StoryEditorOCM
ArhivDOBRA KAPLJICA

Grgić najbolje plaćao - 12 kuna po kilogramu

Piše PSD.
25. rujna 2013. - 14:50
Iako Vinarija PZ-a “Jedinstvo” ni ove godine nije otvorila svoja vrata, svi vinogradari iz Smokvice prodali su više od 180 vagona uroda pošipa nakupcima po cijeni od sedam do 12 kuna po kilogramu, ovisno o visini sladora i ponuđaču. Ove godine urod je veći od prosjeka i vrhunske je kvalitete, s postotkom sladora od 18 do 22 posto, što je prva pretpostavka za proizvodnju u kategoriji vrhunskog vina.

Usklađeni zakoni

Pošip je zahtjevna i kvalitetna sorta, no poljoprivrednici se snalaze na razne načine i prodaju grožđe većinom nakupcima, jer Poljoprivredna zadruga “Jedinstvo” ima pune bačve neprodanog vina još od prošle godine pa ne otkupljuje grožđe. Poznati vinar iz SAD-a Miljenko Grgić otvorio je u Trsteniku na Pelješcu vinariju i već 12 godina otkupljuje sortu pošip po cijeni od 12 kuna po kilogramu te plaća odmah nakon preuzimanja.

Po istoj cijeni pošip otkupljuje i vinarija “Korta Katarina” iz SAD-a, koja plaća 30 dana nakon berbe, dok naša vinarija “Blato 1902.” d.d. nudi 6-9 kuna na dvije rate, a nakupci iz Šibenika i Zadra dolazili su kamionima i odmah sve otkupljivali po cijeni od devet kuna po kilogramu.

U PZ-u “Pošip” iz Čare još nisu rekli koju cijenu nude, ali isplata je tek za dvije godine. Po novim zakonima usklađenima s EU-om, da bi te vinarije mogle i proizvoditi vino pošip, sklapaju se ugovori o prodaji uroda s parcela, a zna se da na 1000 četvornih metara vinograda može biti 1200 kilograma grožđa.

Ti se ugovori mogu bez problema poništiti kad vlasniku vinogradaru to više ne odgovara. Premda su neki, znajući u kakvoj su situaciji vinogradari iz Smokvice, pokušali dampirati cijene, to im nije uspjelo.

Tonči Didović, vlasnik male vinarije “Didovinka” koji je proglašen najboljim domaćinom na “Danima Pošipa” ove godine, kaže da mu je situacija s PZ-om “Jedinstvo” otvorila novu perspektivu − otvorio je OPG, za koji je ulog oko 20.000 kuna, i pokrenuo vlastitu vinariju, iako smatra da to nije dobro za Smokvicu ni za zadrugare.

Mali vinari ne mogu izići na tržište EU-a, stoga Smokvici treba zajednička vinarija, jer ipak je pošip brend otoka Korčule i nije dobro da se proizvodi u drugim dijelovima Hrvatske, smatra Didović.

Ograničena količina



− Ja svoje grožđe ne prodajem, količina mi je ograničena kapacitetom vinarije “Didovinka”. Namjeravamo se razvijati, tako da ćemo ove godine proizvesti 1100 litara pošipa više.

Ukupno imamo oko 5000 litara pošipa, a crnog oko 1300 litara. Sve sam prošlogodišnje vino prodao, ostalo je možda još 30-ak boca. Mislio sam da će ići puno lošije, no u kolovozu je prodano sve, tako da sam čak ostao bez vina. Buteljirano vino proizvodimo u suradnji s vrhunskom enologinjom Marijom Pecotić.

Za sada imam dovoljno vlastitoga grožđa, ali planiram za dvije godine početi otkupljivati grožđe od susjeda. Ako se jednoga dana svi udruže i zajednički krenu na tržište, osvojit će i Europu − kaže Tonči Didović. Pošip je autohtona sorta otoka Korčule i svojevrsni raritet − zna mu se podrijetlo, mjesto pronalaska i ime pronalazača, i jedno je od prvih hrvatskih vina zaštićeno zakonom. Uzgaja se u središnjem dijelu otoka oko Smokvice i Čare, a odnedavno se proširio i u dalmatinske vinograde izvan otoka.

Dina Cahun

Vinarija ne može prodati vino

Vinarija PZ-a “Jedinstvo” u svojim tankovima ima 30 vagona pošipa i još uvijek nije pronađen kupac, pa stoga ni ove godine nije mogla otkupljivati grožđe. Upravitelj te vinarije Stipe Matić objašnjava: “Iako imamo nekoliko ponuđača, pokušavamo vino prodati na najbezbolniji način, ali sve zajedno.

Upravo pregovaramo s tri ozbiljna kupca. Pregovori bi se mogli završiti u listopadu i studenom, ako sve bude u redu, a ako ne, onda ćemo, na žalost, morati čekati stečajnog upravitelja. Na početku su nam ponuđači nudili vrlo niske cijene i zbog toga nismo prodali postojeće vino u tankovima. Sigurno je bolje prodati ga nego baciti, ali nije dobro za brend da se pošip prodaje ispod svake granice. Kada dođe stečajni upravitelj, može nas pozvati na red. Budući da je Skupština najviše tijelo, kako oni odluče, ja ću se, kao upravitelj, toga pridržavati.“

16. prosinac 2025 21:41