StoryEditorOCM
Ostaloobnavljaju se stari recepti konzerviranja ribe

‘Mardešić’: frigana srdela ‘po domaću’

Piše PSD.
11. ožujka 2010. - 14:35

Saljska tvornica za preradu ribe “Mardešić” odnedavno na svojim konzervama “Jadranska sardina” i “Jadranska skuša” može nositi oznaku Hrvatska kvaliteta, dobivenu od Hrvatske gospodarske komore.

Marina Depolo, direktorica tvornice ‘Mardešić’  
Andrija Lučić/CROPIX

U pogonima tvornice trenutačno se, dok ne krene posao sa soljenjem inćuna, konzerve pune srdelom, skušom i tunom, a uz klasične takve proizvode uvodi se novi, temeljen na staroj tradiciji – srdele frigane u biljnom ulju i konzervirane u maslinovu.

− Nekad davno tako se radilo i sada smo tu proizvodnju obnovili za robnu marku “Fine food”. Napravili smo sveukupno četiri nova proizvoda u staklenkama – friganu srdelu, skušu u maslinovu ulju, tuna filet i tunu u umaku spravljenom također na tradicionalni način. I njih i ostale proizvode, uz domaće, plasiramo i na tržišta Srbije, BiH i Slovenije, ali sve se više orijentiramo na Hrvatsku i domaće lance. S “Plodinama” radimo od 2007., posljednje dvije godine i s “Metroom” i “Getroom”, a mrežu širimo na “Kerum”, “Tommy” i “Brodokomerc”. Domaće nam je tržište puno zanimljivije, a za strana ćemo tržišta uvijek naći količine koje će ih održati – kaže direktorica tvornice Marina Depolo.

Kriza koja trenutačno vlada otežava naplatu, koja jako kasni, a posebno je teško, objašnjava, raditi sa stranim tržištima bez jamstava o naplati, bez čega je teško planirati proizvodnju.

Poslovanje “Mardešića”, koji je 2006. kupio “Jadranski pomorski servis”, odnosno Ante Maras, oporavilo se zahvaljujući i investiranju, kaže direktorica. Među ostalim, rekonstruirana je hladnjača i nabavljeno nešto nove opreme, a ulaganja su išla i u promociju.

Početkom travnja proizvodnju konzervi trebao bi zamijeniti rad s inćunima. U “Mardešiću” ih sole i mariniraju, a manji dio filetiraju u staklenke za domaće tržište. Veći dio soljenih inćuna odlazi kao poluproizvod u Španjolsku i Italiju.

Za potrebe kompletne proizvodnje godišnje se otkupljuje oko 600 tona srdela, s manjim udjelom skuša i tuna, te oko 600 tona inćuna.

Davorka Mezić/EPEHA

15. prosinac 2025 20:48