StoryEditorOCM
ArhivNACIONALNA SMOTRA

Velika fešta od pršuta u travnju na Krku

Piše PSD.
8. siječnja 2016. - 14:45
Drugi po redu "Dani hrvatskog pršuta" održat će se u drugoj polovici travnja na Krku. To je odlučeno na sjednici Upravnog odbora klastera "Hrvatski pršut" održanoj u Trilju, u čijem su radu sudjelovali i predstavnici udruga "Dalmatinski pršut" i "Drniški pršut".

- Prvi "Dani hrvatskog pršuta", u organizaciji klastera "Hrvatski pršut", održani su prošle godine u hotelu "Le Meridien Lav". Tada je zaključeno da će se ubuduće nacionalna fešta od pršuta svake godine održavati u drugoj županiji. U dogovoru s gradom Krkom i proizvođačima pršuta u Primorsko-goranskoj županiji odlučili smo se za Krk. Na drugim "Danima hrvatskog pršuta" sudjelovat će 25 proizvođača pršuta koji su članovi našeg klastera.

Također će sudjelovati naši poslovni partneri i drugi, a osim izlaganja proizvoda i njihova ocjenjivanja održat će se i stručni skupovi, veli Ante Madir, dr. veterinarske medicine, direktor klastera.

- Upravni odbor klastera izrazio je zadovoljstvo što je poslije istarskog i drniškog i dalmatinski pršut dobio zaštitu oznake izvornosti EU-a. Odluka je donesena 1. listopada prošle godine. Na nju nitko nije imao prigovora i ona je 1. siječnja zaživjela. Da bi postala službena, treba biti objavljena od strane EK, što očekujemo sljedećih dana.

Drnišani će proslavu dobivanja EU zaštite oznake izvornosti organizirati na svom sajmu u kolovozu, a udruga "Dalmatinski pršut" odlučit će kada će i gdje biti obilježeno dobivanje iste takve oznake za dalmatinski pršut, kaže Madir.

Pršutari su na skupu u Trilju razgovarali i o stanju na tržištu te delicije u Hrvatskoj. Danas se pod nazivima dalmatinskog, drniškog, istarskog ili krčkog pršuta na policama trgovinskih lanaca nude proizvodi koji su loša kopija tih pršuta. Da bi se uvelo reda, pršutari će zatražiti pomoć nadležnih inspekcijskih službi. Također se razgovaralo o stanju svinjogojstva na području Hrvatske koje je na najnižoj mogućoj razini i koje, nažalost, hrvatskim pršutarima ne može osiguravati kvalitetne svježe svinjske butove kao ulaznu sirovinu.

T. PAŠTAR

15. prosinac 2025 19:26