StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDubrovački ugostitelji

‘Nismo zadovoljni sezonom! Više se jede na skalinima nego u restoranima, a Grad se navečer ‘ugasi‘!‘

Piše Bruno Lucić
2. rujna 2025. - 10:59

Udarni dio sezone je prošao i dolazi vrijeme kad se u prenesenom ali i doslovnom smislu svode računi i lagano povlači crta. Svoje dojmove turističke sezone otkriva predstavnika Ceha ugostitelja, Đani Banovac.

- Sezona je bila izazovna, vrlo dobra na način da bih volio da sljedeća bude jednaka kao ova. Oko nas su okolnosti koje kreiraju manju potrošnju kao što su recesija, ratne prilike, trgovinski ratovi, a turizam je živi organizam i sve to utječe na njega. Mi smo pozicijom limitirani, nudimo ono što znamo i možemo i mislim da se moramo što više prilagođavati tim uvjetima. Svaki gost je dobar, ne postoji ‘loš gost‘, postoji naša mogućnost da mu ponudimo nešto što će on kupiti po traženoj cijeni. Da, zadovoljni smo gostima jer ih imamo... Kad počnemo pričati o tome da nemamo gostiju onda smo u toj ‘igri‘ izgubili jedan level i vratili se fazu niže, govori Banovac i navodi kakva su očekivanja u posezoni te što misli o cijenama:

image

Đani Banovac

Božo Radić/Cropix

- Uvjeren sam da će se ovaj trend koji se u sedmom i osmom mjesecu posebno istaknuo, gdje je oprez u trošenju još veći, nastaviti i u posezoni. Ista ta tendencija će se preliti i u 2026. Svatko tko bude spreman putovati sigurno će promišljati kako i na koji će način koristiti svoje budžete tako da je oprez naših gostiju nešto s čim se moramo suočiti. Također, posljednje dvije godine stalno govorim da smo cijenama ‘u plafonu‘, cijene trebaju biti odraz lokacije, usluge i kvalitete, a ne toga što se nudi. Ako jedna od te tri stavke nije adekvatna, izgubit ćemo goste trajno. Ako imamo visoku cijenu a dobru uslugu i dobru lokaciju, to će biti nešto ‘probavljivo‘ i to danas živimo. A, ako se usluga uz sve ovo uruši, uz ovu visoku cijenu, onda ćemo ući u veliki problem, upozorava Banovac.

Dubrovački ugostitelj koji želi ostati anoniman a koji ima više ugostiteljskih objekata po gradu nije baš oduševljen.

- Iskreno, nikad mi sezona nije bila teža i izazovnija! Nemam još potpuni dojam jer ne znam kakva će biti do kraja, ali namučili smo se... Gosti više sjede na skalinima od Svetog Vlaha nego u restoranima! Primijetio sam da neki jedu samo paket sira bez ičega... Pitam se, je li to gost?! Svi kažu da smo skupi, ali smatram da moji objekti to nisu! Mislim da imam dobar ‘value for money‘... Da, u nekim se objektima dogodio pad prihoda, neki su u rastu... Sezona će biti ‘ok‘... Veliki problem su nam troškovi. Nisam ove godine poskupio iako mi je javna površina pošla gore za 30 posto, odvoz smeća 300-400 posto, plaće su mi pošle gore a uz to onda idu i doprinosi... Nemam problem s radnom snagom, držimo je na nivou, ali je sve teže i teže. Deveti mjesec mi je inače najbolji mjesec u godini, sad u jednom objektu imam pad od 8 posto na godišnjoj razini! To je teško poravnati s posezonom! Oko nekih objekata su bili radovi pa je onda zimi bio puno veći pad prometa... Nikako da se dogodi jedna cijela sezona, godina bez ikakvih smetnji, to nismo imali od 2019.! I ove godine će biti neki radovi! Cijene su podivljale što se tiče svega - od cijena nabave, robe, plaće, svega... Sve je pošlo gore i pitanje je koliko će toga ostati u odnosu na lani, pitanje je hoće li ostati dovoljno za baviti se ovim! Ako se nastavi taj trend, riskiram sve - za što? Ako taj moj ‘komad kolača‘ postane premalen onda se ne isplati! - pojašnjava sugovornik te nastavlja:

