StoryEditorOCM
Zabavaod kućice do bistroa

Ođe, ođe i na Trešnjevačkom placu: Romano Nikolić i Pavla Miličić oduševljavaju priklama s ribom i maslinama i punjenim srđelama, imamo i recept!

Piše Ana Strizić/Gloria
18. rujna 2025. - 10:48

Dubrovčani Romano Nikolić, glumac i redatelj, i njegova najbolja prijateljica, producentica Pavla Miličić, djetinjstvo su proveli kao prvi susjedi, a njihove dječje igre najčešće su završavale u kuhinji. Oboje su, naime, obožavali kuhati, ali tada nisu ni sanjali da će jednog dana imati vlastiti restoran. Ozbiljnije su kuhati počeli zajedno u studentskim danima za prijatelje i kako su odrastali, poželjeli su spojiti svoje dvije najveće strasti – umjetnost i kuhanje, pa su nedavno na Trešnjevačkom placu otvorili bistro Ođe, Ođe – mjesto finih okusa, susreta, dobre atmosfere, prijateljstva i ljubavi prema hrani.

“Iskreno, osjećaji su pomiješani. S jedne strane, veliko je olakšanje jer smo napokon uspjeli otvoriti, a s druge uzbuđenje jer smo tek na početku Pavline i moje želje za stvaranjem prostora gdje ćemo se nas dvoje osjećati opušteno, pa tako i naši gosti”, kaže Romano.

image

Šarmantni restoran na Trešnjevačkom placu uredili su sami Pavla i Romano

Biljana Blivajs/cropix/
image

Glumica Anita Delić Matić često im pomaže u kuhinji

Biljana Blivajs/cropix/

Put do otvaranja nije bio nimalo lagan, papirologija i cijeli proces odužili su se više nego što su očekivali, no sada, kad su vrata otvorena, sve brige su iza njih. Njihova želja je da Ođe, Ođe postane bistro koji neće biti samo mjesto gdje se jede, već usputna stanica prije ili poslije obavljanja kupovine na placu. Mjesto za predah. Bistro je zamišljen kao prostor za dijeljenje, jela se naručuju tako da se proba od svega pomalo, baš kao kad prijatelji sjednu za zajednički stol.

"Ne mogu izdvojiti svoje najdraže jelo jer varira ovisno o trenutku, ali možda je salsa od pomidora jedno od onih koje je uvijek pri vrhu ljestvice. Kuhati sam zavolio kroz druženja s prijateljima. Vjerojatno je nakon nekoliko uspješnih pokušaja krenula i sigurnost", govori Romano.

Namirnice s hrvatskog juga

A da misle ozbiljno, dokaz su i edukacije koje pohađaju kad god uhvate malo vremena, pa su tako ove godine bili u Firenzi na tečaju izrade raviola. Njihova signature jela ipak su fritule – od ribe, s maslinama, pa čak i s pancetom.

“Mogu se raditi od čega god, ali obavezno stavljamo rakiju od ruže”, otkriva Pavla. Namirnice za Ođe, Ođe dolaze direktno iz Konavala, Korčule i Pelješca – od domaće pancete i kobasica, do ljutih naranči, inćuna, smokava i butarge (sušene ikre cipla) tipične za jug Hrvatske. Sve što se ne stigne donijeti s mora, nabavlja se na Trešnjevačkom placu.

image

Glumica Anita Delić Matić često im pomaže u kuhinji

Biljana Blivajs/cropix/
image

Pavla Miličić, Marko Bičanić, Anita Matić Delić

Biljana Blivajs/cropix/

“Meni će se mijenjati sezonski, pa čak i mikrosezonski, jer kupujemo ono što ima na placu. Što je tog dana svježe, to se poslužuje u restoranu”, kaže Pavla. Za sada su, osim slanih fritula s maslinama i ribom, na meniju i patlidžan sa skutom na salsi od rajčica, zatim jaje na oko s butargom i koricom limuna, salatom i focacciom, koju dobavljaju iz Bread Cluba, salata s grilanim breskvama, pancetom, kozjim sirom i orasima, i jelo Pjat – mala plata sa sirom, pancetom, mariniranim inćunima, kozicama, motrom i sušenim rajčicama, a povremeno će imati i jedno vegansko varivo za koje je zaslužna glumica Anita Matić Delić.

"Romano i ja se znamo s Akademije dramske umjetnosti, ja sam mu predavala scenski govor i tu smo se dobro razumjeli, bila sam mu jako draga mentorica, lijepo smo surađivali. Jako mi je drago bilo gledati ga kako raste kao glumac i došlo je do toga da je sposoban glumiti, režirati, voditi kazalište Arterarij i restoran. Igram u njegove dvije predstave, sve se lijepo spojilo, a sada posebno naša ljubav prema hrani. Vole svoj kraj toliko da su odlučili čuvati te tradicionalne recepte i unijeti novitete, malo suvremenije. Zaista sam oduševljena", govori Anita.

image

Prikle (fritule) s ribama pravi su gastronomski hit

Biljana Blivajs/cropix/

I karta vina prati filozofiju restorana – lokalne etikete, poput dubrovačke malvasije, domaćih rakija i likera, s planom da se s vremenom dodatno proširi, a ove godine ponovno će biti i dio Adventa.

"Naše slane prikle su postale u dvije godine prepoznatljiv segment Ođe, Ođe Adventske kućice, tako da ih ove godine opet planiramo ponuditi za vrijeme Adventa", objašnjava Romano.

image

Punjene srdele

Biljana Blivajs/

Punjene srdele

SASTOJCI:

600 g svježih srdela

40 g badema

svježi bosiljak

1 žlica kapara

krušne mrvice (za paniranje i 20 g za punjenje)

20 g pecorina

korica limuna

papar

maslinovo ulje

malo brašna

dva jaja za pohanje

PRIPREMA:

Očistiti srdele (odstraniti ljuske, glavu, utrobu i kralježnicu), pa ih otvoriti i posušiti.

Za nadjev u sjekač staviti krušne mrvice, bosiljak, kapare, pecorino, bademe, koricu limuna, malo papra, uliti 2–3 žlice maslinova ulja i sve dobro usitniti dok se ne dobije kompaktna smjesa (po želji dodati ili zamijeniti začinsko bilje, za one koji vole slađe okuse staviti grožđice umjesto bosiljka). Svaku srdelu napuniti smjesom i preklopiti drugom srdelom, panirati i pohati. Servirati s krumpir salatom u koju dodamo ukiseljeni motar.

25. listopad 2025 19:00