Blagdanska košarica ruši rekorde, razlike među županijama su velike. Ovisno o županiji, cijena blagdanske košarice za 2025. godinu varira i do 21 euro, pri čemu se među skupljim stavkama ističu bakalar, božićna purica i nezaobilazni odojak.
Cijena standardne blagdanske prehrambene košarice za četveročlanu obitelj u prosjeku iznosi 342,25 eura. Pokazuje to istraživanje portala za usporedbu cijena Koliko.HR provedeno tjedan dana uoči Božića u suradnji s Hrvatskom udrugom za zaštitu potrošača (HUZP), donosi Koliko.hr
Najskuplja je Virovitičko-podravska županija s 351,98 eura, a prate ju Krapinsko-zagorska (349,88) i Dubrovačko-neretvanska županija (348,61). Ova je košarica najjeftinija u Koprivničko-križevačkoj (330,92), Ličko-senjskoj (335,2) i Brodsko-posavskoj županiji (336,84).Tročlana obitelj za standardnu blagdansku košaricu u prosjeku treba izdvojiti 290,32 eura: najviše u Virovitičko-podravskoj (298,34), a najmanje u Koprivničko-križevačkoj županiji (281,59).
“Cijene mesa i bakalara znatno su poskupjele košarice posljednjih godina. Za ilustraciju, suhi bakalar je 2022. koštao oko 37 eura po kilogramu, dok se danas cijena iste klase bakalara kreće od 48 do 60 eura, a najskuplji brendovi prelaze i 70 eura. Tada se i popularna čajna kobasica od 330 grama prodavala za 5,30 eura, a sada se u istom maloprodajnom lancu prodaje za 7,39 eura”, kaže Siniša Domislović, developer portala Koliko.HR.
Razlika između standardne i temeljne blagdanske košarice
U standradnoj doručak na Badnjak uključuje paštetu od tune, dok je ručak tradicionalno bez mesa: grah salata i bakalar na bijelo. Božićni doručak je šunka, sir i vrhnje te kuhana jaja. Središnji božićni obrok čine kokošja juha i purica s mlincima uz salatu. Božićni stol dodatno je obogaćen s dvije butelje kvalitetnog vina, Coca-Colom, pivom i prirodnim sokom od jabuke, dok su od kolača predviđeni nezaobilazni domaći čupavci i mađarica te konfekcijska mješavina slatkiša.
Nova godina također je obilna. Doručak je istovjetan božićnom, dok je ručak složen od goveđe juhe, sarme i pirea od krumpira. Uz to se pripremaju svinjsko pečenje (odojak) i francuska salata. Od slastica su predviđene domaća orehnjača i industrijski keksi. Ponuda pića, u odnosu na Božić, dodatno se širi pjenušcem. Košaricu zaokružuju naresci: čajna kobasica i sir.
Za razliku od standardne, temeljna umjesto paštete od tune, za doručak na Badnjak predviđa paštetu od srdele. Umjesto skupog bakalara poslužuje se oslić, uz grah salatu. Božićni doručak identičan je onome iz bogatije standardne košarice, no ručak uključuje manju puricu s mlincima, kokošju juhu i salatu. Od pića je predviđena samo jedna butelja kvalitetnog vina, uz Coca-Colu, pivo i sok od jabuke. I slatki dio Božića je skromniji: samo domaći čupavci i konfekcijski mix slatkiša.
Na Novu godinu temeljna blagdanska košarica za ručak predviđa goveđu juhu, sarmu i pire krumpir. Za razliku od standardne košarice, ovdje nema francuske salate, predviđena je manja količina odojka, a od slastica se nude domaća orehnjača i industrijski keksi. Novogodišnji meni, uz Coca-Colu, pivo i prirodni sok jabuke, sadrži samo jednu butelju kvalitetnog vina, ali ne i pjenušac. I u ovoj košarici prisutni su naresci; čajna kobasica i sir, donosi Koliko.hr
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....