StoryEditorOCM
ZabavaZA PRSTE POLIZAT

Stađun je samoniklog bilja: donosimo recept Katije Živković za rizot od divljeg poriluka i šparoga

Piše Maja Rilović Koprivec
21. ožujka 2025. - 20:52

Kako brati samoniklo bilje? Prvo je pravilo da ne berete biljke za koje niste sigurni da su jestive! Savjetuje to Katija Živković, autorica priručnika za branje samoniklog bilja „Pazija”. Ona nam je proslijedila i fantastičan recept za rizot od divljeg poriluka i šparoga, samoniklih biljaka kojima dolazi stađon uz kuke, paziju, koprivu, tušt, motar, kapare, cvjetove kadulje, cvjetove bazge...

Berite biljke na nezagađenom području, daleko od cesta i igrališta, a za branje pazije koristite nožić i bursicu (za branje gljiva obavezno košaru). Ako berete u doba kad ima zmija, nosite sa sobom štap i uvijek malo lupnite o zemlju ili grm prije branja, za svaki slučaj.

Čistite biljke na licu mjesta (ovo se može primijeniti i na morsko) jer je to puno lakše nego kasnije šporkat cijelu kuću zemljom.

Kad naberete šparoge i divlji poriluk evo što vam treba za Katijin rizot:

 

 

RIZOT OD DIVLJEG PORILUKA I ŠPAROGA

 

Sastojci

 

15-20 komada divljeg poriluka

5-6 pica česna

3-4 balice šparoga

Grana Padano u komadu

50 g pinjola

350-400 g riže

2 dcl bijelog vina

Temeljac od kuhanja šparoga za podlijevanje

Maslinovo ulje

50 g masla

Sol, papar

 

Za pesto od šparoga

 

Šparoge očistite i kratko obarite u vreloj vodi, pa izvadite da se hlade. Vodu od kuhanja sačuvajte za podlijevanje rizota. U sjeckalicu ubacite šparoge, nagratanog Grana Padana po želji, 1 picu česna, pinjole, maslinovo ulje i soli koliko vam je po gustu. Važno je da vam okus bude ugodan i ne prežestok, ali ne smije biti ni neslan.

 

Za rizot od poriluka

 

Poriluk nasjeckajte pa dinstajte na mješavini masla i maslinovog ulja.

20 sekundi prije nego ćete ubaciti rižu, dodajte sjeckani česan. Rižu promiješajte s porilukom i pustite da se malo zacakli, pa zalijte s 2 dcl bijelog vina i miješajte dok se ne reducira. 

Podlijevajte s povrtnim temeljcem i vodom u kojoj su se kuhale šparoge uz konstantno miješanje. Kad je rizot gotov maknite ga s vatre, u njega umiješajte pesto od šparoga, pa poslužite odmah posuto s mrcu nagratanog Grana Padana.

 

Za vegansku verziju koristite kupovni biljni parmezan ili napravite svoj od prehrambenog kvasca, samljevenih indijskih oraščića, česna u granulama i soli. Umjesto kravljeg masla koristite kokosov, predlaže Katija Živković.  Više o branju samoniklog bilja i druge divlje hrane pročitatjte u novom Moskaru.

27. listopad 2025 03:51