StoryEditorOCM
Ostalo13. Degustacija ravnokotarskih otvorenih vina u Stankovcima

PIJ DOBRO Zlato crnom iz Krneze i bijelom iz Ostrovice

Piše PSD.
24. siječnja 2010. - 19:33

Milan Čolak iz Krneze ima najbolje crno vino, a Željko Dobrović iz Ostrovice najbolje bijelo vino. Nagrađeni su još Srećko Troskot iz Banjevaca, Marko Brčić iz Budaka i Branko Arbanas iz Smilčića

Prema ocjenama 21 člana ocjenjivačkog žirija na 13. degustaciji ravnokotarskih otvorenih vina, održanoj u Stankovcima, Milan Čolak iz Krneze ima najbolje crno vino, a Željko Dobrović iz Ostrovice najbolje bijelo vino. Dobrović je natjecanje završio objesivši oko vrata zlatnu medalju za nektar od maraštine, ali i srebrnu medalju za debit, bijelo vino koje je također poslao na natjecanje u Stankovce.

Trećeplasirano bijelo vino ove godine ima Srećko Troskot iz Banjevaca, a trećeplasirano crno Marko Brčić iz Budaka. Budući da Milan Čolak nije došao po nagradu za najbolje crno vino, u prvi je plan izbio drugoplasirani Branko Arbanas, koji se okitio srebrom za crno vino iz svoga mladog vinograda u Smilčiću.

− U vinogradu u Ostrovici, na području Lišana Ostrovičkih, imam vinograd s 12.000 loza sorti maraština i debit, a plan mi je posaditi još 8000 loza. Sadim autohtone sorte i smatram da mogu dati vrhunske rezultate – rekao je Željko Dobrović koji se prvi put natjecao u Stankovcima, baš kao i mladi enolog iz Smilčića Branko Arbanas:

 − Prvi se put natječem jer sam do sada u Stankovcima bio u žiriju za izbor najboljih vina, ali i zato što je naš vinograd s 13.500 panjeva tek došao na rod. Uz sorte merlot, syrah i plavinu, planiramo zasaditi još 10.000 loza domaćih sorti maraština i debit. I Dobrović i Arbanas krenuli su u ozbiljan obiteljski posao s vinima, pa uređuju i vinarije.

Načelnik općine Stankovci Željko Baradić rekao je da je upravo tako i zamišljan razvoj ravnokotarskih vina i vinara kad je prije 13 godina organizirana prva degustacija vina u Stankovcima.

− Otprilike do pete degustacije na natjecanju smo imali svega i svačega, a onda se počeo događati preokret. Polako se počela kristalizirati kvaliteta. To je dovelo do toga da smo u petak imali degustaciju 13 kvalitetnih i vrhunskih vina u VIP salonu ŠRC-a Višnjik.

Ti su vinari prošli svoj put od prvih degustacija pa do dobivanja markica za kvalitetu ili vrhunsku kakvoću. Oni su ozbiljno ušli u posao, zasadili nove vinograde i planiraju živjeti od toga. Njih smo na degustaciji u Zadru pokušali povezati s poznatim ugostiteljima i hotelijerima kako bi plasirali svoj gotovi proizvod.

Imamo 13 buteljiranih vina, a do kraja godine vjerojatno ćemo ih imati 26. Dakle, dvostruko više. A ovi vinari koji su večeras u Stankovcima tek trebaju prijeći taj put i razviti svoj proizvod. Prezadovoljni smo interesom vinara, jer smo ove godine primili rekordnih 114 uzoraka vina, ali i zanimanjem posjetitelja, za koje je bila pretijesna dvorana našeg Doma kulture – kazao je općinski načelnik Željko Baradić, zadovoljan razvojem manifestacije koja je zadarsko područje konačno stavila na vinsku kartu Hrvatske.

