Gusti mliječni karamel, koji potiče iz Latinske Amerike, svaki će kolač podići na višu razinu i oduševiti najzahtjevnije sladokusce. Izvorno ‘dulce de leche‘, može se koristiti u receptima za različite kolače i torte (među poznatije spadaju tres leches i banoffee), kao namaz za palačinke ili punjenje kroasana.
Izrada je jednostavna, ali zahtijeva vrijeme. Dobra strana ove slastice je što se, jednom spremljena, može čuvati u staklenkama hladnjaku i do mjesec dana, a recept kojega donosimo dostatan je za dvije torte. I za to imamo prijedloge.
Jednostavniji način pripreme mliječnog karamela je koristeći limenku kondenziranog mlijeka. Takve se limenke mogu naći u većim trgovinama u Dubrovniku. Limenka se stavi u kipuću vodu u veliki lonac i kuha dva sata. Limenka čitavo vrijeme kuhanja mora biti pod vodom. Ipak, dulce de leche je daleko ukusniji u vlastitoj izvedbi.
Recept za dulce de leche:
1 L punomasnog mlijeka 3,8 posto mliječne masti
300 g šećera
100 g maslaca
1 čajna žličica sode bikarbone
Najprije treba staviti mlijeko i šećer na vatru u loncu debljega dna, a kad zakuha smanjiti vatru i dodati kockice maslaca, sodu bikarbonu i štapić vanilije, koji nije neophodan, ali je izvrstan dodatak. Karamel se kuha oko 2 sata (ovisno o jačini vatre, treba procijeniti prema boji i gustoći), povremeno, a pretkraj i češće miješati kako dno ne bi zagorilo. Količina će se u konačnici prepoloviti. Spravljeni karamel se može koristiti odmah ili spremiti u sterilizirane posude i, nakon što se ohladi, čuvati u hladnjaku do mjesec dana.
Torta od palačinaka:
20 palačinaka
400 g čokolade za kuhanje
600 ml slatkog/vrhnja za šlag
30 g maslaca
100 g mljevenih lješnjaka
50 grama krupno sjeckanih lješnjaka
Najprije tostirajte lješnjake u pećnici, desetak minuta na 150 stupnjeva.
Pripremite palačinke.
Nasjeckajte čokoladu i preko nje prelijte slatko vrhnje ili vrhnje za šlag zagrijano do vrenja. Dodajte maslac i sve sastojke promiješajte dok se otope.
Nije neophodno, ali je za ovakve torte dobro imati obruč za tortu prilagodljivog promjera, a palačinke slagati tako da se rubovi malo podignu kako se dulce de leche ne bi prelijevao.
Potom kreće slaganje: najprije palačinka, jedna ili dvije žlice otopljene čokolade, posuti s malo mljevenih lješnjaka, opet palačinka pa premazati s dulce de leche, i tako redati dok se ne potroše sastojci.
Tortu na kraju ukrasiti s malo čokolade i grubo sjeckanim lješnjacima te staviti u hladnjak da se malo stisne.
Banoffe torta:
250 g digestive keksa
120 g otopljenog masla
dvije ili tri banane, ovisno o veličini
400 g vrhnja za šlag
dulce de leche (pola dobivene količine iz prethodnog recepta)
Izmrvite digestive kekse, pomiješajte s otopljenim maslom i utisnite u kalup tako da napravite i rub. Kako biste lakše izvadili pitu iz kalupa, možete staviti papir za pečenje. Kalup s keksima treba ohladiti desetak minuta u hladnjaku.
Na podlogu od keksa najprije se razmaže dulce de leche (ako je bio u hladnjaku treba ga malo ugrijati radi lakšeg mazanja), a potom se slažu kolutići nasjeckane banane.
Utucite vrhnje za šlag i premažite preko banana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....