StoryEditorOCM
ZabavaKAD GA JEDNOM PROBATE...

Dulce de leche: dva recepta s kremom koja osvaja i najzahtjevnije sladokusce

Piše Silvia Rudinović
15. svibnja 2025. - 21:07

Gusti mliječni karamel, koji potiče iz Latinske Amerike, svaki će kolač podići na višu razinu i oduševiti najzahtjevnije sladokusce. Izvorno ‘dulce de leche‘, može se koristiti u receptima za različite kolače i torte (među poznatije spadaju tres leches i banoffee), kao namaz za palačinke ili punjenje kroasana.

Izrada je jednostavna, ali zahtijeva vrijeme. Dobra strana ove slastice je što se, jednom spremljena, može čuvati u staklenkama hladnjaku i do mjesec dana, a recept kojega donosimo dostatan je za dvije torte. I za to imamo prijedloge.

Jednostavniji način pripreme mliječnog karamela je koristeći limenku kondenziranog mlijeka. Takve se limenke mogu naći u većim trgovinama u Dubrovniku. Limenka se stavi u kipuću vodu u veliki lonac i kuha dva sata. Limenka čitavo vrijeme kuhanja mora biti pod vodom. Ipak, dulce de leche je daleko ukusniji u vlastitoj izvedbi.

image

Banoffee pita

Recept za dulce de leche:

1 L punomasnog mlijeka 3,8 posto mliječne masti

300 g šećera

100 g maslaca

1 čajna žličica sode bikarbone

Najprije treba staviti mlijeko i šećer na vatru u loncu debljega dna, a kad zakuha smanjiti vatru i dodati kockice maslaca, sodu bikarbonu i štapić vanilije, koji nije neophodan, ali je izvrstan dodatak. Karamel se kuha oko 2 sata (ovisno o jačini vatre, treba procijeniti prema boji i gustoći), povremeno, a pretkraj i češće miješati kako dno ne bi zagorilo. Količina će se u konačnici prepoloviti. Spravljeni karamel se može koristiti odmah ili spremiti u sterilizirane posude i, nakon što se ohladi, čuvati u hladnjaku do mjesec dana.

image

Torta od palačinaka

Torta od palačinaka:

20 palačinaka

400 g čokolade za kuhanje

600 ml slatkog/vrhnja za šlag

30 g maslaca

100 g mljevenih lješnjaka

50 grama krupno sjeckanih lješnjaka

Najprije tostirajte lješnjake u pećnici, desetak minuta na 150 stupnjeva.

Pripremite palačinke.

Nasjeckajte čokoladu i preko nje prelijte slatko vrhnje ili vrhnje za šlag zagrijano do vrenja. Dodajte maslac i sve sastojke promiješajte dok se otope.

Nije neophodno, ali je za ovakve torte dobro imati obruč za tortu prilagodljivog promjera, a palačinke slagati tako da se rubovi malo podignu kako se dulce de leche ne bi prelijevao.

Potom kreće slaganje: najprije palačinka, jedna ili dvije žlice otopljene čokolade, posuti s malo mljevenih lješnjaka, opet palačinka pa premazati s dulce de leche, i tako redati dok se ne potroše sastojci.

Tortu na kraju ukrasiti s malo čokolade i grubo sjeckanim lješnjacima te staviti u hladnjak da se malo stisne.

image

Banoffee pita

Silvia Rudinović/Silvia Rudinović

Banoffe torta:

250 g digestive keksa

120 g otopljenog masla

dvije ili tri banane, ovisno o veličini

400 g vrhnja za šlag

dulce de leche (pola dobivene količine iz prethodnog recepta)

Izmrvite digestive kekse, pomiješajte s otopljenim maslom i utisnite u kalup tako da napravite i rub. Kako biste lakše izvadili pitu iz kalupa, možete staviti papir za pečenje. Kalup s keksima treba ohladiti desetak minuta u hladnjaku.

Na podlogu od keksa najprije se razmaže dulce de leche (ako je bio u hladnjaku treba ga malo ugrijati radi lakšeg mazanja), a potom se slažu kolutići nasjeckane banane.

Utucite vrhnje za šlag i premažite preko banana.

26. listopad 2025 14:36