direktora Slobodne Dalmacije Vinka Ursića Glavanovića, uzvanike su na otvorenju manifestacije pozdravili i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miroslav Drašković te glavni urednik Dubrovačkog vjesnika Jadran Kapor. Svečanom otvorenju nazočili su i brojni drugi gradonačelnici, načelnici te predstavnici turističkih zajednica, koji su svojim dolaskom podržali ovaj događaj od velikog značenja za Dubrovnik te dubrovačke vinare i ugostitelje.

Govornici su istaknuli kako je manifestacija odlično tempirana neposredno pred početak turističke sezone, ostavljajući dovoljno vremena ugostiteljima da pažljivo odaberu vina koja će uvrstiti na vinske karte za nadolazeće ljeto. Također, naglasili su da ovo događanje nije samo prilika za predstavljanje vrhunskih etiketa, već i važan poticaj vinarima da razmjenjuju znanja i iskustva te budu jedni drugima vjetar u leđa u nastojanju da dosegnu još višu razinu kvalitete i izvrsnosti.

Tražilo se mjesto više

Četiri vrhunske vinske radionice održane u sklopu "Vinskog podruma" privukle su velik broj posjetitelja.

Prvog dana, vinska avantura započela je radionicom VINOLOG: Najprodavanija strana vina na čaše pod vodstvom Jelene Balog, koja nas je povela na putovanje kroz najpoznatije svjetske vinske regije. Nakon toga, Kruno Filipović održao je radionicu KOMARNA: Najmlađa ekološka i velika apelacija, na kojoj su sudionici imali priliku kušati iznimna vina iz jedne od najperspektivnijih hrvatskih vinskih regija.

Drugi dan obilježila je radionica LU-MA EKSKLUZIV: Svjetska vina u Dubrovniku, koju je vodio Filip Živković. Okupljeni su imali priliku degustirati pomno odabrana vina koja bi zajedno činila savršenu vinsku kartu.

Za kraj, posljednja radionica izazvala je nezapamćeni interes. Kruno Filipović pred prepunom dvoranom održao je radionicu VELIKA CRNA VINA: Zašto ih zovemo velikima, stavivši naglasak na crna vina koja oduševljavaju svojom kompleksnošću, dubinom i karakterom.

Vrhunska postava vinara

Dubrovnik je oduvijek bio sinonim za luksuz i ekskluzivnost, destinacija u kojoj ljetuju najpoznatiji hollywoodski glumci i imena s Forbesove liste najbogatijih. Grad bogate povijesti i jedinstvene ljepote privlači one koji znaju prepoznati vrhunsku ponudu – bilo da je riječ o kulturi, gastronomiji ili, naravno, vinu.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Ovakva klijentela ne prašta pogreške – njihova su očekivanja visoka, a standardi besprijekorni. Zato su se među izlagačima našli dugogodišnji proizvođači, od kojih mnogi s ponosom njeguju obiteljske tradicije i oslanjaju se na provjerene, stoljećima oblikovane tehnike proizvodnje vina. Neumorni trud, strast i predanost utkali su se u svaku butelju, donoseći jedinstvene arome i karakter terroira područja iz kojeg potječu. Njihova vina, ovjenčana brojnim svjetski priznatim nagradama, najbolji su dokaz da istinska kvaliteta i nasljeđe uvijek pronalaze put do vinskih znalaca i istinskih ljubitelja ovoga božanskog napitka.

Zahvaljujući njihovu znanju, hrvatska vina danas su postala sinonim za kvalitetu i zauzela istaknuto mjesto na svjetskoj vinskoj sceni. Danas se s ponosom okupljamo u njihovu čast, uživajući u bogatstvu okusa i slaveći plodove njihova rada.

Vaša podrška omogućava nam da nastavimo graditi priču koja spaja tradiciju i vrhunsko vinsko iskustvo. Znamo da smo s ovogodišnjim izdanjem podignuli ljestvicu, ali obećavamo da ćemo opravdati vaše povjerenje još boljim III. Dubrovačkim festivalom vina i delicija "Vinski podrum".

