Znamo li što jedemo - Janjetina, HTV 1, PONEDJELJAK, 31. OŽUJKA
Dalmacija je dobila ime po Delmatima, drevnom ilirskom plemenu koje je živjelo na ovim prostorima, a Delmatima su ime dali Rimljani po ilirskoj riječi za ovcu - delma. Ako su dakle, drevni Delmati bili ovčari, onda su današnji Dalmatinci - logično, rekao bi Čombe - janjičari!
Ovdje se tog mesa satare godišnje 2,2 kilograma po stanovniku, dok je europski prosjek upola manji - 1,3 kilograma, doznali smo u još jednom sjajnom novinarskom uratku Roberta Knjaza, ovaj put o janjetini. U kojoj - ko da je mene slušao - nije puno davio o masnoći i kolesterolu, nego je pričao o janjetini nadugo i naširoko, a naglasak stavio na kraljicu - janjetinu s ražnja.
Koju su nam, sva je prigoda, u amanet ostavili Iliri - nisu imali...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....