Maslinari na području Dubrovačko-neretvanske županije koji su se pridržavali stručnih uputa ove godine mogu biti zadovoljni. Prinosi i kvaliteta ulja bolji su nego lani, kaže agronom Srećko Bošković, viši savjetnik u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.
- Na svim županijskim lokalitetima prinosi i kvaliteta su bolji. Ovogodišnji randmani su od 13 do 18 posto, ovisno o sorti i lokaciji maslinika – kaže Bošković.
Uprava pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva redovito objavljuje stručne savjete i obavijesti za maslinare, pa i rokove berbe.
- I ove godine smo objavljivali preporuke za suzbijanje glavnog štetnika, maslinine muhe. Krajem kolovoza smo na pojedinim lokalitetima bilježili veći intenzitet, no tu treću generaciju maslinine muhe usporili su vremenski uvjeti pa se može zaključiti da nije načinjena veća šteta. Također, 27. kolovoza smo dali i preporuku zaštite masline od paunova oka radi sprječavanja defolijacije, odnosno opadanja lišća – kaže sugovornik.
Pored truda i poštivanja pravila ekološkog uzgoja radi proizvodnje ekstradjevičanskog ulja, na kvalitetu djeluju i drugi čimbenici. Utjecaja može imati, kaže sugovornik, i to što primjenjuje susjed u svom masliniku.
- Ulja bi ove godine trebala biti kvalitetnija, ali za detalje, o sadržaju oleinskih kiselina, radi li se o djevičanskome, ekstradjevičanskom ili ne, treba vidjeti detaljna ispitivanja. Uvijek vrijedi preporuka da je dobro provjeriti kvalitetu ulja. U konačnici, sam maslinar će konzumirati vlastito ulje i njemu je to u interesu. Na primjeru Noćnjaka vidimo da je sve više maslinara koji su, uvjetno rečeno, ‘zaluđeni‘ maslinarstvom i šalju svoja ulja na takve manifestacije. I prošle smo godine imali priliku vidjeti da u tome ima uspješnih proizvođača s Pelješca, pa i iz doline Neretve gdje je sadnja maslinika u porastu – kaže agronom.
Na području županije, najčešće zastupljene sorte su oblica, talijanka, lastovka, levantinka, krvavica, dužica, ovisno i o podneblju.
- Neki se upuštaju u sadnju grčkih, marokanskih i španjolskih sorata koje su sad u trendu. Mlađa populacija je znatiželjnija i otvorenija prihvaćanju tih novih sorata na tržištu koje su otpornije na hladnoću i paunovo oko. Starija populacija se suspreže kad su u pitanju sorte, ali i rezidba. Suzdržani su u rezidbi, jednoj od važnijih agrotehničkih mjera, vrlo važnoj za rodnost – ukazuje sugovornik.
Ovdje se maslinari najčešće opredjeljuju na polikoničnu vazu, kad je u pitanju rezidba. Za ljubitelje maslinova ulja, koji njim zalijevaju obroke od doručka do večere, važno je pitanje cijene, a tu, čini se, ni nebo nije granica.
- Proizvođači će reći da je prerada skupa, a u konačnici presudit će tržište. Onaj tko ima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, ima dobre rezultate ispitivanja i stavlja ulje s urednom naljepnicom, sigurno će postići dobru cijenu – poručuje i kaže kako su mu dostupne informacije da se litra maslinovog ulja cijeni oko 15 eura.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....