‘Dobro je da smo prešli na ovaj euro, ništa mi ne izgleda skupo kako jes‘, rekla mi je prijateljica dok je pokušavala skontat‘ koliko je 135 eura. Nije se činilo skupo, ali kad preračunate u kune, shvatite da je to više od 1000 kuna. Kad je spustila mobitel koji joj je izračunao ‘realnost‘, ostala je malo otvorenih usta. Jer, prema prosječnoj plaći u realnom sektoru, u mjesecu možete sedam puta potrošiti 135 eura. Ili ćete biti u ‘banani‘, odnosno u minusu.
MENTALNI SKLOP
Suprotno uvriježenom mišljenju, nisu svi Dubrovčani iznajmljivači. Ne zarađuju svi od 150 do 500 eura dnevno iznajmljujući sobu od babe. A ipak, kad vas negdje pitaju o‘kle ste i čuju tu čarobnu riječ ‘Dubrovnik‘, mozgovni kalkulatori sugovornika ulaze u drugu dimenziju. U njoj nama iz Grada ništa nije skupo jer mi ‘deremo‘ turiste. Pa su nam i cijene u butigama i na placama sukladne takvom mentalnom sklopu.
A je li tako baš svugdje, pa i u internetskom prostoru gdje očekujete puno širi izbor pa time i konkurentnije cijene? Od vremena pandemije zaživjela je, naime, jedna sjajna ideja preko društvenih mreža, a tiče se upravo placa. Virtualna placa nije prestala s radom ni kad je prošlo doba korone. Ljudima je u ovo vrijeme užurbanosti lakše naručiti voće, povrće i druge proizvode s dostavom na vrata nego hodati po ‘stvarnim‘ placama. A ova virtualna nije ništa manje kvalitetna - dapače. Malo smo istražili kako se kreću cijene, ali ih ovaj put i usporedili s cijenama na virtualnim placama u Splitu i Zagrebu jer se inflacija nije dogodila samo nama. Evo kako stvari stoje.
Nedavno smo pisali kako su cijene višanja došle skuplje od trešanja, što se u međuvremenu ‘izniveliralo‘ i došlo na isto. Cijena kilograma ovog voća se trenutno na Virtualnoj dubrovačkoj placi oglašava za 8 eura, a toliko su i trešnje.
TREBA KOPAT‘
Mlade patate su od 1.50 do 1.90 eura kilogram, kapula 3 eura, česan je isto ‘probio plafon‘ pa je sad već 12 eura za kilogram. Kako na sreću ili na žalost imam dobro pamćenje, sjećam se da sam se ne tako davno (doduše prije eura) imala srušit‘ kad mi je žena na ‘živoj‘ placi u Gružu rekla da je kilo česna 70 kuna, a evo ga sad već na 90 kuna za kilo. Nađe se česna i za 8 eura, samo valja ‘kopat‘ po stranici.
Zelena salata se oglašava za 3 eura na Virtualnoj dubrovačkoj placi, valjda se misli na kilogram, dok je balica petrusina euro ili preciznije, 7.5 kuna. Valjalo bi bacit‘ tu balicu na digitalnu vagu, vjerojatno bi na kraju kilo petrusina ispalo skuplje od kila česna. A balica petrusina može se komotno zasadit‘ u grastu, gdje raste k‘o lud i tu vrt nije ni potreban. Selen je isto balica euro (isto raste u grasti ko lud), dok je kilogram mladog graha 7 do 8 eura. Jaja su 4 eura, misli se na 10 komada.
Kilogram breskvi je od 4 do 6 eura, nektarina 4 eura, tikvice su 3 do 4 eura kilogram, kukumari nešto skuplji – 3.5 do 4 eura, pomadore ovisno o vrsti od 3.5 do 5 eura, te paprike babure 3.5 do 5 eura za kilogram. Balančane smo pronašli za 5 eura kilo.
A MASLINOVO ULJE?
Da je lako biti poljoprivrednik, poljoprivrednik bi bio svatko i to stoji, ali pogledajmo malo cijene drugih poljoprivrednika, u gradu poput, recimo, Splita koji je skup gotovo isto kao Dubrovnik kad govorimo o cijenama nekretnina i životu općenito u usporedbi s plaćama. No, u njih stvari stoje drukčije i - jeftinije.
Na njihovom Virtualnom pazaru oglašavaju se pomadore za 3 eura kilo, breskve i nektarine su po 3.50 do 4 eura za kilogram, a mlade patate od 1.20, 1.50 do 1.70 eura kilo. Mladi grah je 6 eura kilo, pa i 5 eura, kukumari su od 2 do 2.5 eura i kapula 2.5 eura kilo. Tikvice su od 1.80 do 2.50 eura kilo, paprike i balančane 3 eura za kilogram, a domaći česan 6 eura kilo. Tri kutije jaja reklamiraju se za 10 eura.
Ono u čemu je cjenovna razlika također ‘drastična‘ jest maslinovo ulje. Litra maslinova ulja s područja Splita na njihovoj virtualnoj placi ne oglašava se za više od 13 eura, dok je u nas teško naći litru maslinova za 15 eura. Uglavnom je litra 17, 18, pa i 20 eura. Za veće količine na splitskom području prodavaju maslinovo ulje i za 12 eura litru.
O cijenama smo se informirali i na Virtualnom zagrebačkom placu. Višnje su 7 eura kilo, za više od 5 kilograma 6 eura, a našli smo ih i po 4.50 eura za kilogram. Trešnje su 5 eura kilo, a mladi grah 4.50 eura. Pomadore su 2.50 eura, patate 1.50, luk obični 2 eura, tikvice 2 eura i kukumari 2.50 eura za kilogram. 10 jaja je 2.50 eura. Maslinovo ulje iz zaleđa Šibenika prodaju u Zagrebu za 13 eura litru, a treba ga i donijeti iz Šibenika u Zagreb. Nije, znači, u pitanju skupi transport, nisu im se trešnje same uzgojile pa su skoro upola jeftinije nego ove na jugu, a nije ni da su njihove kokoši ‘štrace‘ koje nesu frnje za razliku od naših pa im se jaja prodavaju jeftino. Čovjek se stvarno, hitajući se za glavu pred ekranom, mora zapitat‘ - u čemu je onda stvar?
‘Jednostavno je‘, reče ona moja prija s početka priče – ‘stvar je u sobi od babe‘!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....