Možda nema kućica, možda su stolovi kao novi koncept još uvijek nešto što nekima nije baš sjelo, ali u prvoj, testnoj godini Adventa na Stradunu, zakupitelji su se potrudili oko blagdanske ponude svojih lokala, a posebno po ovakvom gotovo proljetnom vremenu, vrijedi sve isprobati.
Gastro obilazak ovogodišnjeg Adventa na Stradunu započeo je iznimno u gradskom Portu, tratamentom i kao i uvijek fenomenalnom ponudom na galijunu Tirena koji ove godine slavi 20 godina postojanja i rada, ali i u svih dvadeset godina besprijekorne ponude hrane i pića. Ovaj put i oni su se uključili u program Dubrovačkog zimskog festivala i an vrelom prosinačkom suncu ugostili posjetitelje.
Ovogodišnji festival posvećen je svakako onim najboljim i svima najdražim – autentičnim lokalnim specijalitetima kojima je teško bilo odoljeti najprije na Tireni, gdje je na druženje i tratamenat pozvao vlasnik Bogo Vuković, Dubrovčanima i gostima dobro poznat. Od ove godine Tirena je i službeno dio Dubrovačkog zimskog festivala, a kako im je tek sad dozvolilo vrijeme, tako su od danas privezani u gradskom Portu i svakom posjetitelju nude domaće specijalitete – od srđela u savuru, domaćeg ručno rezanog pršuta koji se topi u ustima, domaćih rezanih zelenih maslina, sedam vrsta sočiva (grahorica) na juhu, što je stara pomorska hrana koja je često spašavala glavu pomorcima u 16. stoljeću, bakalara na bijelo, domaćih tankih, hrskavih uštipaka, svakakvih vrsta slatkoga i bogat izbor domaćih vina, rakija, likera i ostalog pića. Dvadeset godina nije malo, čak i da jim je more stalno bilo mirno, što nije, a da je bilo i izazova u ovakvom jednom ogromnom zalogaju u kojega se davnih dana upustio Bogo, priznao je i sam.
„Bilo je izazovno kroz godine, bilo je i naporno uz lijepa i gadna vremena. Sve smo prebrodili jer nam je iskustvo dalo da se preživi, a pružili smo novu ponudu gradu“, rekao je kapetan Bogo, a podržala je sve i Turistička zajednica Grada Dubrovnika i Ana Hrnić, dodajući kako zahvaljuje svim privatnim inicijativama na uključivanju u Dubrovački zimski festival koji je time raznolikiji i zanimljiviji. Navratio je na predstavljanje ponude i gradonačelnik mato Franković, i uz brojne uzvanike isprobao bogatu ponudu Tirene.
Gastro đir nastavio se po Stradunu, a svoju ponudu predstavila je prva Ana Popović Kišur, vlasnica kultnog buffeta ‘Škola‘ koja dogodine u travnju slavi 30 godina rada. Nekoliko vrsta sireva iz ulja s raznim dodacima, mladi sir, domaći i Dubrovčanima i turistima jednostavno neodoljiv vrući ručno miješeni kruh, domaći pršut, crne pečene masline ono je što je oduvijek činilo ‘Školu‘ nezaobilaznom. Ali Ana je već odavno ukorak s vremenom, pa imaju i razne plate, no posebno veseli i ponuda fenomenalnih, tradicionalnih kolača ovog područja s malim modernim twistom – štrudel od sira s umakom od vanilije i arancinima, štrudel od jabuke s umakom i broštulanim mjendulima, bezglutenska torta od mrkve s čokoladom, domaći rozulin po starinskom receptu, dobra loaklna vina...
Svoje delicije, iako to nisu morali posebno raditi, predstavila je Dubrovčanima omiljena slastičarnica Dolce Vita. Uz svoju standardnu ponudu sladoleda, kolača i palačinaka, ovog Adventa Noa Nenadić i Anamarija Kobilić imaju i posebne premium palačinke, fenomenalnu kombinaciju tijesta s nadjevom od jabuka te posipom od karameliziranih keksa i cimeta sa sladoledom od vanilije, a nudit će i kuhana zimska pića.
Burger Tiger odavno je jedan od adresa na koju posjetitelji stalno svraćaju ako su željni odličnih burgera u puno varijanti, tacosa, hot dogova, sve uz vegetarijanske opcije i popularne cijene koje i inače drže cijele godine, uz posebno poštovanje prema domaćim klijentima. I oni su ovog Adventa odlučili pojačati svoju ponudu stolovima na Stradunu.
Tomislav Radić iz Mama‘s restorana u Petilovrijencima jedan je od onih lokala koji igra na ono što Dubrovčani najviše cijene – lokalnu, starinsku i provjerenu ponudu: šporke makarule, srđele s patatama na salatu i mamine polpete u toću s pireom. Osim što je sve toliko primamljivo da je jelima teško odoljeti, Mama‘s ovog Adventa nudi i Višku pizzu, odličnu kombinaciju viške pogače i pizze, uz nezaobilazne srđele ili inćune i fermentirano tijesto. U ponudi imaju i vina iz cijele hrvatske uključujući i ona nama najdraža, s dubrovačkog, pelješkog i konavoskog podneblja, a iako je prva godina, vjeruju da bi ovakav koncept ipak mogao zaživjeti.
Do dna Straduna ne možete izbjeći Dubrovčanima tradicionalno najomiljenije mjesto kako za jutarnji tako i za večernji đir – Stradoon ili nekadašnji Snack bar pobrinuo se za božićni ugođaj dekoracijama. „Mi smo na takvome mjestu da imamo sve i kad je sunce i kad je kiša i kad su koncerti i kad je neki dnevni đir. Brinemo za domaće ljude koji nam čine glavnu klijentelu cijele godine i to volimo, a osim klasičnih toplih i hladnih napitaka te kuhanih pića koje imamo u sklopu Adventa, nudimo već dugo i doručak, uvijek imamo popust za domaće, a imat ćemo uz kuhane koktele u zimskom điru i neke plate, a oko ugođaja smo se potrudili dozvati onaj zimski iako nam je vrijeme proljetno – rekao je Halid Gušo.
Vito Napoletana II, mladi lokal dvojice mladih momaka Orsata Kljajića i Ivana Crnjaka krenuo je s pizzerijom na placi u Lapadu i vrlo brzo uvidjeli su priliku, a i potaknutim fenomenalnim recenzijama i posjećenošću Dubrovčana, i otvorili i drugi, ovaj put take out lokal u ulici od Buže. Oni oduševljavaju pizzama i talijanskim načinom pravljenja tijesta, 72-satna fermentacija, zanimljivi nadjevi po vlastitim idejama i istraživanju napolitana načina spravljanja pizze te spretnog i educiranog šefa kuhinje, ovim su momcima vrlo brzo donijele dobar glas zbog čega su odlučili sudjelovati u Adventu na Stradunu. U ponudi Zimskog festivala na Stradunu ponuda je raznolika, a cijene su uglavnom usklađene u gotovo svim lokalima, no od ove godine uz izvrstan dodatak galijuna Tirena, dubrovačke galije na kojoj se već dva desetljeća lijepo ije, pije i trumpa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....