StoryEditorOCM
ZabavaZDRAV I UKUSAN NAPITAK

Ova čudesna biljka ne daruje nas samo slasnim plodovima! Čaj od lista smokve nitko ne očekuje, a tek okus je iznenađenje

Piše K. V.
4. rujna 2025. - 09:38

Smokva je biljka koja je toliko duboko usađena u mediteransku kulturu i gastronomiju da je naprosto nemoguće zamisliti naš svijet bez nje. Raste posvuda, u svakom dvoru i samonikla. Plodove rado jedemo i prerađujemo, suhe smokve su vjerojatno popularnije od svježih, no jeste li znali da se od lista priprema jako ukusan čaj?

image
Božo Radić/HANZA MEDIA

Prvo što mnogi pomisle kad čuju tu ideju je da je list smokve otrovan pa da odmah to razjasnimo. Ukratko, nije. Mit o toksičnosti smokvinog lista dolazi od lokalne reakcije na koži do koje dolazi u kontaktu kože s lateksom iz smokvinih grančica. To je istina, zbog svog kemijskog sastava mlječika iz smokve izaziva iritaciju osobito kad je kožai ​izložena UV zrakama, što je gotovo uvijek u situacijama u kojima do kontakta dolazi. Međutim, u slučaju konzumacije lista nema takve reakcije, a u malim količinama (kao što je čaj) pogotovo. Dakle, list smokve savšreno je siguran za konzumaciju, a uvijek je dobro naglastiti da se to odnosi na zdrave pojedince.

Možda pokušavate zamisliti kakav okus bi imao čaj od lista, a ono što vam možemo reći je da ćete se iznenaditi kako je ukusan i slojevit. Okus je očekivano zelen i travnat, slatkast, orašast, blago zemljast. A krije i jedno iznenađenje, a to je da vuče na kokos i vaniliju! Upravo zbog te arome mnogi ga uživaju piti, a rijetko tko ostane ravnodušan na prvo kušanje.

image
Duško Marušić/HANZA MEDIA

Što se tiče zdravstvenih blagodati, nažalost smokvin list još nije privukao veći interes istraživača, ali ono što je dosad istraženo upućuje da redovita konzumacija pomaže u kontroli dijabetesa tipa 1 preko utjecaja na glikemiju, a pozitivni učinci zabilježeni su i kod liječenja atopijskog dermatitisa. No, ono što se može reći sudeći po poznatom sastavu lista jest da je realno očekivati pozitivan utjecaj na zdravlje, a kao što smo već raščistili siguran je za konzumaciju. Ako ništa, popit ćete jako ukusnu šalicu punu polifenola!

Konačno, kako pripremiti lišće za čaj? Berite mlađe listove smokve, a možete ih brati kroz cijelu sezonu, od proljeća do jeseni. Držite se općenitih uputa za branje čajeva: po sunčanom vremenu (ali ne za najjačeg sunca), daleko od prometnica i izvora onečišćenja (ovo je jako važno) i birajte mlađe listove. Odstranite peteljke i osušite na tamnijem i prozračnom mjestu držeći listove u jednom sloju. List je suh kad se mrvi među prstima, a potom lišće možete usitniti i spremiti u papirnate vrećice ili staklenke. Čaj pripremite tako da 2 čajne žličice prelijete s 200 - 250 ml vruće vode (otprilike 80 ºC) i ostavite do 10 min.

27. listopad 2025 21:04