StoryEditorOCM
ZabavaCOOKe & šparoge u Konavlima

Kružice vole šparoge: predavanje i degustiranje jela od kraljice proljeća

Piše M. R. K.
3. travnja 2025. - 16:42

U proljetnom ozračju, kada su šparoge u punoj sezoni, dubrovačke poslovne žene okupljene u udruzi Krug, odlučile su organizirati jedinstvenu prezentacijsko- kulinarsku radionicu COOKe & šparoge posvećenu ovoj cijenjenoj namirnici. Za mjesto održavanja izabrane su Konavle i jedan u nizu uspješnih tamošnjih agroturizama Seoska kuća Novaković, a sve kroz suorganizaciju Udruge agroturizam Konavle.

Naime, namjera Kružica nije bila samo prezentirati kraljicu proljeća kroz zanimljiva predavanja, već i pripremiti niz degustacijskih jela od ove namirnice.

image

COOKE & ŠPAROGE u Kući Novaković

Udruga Krug/

Većina obožavatelja divlje šparoge zapravo uživa u cijelom krugu pripreme ove namirnice - od traženja mjesta rasta šparoga u prirodi, zatim branja do pripremanja i uživanja u pripremljenom. A takav su krug, simbolično, prošle i Kružice; šparoge su članice za ovaj događaj brale na nekoliko njima poznatih lokacija i pripremale nekoliko dana kako bi se jela završila baš na dan prezentacije u kuhinji restorana Kuće Novaković.

Profesionalke u svojim poslovima nisu ništa manje iskustva pokazale i u kulinarskom smislu. Prva kuhača pripala je Stanki Seki Divizić iz čijeg su lonca poslužena čak četiri jela spravljena od šparoga; rizot, pesto, salata i juha od šparoga.

Mala, ali snažna sinergija Kružica cijelu je priču gastronomski zaokružila i izborom slatkih jela, a uz sve se služila kapljica pelješkog vina Pegasos Vinarije Dubrava.

Šparoge su, nedvojbeno je, jedna od najcjenjenijih sezonskih namirnica koja se već stoljećima koristi u kulinarstvu i medicini. Ova delikatna biljka, naglasio je to i jedan od predavača Šime Martinović iz Labina, pripada porodici ljiljana, a njezini mladi izdanci, koji se beru u proljeće, obiluju hranjivim tvarima i imaju izuzetno blagotvoran učinak na

zdravlje. O tome je pak predavanje održala magistra farmacije Mihaela Gavrić iz Ljekarne Čebulc. Brojni uzvanici doznali su da šparoga ima diuretička svojstva koja pomažu u detoksikaciji organizma, dok antioksidansi štite stanice od oštećenja i usporavaju proces starenja. Šparoge su, naglasila je magistra Gavrić, ne samo ukusna namirnica, već i pravi saveznik zdravlja.

Konavljani su posebno pokazali interes za predavanje Šime Martinovića, poznatijeg pod nadimkom Šjor Šime šparoga. Šjor Šime je naime, pionir uzgoja divljih šparoga u Hrvatskoj i Kružice su ga pozvale da svoje znanje prenese Konavljanima!

Ovaj Istrijan iz Labina započeo je svoju priču prije dvadesetak godina kada je prvo sjeme dobio iz Dalmacije i posadio ga u svom vrtu. Njegova metoda uzgoja omogućuje rast šparoga ispod maslina, smokava i drugih voćaka, čime se maksimizira iskorištavanje poljoprivrednih površina.

Martinović je, isprezentirao je to na događaju COOKe & šparoge, naglasio ogroman potencijal uzgoja divljih šparoga uz minimalne troškove i mogućnost konzumiranja ove namirnice tijekom cijele godine. Njegove sadnice već su našle mjesto u raznim projektima diljem Hrvatske, a zanimljivost je i da je već otprije nekoliko OPG-ova sa dubrovačkog područja posadilo njegove sadnice.

Divlje šparoge, poručio je Šjor Šime šparoga Konavljanima, mogu itekako doprinjeti razvoju agroturizma i održive poljoprivrede te je svim prisutnima podijelio sadnice šparoga i njihovo sjeme koje je spremno za sijanje.

Fotografije: Krug

25. listopad 2025 09:08