StoryEditorOCM
ZabavaNjezino ‘veličanstvo‘

Pizza, sve samo ne sirotnjsko jelo: evo kolike su im cijene u Dubrovniku i Hrvatskoj, a koliko košta u vašoj kuhinji

Piše A. H.
29. srpnja 2025. - 18:29

Rijetki su oni koji ne vole pizzu, danas jedno od rijetkih jela koje je, uz više ili manje oscilacija, jednako u svakom kutku svijeta. Naime, nema ograničenja što se sve stavljaju na pizzu, pa tako u Japanu stavljaju lignje i majonezu, u Australiji jaje, u Kini male hrenovke, u Indiji sir od soje, u Brazilu grašak, u Francuskoj krumpir, a jedna od najprodavanijih pizza u Švedskoj je kebab-pizza te pizze s bananama začinjenim curryjem, u  SAD-u su na trećini prodanih pizza feferoni, dok su u Kanadi izmislili ‘havajsku‘ s ananasom. Impozantan je podatak da se u svijetu svake godine proda više od 5 milijardi pizza.

image

Ilustracija

Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Iako je prema legendi nastala u Napulju kao sirotinjsko jelo koje se spravljalo od ostataka s plemićkih trpeza, pizza je danas sve samo ne sirotinjska. O tome govore i njihove cijene jer su u Hrvatskoj odavno su prešišale one iz rodne joj grude, Italije. I dok se originalna Napolitana u srcu Napulja može pojesti za šest eura, s druge strane Jadranskog mora, njezinu  inačicu koju zovemo Margarita u turističkim središtima na hrvatskoj obali nećete platiti manje od 10 eura. Barem u Dubrovniku gdje se cijene ‘prabake‘ svih današnjih pizza kreću i do 22 eura, ovisno o njezinoj veličini. Klasik iz kušne peći, miješana pizza, stoji između 11 i pol i 24 eura, a specijaliteti kuće, poput pomodne bolognese, onih s biftekom, lardom, kulenom ili morskim plodovima od 14, naravno za ‘malu‘ do čak 29 eura koliko stoji velika (jumbo). U pravilu, domaći će dobiti popust.

image

Ilustracija

Bozo Radic/Cropix

Puno jeftinije nećete proći ni u unutrašnjosti Hrvatske. Kako donosi N1, dok su prije šest, sedam godina prosječna cijena kretala oko 30 ondašnjih kuna, odnosno 4 današnja eura, danas je, čak i u manjim mjestima i nerazvikanim pizzerijama, teško pronaći srednju pizzu promjera 30-ak centimetara, jeftiniju od 8 eura. Ako i ima jeftinijih, onda su to one bazične vrste Margherita, Vesuvio ili capriciosa. Sve ostale s ‘dodanom vrijednošću’ koštaju od 8 eura naviše, najčešće od 10 do 12 eura. Na jelovniku jedne zagrebačke pizzerije obična pizza Margherita u te je dvije godine poskupjela s 59 kuna na 11,50 eura, odnosno 86,75 kuna, dok je miješana pizza sa 67,50 kuna poskupjela na 13,50 eura ili, u bivšoj valuti, 102 kune. No u  jednoj osječkoj pizzeriji, cijene nisu toliko porasle pa je u proteklih pet godina Margarita  poskupjela za euro i pol pa danas, računajući u staroj valuti umjesto 36 cijena joj je 46, 77 kuna. 

image

Ilustracija

Bozo Radic/Cropix

U redakciji N1 izračunali su i koliko stoji kada  miješanu pizzu  ispečemo doma. U obzir su uzeli normativ za ‘bogatiju‘ miješanu pizzu: 250 grama tijesta, 200 mililitara pasirane rajčice, 150 grama sira, 100 grama šunke i 50 grama gljiva. Prema tom izračunu i prosječnim cijenama u trgovinama, uključujući i one odlukom Vlade ograničene cijene (brašno, mlijeko, ulje...) sastojci za tijesto koštaju 0,71 euro, a dodaci (pasirana rajčica, sir, šunka, gljive). Sve skupa 4,0583 eura bez utroška struje, vode i naravno, vaše ‘plaće’. Ukoliko niste stvoreni za pizza majstora, uvijek vam preostaje kupiti gotovo tijesto u pekari ili trgovini. No mora se imati na umu da unutar cijene pizze u pizzeriji osim ‘materijala‘ stoje i troškovi koje vi nemate u svojoj kuhinji.

image

Ilustracija

Darko Tomas/Cropix

Veličina pizze

Cijena pizze osim sastojaka koji idu na nju, razlikuje se i u njezinoj veličini. Iako u većini dubrovačkih pizzerija poslužuju ‘normalne‘ i ‘jumbo‘, one se u pravilu dijele na male, srednje, velike i obiteljske. Mala bi po nepisanim pravilima terbala biti promjera 10 centimetara, srednja 20, velika 30, a promjer obiteljske, odnosno ‘jumbo‘ trebao bi iznositi između 40 i 50 centimetra.

26. listopad 2025 14:07