image
Božo Radić/Cropix

- Jedan veliki problem leži u tome da se Grad navečer prilično rano ‘ugasi‘ i da nema ništa zanimljivo. Fali to da netko oko 22, 22.30 sati sjedne i večera, možda bi se tako nadoknadilo ovih pet, šest posto prometa kojih nedostaje... Grad je tih, nema atmosfere, muzike, nema ništa, ljudi šetaju, ližu sladoled... Hoćemo li onda samo raditi s gostima koji ližu sladoled?! Koliko vidim, jedini koji su ove godine imali porast su fast foodovi... Mogu stati iza svojih lokala i mogu reći da nisam preskup za kvalitetu koju nudim, a ne želim ulaziti u poslovanje drugih restorana. Dobra stvar je da su stali na kraj jednom restoranu koji je imao grozno poslovanje i koji je bio više puta u medijima jer je suludo da boca vode bude 8 ili 10 eura! Kod mene je ispod 5 eura! Nismo svi ugostitelji isti, ugostitelj koji radi cijelu godinu ne može biti tretiran kao sezonac i ne može vladati pretpostavka da on ‘krade‘ ili da uredno ne prijavljuje ono što treba prijaviti. Prijavim svaki cent! Tretira nas se kao da smo svi isti, ali to nije točno i to je problem! Ponosan sam na svoje objekte, svoje ljude i na naš način rada, ali mog susjeda nije briga, on ide ‘zgrabiti‘ svaki cent... I on je onda u padu 15 do 20 posto, a ja 8 i onda sam sretan! Sezona će onda biti ‘ok‘, izvući ćemo se, bit će to u redu... Ali, brine me budućnost, što će biti sljedeće godine?! Ili, treba samo usporediti cijene triju hotela od pet zvjezdica u Dubrovniku 15. svibnja preko Bookinga s ‘petozvjezdašima‘ u centru grada na Malti, u Pragu... Usporedimo cijene za tri noćenja, mi smo 300 posto skuplji! To je problem i nitko to ne komentira! Ja kad idem na put, najprije bukiram avionsku kartu, a iza toga smještaj. Restorane i kafiće uopće ne gledam jer neću poći na put ako si ne mogu priuštiti lijepi odmor i poći jesti bez da gledam na cjenik. U Hrvatskoj su, nažalost, ugostitelji krivi za sve probleme! Vlada apelira na nas da ne smijemo podizati cijene?! Soba za 990 eura u jednom dubrovačkom hotelu za jedno noćenje je potpuno suludo! Na Malti je možeš naći za 150 eura, također u hotelu s pet zvjezdica! Pa nismo mi baš tako dobri! - uspoređuje ugostitelj.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Dotaknuo se i najavljene zabrane sjedanja na skalinima, ali i očekivanja u hladnijem dijelu godine.

- Mi samo volimo zabranjivati! To je nama najdraže, zabrana rada, kažnjavanje... Postoje lijepi načini za to odraditi, ljudi moraju poštivati mjesto na kojem su došli! Nažalost, 90 posto naših gostiju misli da je došlo u King‘s Landing. Oni ne misle da su došli u Dubrovnik! King‘s Landing je nama napravio veliki skok i to moramo prihvatiti, nisu to napravili ni Turistička zajednica grada Dubrovnika ni Hrvatske, nego je serija "Igra prijestolja" napravila veliki skok i takve goste imamo. To jesu gosti malo manje platežne moći, oni prate seriju i to u redu... Čuo sam podatak da je od 10 turističkih tura, 8 na temu "Igre prijestolja", a samo 2 na temu povijesti Dubrovnika! Što to znači?! Da nas je "Igra prijestolja" stavila na turističku kartu! Od zime ne očekujem ništa, svaka zima je sve lošija i lošija! Prije je bilo nešto malo posla, ali su zadnje zime u padu... Jedino 2017. je bilo nekih avionskih linija pa je bilo puno turskih gostiju u gradu i to je bila najbolja zima otkad radim! - kaže ugostitelj koji upozorava:

image

Ilustracija

Božo Radić/Cropix

- Njemačko ugostiteljstvo je na koljenima, događa se ogroman pad prihoda i to je prilika da vratimo nešto radne snage što nam je pobjeglo. Njemačka vlada je najavila smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu na 7 posto, a naša Vlada neće! Zašto nam neće pomoći? Voda će nam doći do grla i trebat će nam neka pomoć! Jedan moj konobar koji radi cijelu godinu je prije dvije i pol, tri godine imao između 6.500 i 7.000 kuna mjesečnu plaću cijelu godinu, a sad ima 1.350 eura mjesečno. To znači da sam mu dao 50 posto više novaca jer i njegovi troškovi života skaču, ne samo moji. A kad gledam svoje cijene, od 2019. jela su mi poskupjela 20 posto. Kad netko kaže da smo poskupjeli 50, 60 posto, ja znam da nisam. Ne znam tko je toliko poskupio! Kod mene je poskupjelo meso jer mu je ulazna cijena skočila za 50, 60 posto, a predjela su poskupjela 30 posto. Ako gledam inflaciju od 2019., u razdoblju od šest godina, smatram da nisam puno poskupio, zaključuje ugostitelj.

image

Ilustracija

Tonći Plazibat/Cropix

Njegov kolega, koji također preferira anonimnost, dijeli ograničeno zadovoljstvo sezonom.

- S obzirom na to da sezona nije kao lani, nisam zadovoljan. Nije se dogodio pad prihoda, nego se događa povećanje troškova - od nabave, javnih površina, najma prostora... Promet je negdje na razini od lani, ali nabava je 20-ak posto, ako ne i više veća... Kako je inflacija, radnicima treba dizati plaće, a promet nije porastao, promet ne prati inflaciju i rastuće troškove! Ove godine su, općenito gledajući, bili gosti slabije platežne moći, puno su se hranili po butigama, očito su spravljali hranu tamo gdje bi odsjeli - u apartmanima... U globalu, preskupi smo! Neki nisu dizali cijene od lani, ja osobno nisam, ali smo preskupi! A malo je i do gostiju... I u zemljama iz kojih dolaze je kriza tako da se ni oni ne mogu priuštiti što su mogli lani ili preklani! Kako je krenula ova sezona, tako će vjerojatno nastaviti posezona. Bit će posla, ali ovo neće baš puno popraviti dojam ovogodišnje sezone. Iako posezona zna biti kvalitetnija od sezone, ali ne može to ispraviti tri mjeseca lošijeg poslovanja! Naravno, sve to i ovisi i o vremenu, koliko će trajati ovako stabilno vrijeme... Inače u posezoni dolaze kvalitetniji gosti, ali nismo baš na dobrom glasu... Ne samo mi, nego i cijela obala! - ističe ugostitelj.

26. listopad 2025 15:37