StoryEditorOCM
PelješacJug u čaši

Pelješčani ga zovu ‘pečeno vino‘, poštom se šalje i u Australiju. Kako se proizvodi, koliko grožđa treba za jednu litru?

Piše Stanislav Soldo
16. listopada 2025. - 09:54
Janjina, 270825. Reportaza iz Poljoprivredne zadruge Peljeski vrhovi. Na fotografiji: enolog Vanja Ljubotin pored vinifikatora u Vinariji Drace.Nikola Vilic/Cropix

Na pelješkim padinama, među kamenim vinogradima suncem i morem nastaje vino duboko ukorijenjeno u ovdašnju tradiciji – prošek. Ovo desertno vino, gusto i jantarne boje, simbol je dalmatinskog identiteta. Dobiva se od prosušenoga grožđa, najčešće sorti plavac mali, maraština, bogdanuša ili vugava, ovisno o mikrolokaciji i tradiciji pojedinih proizvođača. Na Pelješcu je razumljivo plavac.

Najveća bura oko prošeka ne diže se u Dalmaciji, već u Bruxellesu. Talijanski proizvođači prosecca već godinama nastoje spriječiti Hrvatsku da registrira naziv "prošek" na razini Europske unije, tvrdeći da bi to moglo "zbuniti potrošače". No Hrvati ističu da sličnost postoji samo u imenu – i to slučajno.

Dok je prosecco pjenušavo vino iz sjeverne Italije, prošek je mirno ...

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

16. listopad 2025 09:54