Iako smo još puni dojmova, već sada krećemo s planiranjem novog izdanja. Jedva čekamo da vam otkrijemo što smo vam pripremili i da ponovno zajedno nazdravimo na istom mjestu. Vidimo se!

image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image

Svečano otvaranje završilo je zdravicom, pjenušcem Malvasija dubrovačka Vinograda Volarević 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Ponuda sirane IPAK

Tonci Plazibat/Cropix
image

Vinarija Kozlović

Tonci Plazibat/Cropix
image

Bratoš vina

Tonci Plazibat/Cropix
image

Vina Tikveš

Tonci Plazibat/Cropix
image

Vinarija Deklić

Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image

Veliki interes na štandu Lu-me ekskluziv

Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image

Vinolog

Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image

Badel 1862 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Kristijan Parlov iz Vinologa

Tonci Plazibat/Cropix
image

Vinarija Šarić - Provin LNT d.o.o.

Tonci Plazibat/Cropix
image

Korlat vina Badel 1862 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Velika crna vina - zašto ih zovemo velikima, radionica pod vodstvom Krune Filipovića

Tonci Plazibat/Cropix
image

Velika crna vina - zašto ih zovemo velikima, radionica pod vodstvom Krune Filipovića

Tonci Plazibat/Cropix
image

Velika crna vina - zašto ih zovemo velikima, radionica pod vodstvom Krune Filipovića

Tonci Plazibat/Cropix
image

Hvar Hills 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Mons Aureus 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Filip Živković predstavio je svjetska vina iz ponude Lu-ma ekskulziv 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Filip Živković predstavio je svjetska vina iz ponude Lu-ma ekskulziv 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Deak vina

Tonci Plazibat/Cropix
image

Lu-ma ekskluziv

Tonci Plazibat/Cropix
image

Bend DU not worry zagrijao je atmosferu prve večeri 

Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image

Vinogradi Volarević

Tonci Plazibat/Cropix
image

Vinarija Carić

Tonci Plazibat/Cropix
image

Tikveš Winery 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Knebu Winery 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Vinarija Rizman

Tonci Plazibat/Cropix
image

U subotu su nas zabavljali The Maratones

Tonci Plazibat/Cropix
image

Korčulanska vinarija Todor iz Čare

Tonci Plazibat/Cropix
image

Vinarija Kutjevo na II. dubrovačkom vinskom festivalu 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Vinologov coupage Eclat Le Premier 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Kruno Filipović

Tonci Plazibat/Cropix
image

Posjetitelji festivala mogli su kušati limitiranu liniju Korlat Supreme

Tonci Plazibat/Cropix
image

Velika crna vina - zašto ih zovemo velikima, radionica pod vodstvom Krune Filipovića

Tonci Plazibat/Cropix
image

Velika crna vina - zašto ih zovemo velikima, radionica pod vodstvom Krune Filipovića

Tonci Plazibat/Cropix
image

Petar Matković, Vina Matković

Tonci Plazibat/Cropix
image

Marina i Frano Baničević, OPG Car 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Magdalena Plančić iz vinarije Braća Plančić

Tonci Plazibat/Cropix
image

Vina Marlais

Tonci Plazibat/Cropix
image

Dio ponude Lu-me ekskluziv

Tonci Plazibat/Cropix
image

Hit festivala bile su Korlat rakije i likeri 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Kušanje Kozlović vina

Tonci Plazibat/Cropix
image

Jelena Balog (Vinolog) prezentira najprodavanija strana vina na čaše

Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image

"Pošip" P.Z. Čara 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Tim Tikveš vinarije s vinima Luda Mara i Bela Voda

Tonci Plazibat/Cropix
image

Biodinamčika vina - Sammar Adria 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Slobodan i Matea Marojević iz Vinarije Danubio 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Rose La chic Vinograda Volarević 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Ante i Renata Bratoš iz Vinarije Bratoš 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Deak vina

Tonci Plazibat/Cropix
image

Vina Domano 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Vina Majić

Tonci Plazibat/Cropix
image

Degustacija ponude sirane IPAK 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Ante Tomić iz Pošip, P.Z. Čara 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Sv. Ivan Selection Šain-Marelić Winery 

Tonci Plazibat/Cropix
image

Ponuda vinarije DeMar

Tonci Plazibat/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 11:14