StoryEditorOCM
ZabavaDONOSIMO RECEPT

Ravno sa Župskog pjata: bazga će uskoro procvjetati, ove godine osim sirupa napravite i sladoled od ove ljekovite biljke

Piše Maja Rilović Koprivec
2. svibnja 2025. - 19:29

Svibanj je mjesec u kojemu cvjeta bazga, odnosno zova,  a svi su dijelovi ove ljekovite biljke jestivi i mogu se iskoristiti u pripremi ljekovitih čajeva, sokova ili sirupa. Jedna od radionica nedavno održanog Župskog pjata bila je posvećena bazgi.  Antonia Medo na svom je Instagram profilu podijelila recept za sladoled o kojem su polaznici učili na radionici.

Tko voli sirup i sok od bazge, neizostavno mora probati i ovaj sladoled.   

 

 SASTOJCI:

 2 žumanjka

 40 g šećera u prahu

 200 ml mlijeka

 150 ml slatkog vrhnja

100 ml sirupa od bazge

Sok od limuna

image

Sladoled od bazge po receptu Antonie Medo

Župski Pjat Radionica/

PRIPREMA:

Miksajte žumanjke i šećer dok smjesa iz jarko žute boje ne postane blijeda. Mlijeko ulijte u zdjelu i zagrijte do vrenja na laganoj vatri. Lagano, malo po malo, ulijevajte mlijeko u žumanjke konstantno miješajući. Zatim vratite na vatru i kuhajte kremu 10 minuta. Nakon kuhanja prebacite je u novu posudu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad je krema ohlađena, mikserom istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag i potom u njega dodajte sirup od bazge pomiješan sa sokom od limuna. Lagano promiješajte dok se sirup i šlag ne sjedine u kompaktnu smjesu koju potom ulijte u ohlađenu kremu od žumanjaka i mlijeka. Ako imate aparat za pripremu sladoleda, u ovom trenutku ulijte u njega pripremljenu smjesu i dalje postupajte po uputama proizvođača uređaja.

image

Sladoled od bazge po receptu Antonie Medo

Župski Pjat Radionica/

Ako nemate aparat za pripremu sladoleda, smjesu prebacite u posudu primjerenu za zamrzavanje te je stavite u zamrzivač na dva sata. Nakon toga izvadite iz zamrzivača, mikserom razradite smjesu pa je opet vratite u zamrzivač i ponovite isti postupak 2-3 puta u istom vremenskom razmaku. Naposljetku ostavite u zamrzivaču preko noći da se sladoled stisne.

Antonija nudi još jednu verziju izrade sladoleda bez aparata za sladoled.

Trebat će vam manja i veća plastična zip vrećica i led

Priprema: U manju zip vrećicu stavite kremu. Vrećicu dobro zatvorite.

 U veću zip vrećicu stavite led i sol, a potom unutra ubacite dobro zatvorenu manju vrećicu sa smjesom za sladoled. Vrećicu snažno tresite kroz 7-10 minuta, i vaš sladoled je gotov!

Više o Antonijinim radionicama i receptima s bazgom možete doznati na njenom Instagram profilu.

27. listopad 2025 01:33