Svibanj je mjesec u kojemu cvjeta bazga, odnosno zova, a svi su dijelovi ove ljekovite biljke jestivi i mogu se iskoristiti u pripremi ljekovitih čajeva, sokova ili sirupa. Jedna od radionica nedavno održanog Župskog pjata bila je posvećena bazgi. Antonia Medo na svom je Instagram profilu podijelila recept za sladoled o kojem su polaznici učili na radionici.
Tko voli sirup i sok od bazge, neizostavno mora probati i ovaj sladoled.
SASTOJCI:
2 žumanjka
40 g šećera u prahu
200 ml mlijeka
150 ml slatkog vrhnja
100 ml sirupa od bazge
Sok od limuna
PRIPREMA:
Miksajte žumanjke i šećer dok smjesa iz jarko žute boje ne postane blijeda. Mlijeko ulijte u zdjelu i zagrijte do vrenja na laganoj vatri. Lagano, malo po malo, ulijevajte mlijeko u žumanjke konstantno miješajući. Zatim vratite na vatru i kuhajte kremu 10 minuta. Nakon kuhanja prebacite je u novu posudu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad je krema ohlađena, mikserom istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag i potom u njega dodajte sirup od bazge pomiješan sa sokom od limuna. Lagano promiješajte dok se sirup i šlag ne sjedine u kompaktnu smjesu koju potom ulijte u ohlađenu kremu od žumanjaka i mlijeka. Ako imate aparat za pripremu sladoleda, u ovom trenutku ulijte u njega pripremljenu smjesu i dalje postupajte po uputama proizvođača uređaja.
Ako nemate aparat za pripremu sladoleda, smjesu prebacite u posudu primjerenu za zamrzavanje te je stavite u zamrzivač na dva sata. Nakon toga izvadite iz zamrzivača, mikserom razradite smjesu pa je opet vratite u zamrzivač i ponovite isti postupak 2-3 puta u istom vremenskom razmaku. Naposljetku ostavite u zamrzivaču preko noći da se sladoled stisne.
Antonija nudi još jednu verziju izrade sladoleda bez aparata za sladoled.
Trebat će vam manja i veća plastična zip vrećica i led
Priprema: U manju zip vrećicu stavite kremu. Vrećicu dobro zatvorite.
U veću zip vrećicu stavite led i sol, a potom unutra ubacite dobro zatvorenu manju vrećicu sa smjesom za sladoled. Vrećicu snažno tresite kroz 7-10 minuta, i vaš sladoled je gotov!
Više o Antonijinim radionicama i receptima s bazgom možete doznati na njenom Instagram profilu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....