ODLUKOM VIJEĆA ŽUPANIJSKOG SUDA U ZADRU Maka, Savarin i Satmari ostaju "iza rešetaka"

ODLUKOM VIJEĆA ŽUPANIJSKOG SUDA U ZADRU

Trojica od sveukupno 16 osumnjičenih da su od 2015. do 2019. kao osnivači i odgovorne osobe u 11 tvrtki i jednoj zadruzi, izvlačili novac s ciljem pribavljanja znatne materijalne koristi, a na štetu svojih trgovačkih društava i državnog proračuna Žilijen Satmari (41), te bivši policajci Marko Čulina Maka (48) i Budimir Savarin (48) ostat će “iza rešetaka” zatvora u Zadru.

Odluku o njihovom pritvaranju potvrdilo je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru na prijedlog tužiteljstva. Sa slobode će se barniti Mate Ivković (33) i Mario Bilić (46).

Osumnjičeni su "poslovali" na način da su u dogovoru s 40-godišnjim vlasnikom tri trgovačka drušva s vinkovačkog područja, 48-godišnjim vlasnikom četiri tvrtke sa zadarskog i zagrebačkog područja te 49-godišnjim vlasnikom također s vinkovačkog područja, od njih zaprimali, a potom i neosnovano plaćali fiktivne fakture za neistinite usluge i robu, nakon čega su uplaćene iznose podizali u gotovini te ih potom vraćali "na ruke".

Evidentiranjem tih fiktivnih faktura u poslovnim knjigama svojih društava neosnovano su zatražili i ostvarili odbitak PDV-a. U ovoj akciji prijavljeno je i sedam trgovačkih društava sa zadarskog i zagrebačkog područja, a to su Vipera Protecta d.o.o., Bilić gradnja d.o.o., Atena d.o.o., Maggo d.o.o., Ira grad d.o.o. i Sokol projekt d.o.o., Diklovac d.o.o. i jedna zadruga, a to je Braniteljska zadruga Sokol iz Zadra.

Nijedno od trgovačkih društava preko kojih je novac izvučen nije se bavilo nikakvom djelatnošću, nema zaposlenih, nema poslovnih prostora i samo su poslužila kao transferna društva za novčane transakcije.

Materijalna šteta državnom proračunu procijenjena je na 2,4 milijuna kuna, a osumnjičeni su navodno ostvarili imovinsku korist od gotovo 10 milijuna kuna.

U istraživanju je sudjelovalo 30 policajaca, a protiv svih 16 prijavljenih osoba podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanja, utaje poreza i carine i krivotvorenja službene i poslovne isprave.

 

Naslovnica Kalelarga

Najčitanije