Pojam Velika vina jedan je od onih koje svi intuitivno razumijemo premda on nije jednoznačno definiran niti reguliran. Obično ga koristimo kao kompliment za ona vina koja nas se dojme. Međutim, iako nije reguliran, on barem u jednoj mjeri podrazumijeva određene kvalitete koje vino mora posjedovati da bismo okarakterizirali kao veliko.
Promislite i sami, ružičasto vino nitko nikada nije nazvao velikim. Jednako tako nije ni svježe, ljetno vino nazvao velikim. Ipak je pojam očito rezerviran za neke posebne stilove. Zajednička osobina koju ćete sigurno zateći kod većine vina koja su opisana kao velika, jest da ona mogu odležavati. Kada kažemo da neko vino ima potencijal za odležavanjem, podrazumijevamo ne samo da će ono podnijeti protok vremena, nego da će nakon odležavanja biti bolje nego dok je bilo mlado.
Crna mirna vina mogu duže odležavati nego bijela mirna vina. Tanin kojim crno vino obiluje, prirodni je antioksidans koji usporava ili ponekad potpuno onemogućava promjene u vinu uzrokovane doticajem sa zrakom. Tako zaštićena od oksidiranja, ona mogu krenuti na dugo putovanje kroz vrijeme i polagano razvijati sve one dodatne arome i kvalitete koje mlada vina ne mogu imati.
Veliko vino u konačnici stvaraju vinar i vrijeme u sprezi.
Na radionici II. festivala vina i delicija u Dubrovniku o velikim hrvatskim crnim vinima, publici ćemo ponuditi neke iznimne primjerke koji sami najbolje pojašnjavaju o kakvim je vinima riječ, a imat ćemo vremena i malo detaljnije razraditi temu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....