Prazni restorani tema su razgovora u svakoj ulici na obali, a ta se rasprava polako širi i na društvene mreže. Krivac se uglavnom traži u visokim cijenama, dok ih ugostitelji pravdaju velikim ulaznim troškovima.Razlika u cijenama iz godine u godinu sve više raste. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš istražio je cijene u jelovnicima istih restorana sada i prijašnjih godina, a kako kaže, razlika je - velika! Kako kaže, cijene se od lani uglavnom nisu puno mijenjale, ali od uvođenja eura jesu znatno. Nijedan od restorana nije zadržao cijene.
Tako je pizza vegetarijana u Dubrovniku 2021. godine bila skupih 95 kuna. U istom restoranu sada je 19 eura.
Pizza dalmatina s 98 kuna ili 13 eura, skočila je na 20 eura. To je 7 eura ili 52 kune više. Doslovno pola tadašnje pizze ili čak 53 posto skuplje.
Ugostitelji se s razlogom žale na skupe namirnice, radnu snagu. No, prosječna plaća 2019. godine bila je nešto manja od 9 tisuća kuna ili 1186 eura. Pritom i danas mnogi takvu plaću nemaju. Sada je ta prosječna plaća 1451 euro. To je u 6 godina porast od 23 i pol posto.Dakle, plaće su rasle upola manje od cijena polovice svih navedenih jela, a samo tri možemo si, s prosječnom povišicom, priuštiti bez minusa, donosi Dnevnik.hr.
Kakva je situacija u Zadr, Splitu, Istri i koliko su skuplja druga jela nego 2021. godine možete pogledati OVDJE
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....