| Ove godine uz brojne domaćine svoje kulinarske delicije predstavljali su i gosti iz tri županije |
| piše Krešimir GULIN / EPEHA snimila marija mihić / cropix |
Deseta gastronomska manifestacija “Naše malo veliko blago”, održana u subotu u šibenskom hotelskom naselju Solaris, otkrila je iznimno bogatstvo koje u svojim kuhinjama čuvaju i njeguju majstori iz Šibenika, Dalmacije i cijele Hrvatske.
Jubilarni gastronomski skup, u organizaciji šibenske Obrtničke komore i Ceha ugostitelja, okupio je rekordna 33 izlagača. I to ne samo vlasnika restorana iz Šibenika, nego i šibenske hotelske kuće, te goste iz Splitsko-dalmatinske, Karlovačke, Bjelovarsko-bilogorske i Osječko-baranjske županije.
Tako je u punom smislu te riječi u Solarisu spojena modra i zelena brazda. Jer, među stotinama izloženih jela našle su se gotovo sve delicije s plodovima mora, pa čak i one koje vežu kopno i more, poput žita orza sa sipom, orzota od plodova mora, pure sa sipom...
No, isto tako i klasični mesni specijaliteti, kao što je janjetina s ražnja, tuka i teletina ispod peke, ali i oni koji “mirišu” isključivo na Dalmatinsku zagoru, poput bravetine s kupusom. Od desertnih jela sa šibenskim predznakom, posebno je tražena bila nenadmašna skradinska torta, ali i ćufter, jedan od najstarijih kolača, koji se pravi od grožđanog mošta.
Poseban začin šibenskim delicijama, dali su gosti iz drugih županija. Njihovo gostovanje pokazalo se kao pun pogodak. Oni su donijeli dašak kontinenta na more, pa je zahvaljujući njima oko 600 uzvanika uživalo u bjelovarskom mesu zalivenom u mast, hladetini od svinjskih iznutrica, osječkom čobancu, kulenu i kulenovoj seki, švargli, pašteti od čvaraka...
Mirise i okuse juga Dalmacije donijeli su ugostitelji iz Splitsko-dalmatinske županije, odnosno jela kao što su tortice od riže s butargom od lice, paradižot od lavande, ali i čuvena bračka torta hrapoćuša od badema i oraha.
500 recepataŠibenski ceh ugostitelja je s manifestacijom “Naše malo veliko blago” krenuo među prvima u Hrvatskoj još 1997. godine. - Naša namjera je bila pokazati iznimno bogatstvo gastronomske ponude koje ima Šibensko-kninska županija i na ta način dati obol obogaćenju turističke ponude - kazao je Ante Mihić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije. U tom razdoblju, na toj je manifestaciji predstavljeno oko 500 recepata, od kojih je dobar dio otrgnut od zaborava jer je ležao zaključan u kuhinjama naših djedova i baka. |
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....