StoryEditorOCM
ZabavaČUDA RADI

Najmekše prikle peku se po ovom receptu: tajna je u jednom sastojku koji obožavamo u kolačima, evo kako se rade...

Piše T. S. M./sd
25. studenog 2025. - 21:21

Volite mekane fritule, onako lijepo prozračne i lagane? Odlično, jer imamo savršen recept za vas, nema šanse dsa vas neće oduševiti. Tajna je, kako to često biva, u jednom sastojku. Često ga stavljamo u kolače, a ima ga manje više svaka pristojna trgovina, u ovom ili onom obliku... Ma bez brige, nije ništa neobično, ova je namirnica bila vrlo dobro poznata i našim starima, donosi Slobodna Dalmacija.

Da skratimo: ključni sastojak je ricotta, starijim generacijama poznata kao sasvim obična - skuta.

Kad se doda fritulama čini ih mekšima, ali im podiže i hranjivu vrijednost. Fritule s ricottom imaju više proteina, kad se ohlade ne postanu odmah žilave. Pored toga, ovaj sastojak u suradnji s ostalim standardnim namirnicama koje koristimo za pripremu ove slastice čini pravo malo čudo za tijesto - zahvaljujući kemijskoj reakciji koja pospješuje djelovanje praška za pecivo ono postaje prozračno i rahlo.

Mekane fritule s ricottom

Sastojci

250 g ricotte

150 g brašna

50 g šećera

2 jaja

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

korica limuna

prstohvat soli

šećer u prahu pomiješan s cimetom

ulje za prženje

Priprema

Pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli.

Jaja lagano istucite vilicom ili pjenjačom, a kad se zapjene dodajte ih ricotti, ubacite naribanu koricu limuna i pomiješajte kuhačom. Kad je smjesa homogena u dvije-tri serije dodajte mješavinu s brašnom.

Zagrijte ulje u dubokoj teći pa grabite po otprilike žličicu tijesta i ubacujte ga u vrelo ulje. Pržite fritule dok ne dobiju boju sa svih strana i lijepo se ne napuhnu, oko pet minuta.

Vadite fritule na upijajući papir, pustite ih da se malo ocijede, a zatim ih uvaljajte u šećer u prahu pomiješan s cimetom.

13. prosinac 2025 12:56