Poznat kao srdačan i duhovit, Baradić se s oko tisuću okupljenih posjetitelja nasmijao i šali koju mu je priredio Stankovčanin Bore Perica, inače staklar, koji je načelniku darovao vinske vrčeve – falusoidni muški vrč i njegov ženski parnjak.

Uz vinare koji su proslavljali medalje i posjetitelje koji su uživali u bogatim porcijama s roštilja i degustiranju vina, dobro su se zabavljale i ekipe koje su na minus dva stupnja ispod nule i po prodornoj buri povlačile konop na obližnjem igralištu OŠ Petra Zoranića. “Ispaćeni” i “Ispaćene”, muška i ženska ekipa iz Stankovaca, bili su najbolji u potezanju konopa.

Muški su preko linije povukli ekipe iz Zemunika, Dugopolja, Gospića i Dubrave, a Stankovčanke su nadmašile ženske konopašice iz Dubrave.

Vina su punija

Trinaesta degustacija ravnokotarskih vina okupila je brojne posjetitelje i vinare, ali i 20-ak stručnjaka, među kojima su bili inženjeri poljoprivrede, enolozi, pa i profesori na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Uz prof. dr. Antu Kolegu i poljoprivredne savjetnike i inženjere Zdravka Bušića, Zvonimira Vlatkovića i Ivicu Kostovića, u žiriju su bili ugostitelji, vinari i novinari, ali i predsjednik Županijskog suda u Zadru Antun Klišmanić.

− Od prijavljenih 114 vina u konkurenciji ih je, nakon senzorske analize, ostalo 75, što je još uvijek izuzetno puno. Komisija je podijeljena u skupine koje su kušale 34 bijela i 40 crnih vina. Ja sam bio u skupini koja je kušala bijela vina i mogu reći da ih ima vrlo perspektivnih i dobrih, ali i onih koja su još uvijek na samoj granici. Taj raspon od lošijih, preko dobrih pa do odličnih vina svjedoči o tome da je vinara sve više te da edukacija, pa i ova degustacija u Stankovcima, daje dobre rezultate.

S obzirom na meteorološke uvjete pri dozrijevanju grožđa − od vrućine u svibnju, oborina u lipnju, suše u srpnju, kolovozu i rujnu koji je završio kišom − kiseline su ostale skladne. Lanjska je godina bila zahtjevnija za zaštitu, a ovogodišnja vina, prije svega introduciranih sorti, imaju bogato tijelo, punija su i strukturiranija.

Neka bi trebalo njegovati i barikirati. Pohvalno je što uopće nismo imali mutnih vina, a vidi se i napredak u tehnologiji prerade grožđa i proizvodnje vina − kazao je poljoprivredni savjetnik i član žirija ing. Zvonimir Vlatković o manifestaciji koja je, kako bi i trebalo biti, startala u vinogradu, kad je radovima u stankovačkom vinogradu Mladena Dubravice započela rezidba.

 

Šime iz Amerike

O tome koliko je postala popularna vinska fešta u Stankovcima, perspektivnoj i razvijenoj ravnokotarskoj općini, svjedoči i primjer Šime Lucina, koji svake godine dolazi iz Amerike specijalno radi stankovačke degustacije vina.

− Rodom sam iz Preka na Ugljanu. Živio sam u Sloveniji, a posljednje 23 godine sam u New Yorku. Radio sam u brojnim uglednim restoranima kao šef sale i često bio u prilici gostima preporučivati vina. Prije tri godine prvi sam put došao u Stankovce s prijateljem dr. Zoranom Škrgatićem i od tada ne propuštam degustacije.

Dođem u Hrvatsku jednom godišnje, posjetim rodno Preko, rodbinu i prijatelje na Ugljanu i u Zadru, te dođem u Stankovce. Tako napunim baterije za još jednu godinu u Americi – kaže Šime Lucin koji je bio član degustatorskog žirija, a na kraju je kolege oduševio bravuroznom izvedbom zahtjevne arije “O, sole mio”.

 

16. prosinac 2025 03:47