Oliver Coppeneur u njemačkom Bad Honnefu se još od devedesetih bavi proizvodnjom čokolade, ali kad god mora naručiti osnovni sastojak – kakaovac, dočekaju ga nove i još više cijene, piše DW.
Kao i mnogi drugi proizvođači je već prošle godine morao podići cijene svojih čokolada, ali već osjeća kako se i njegovi kupci počinju nećkati kad dođu po svoj slatki užitak. No, nema izbora: na koncu 2024. je cijena osnovne sirovine bila praktično dvostruko veća nego u godini prije toga!
Zapravo je svjestan kako će porast cijena kakaovca neminovno voditi tome da opet mora povisiti cijene i boji se kako će to dovesti do "značajnog smanjenja obujma" onoga što će moći prodati. Zato se još uvijek trudi gotovo nemoguće: i zadržati broj svojih suradnika i ostaviti cijenu svoje čokolade, ali to neće moći zauvijek.
Jer oko 65 posto zrna kakaovca na svjetskom tržištu stiže iz četiri zemlje Zapadne Afrike: Obale Bjelokosti, Gane, Nigerije i Kameruna. Razlog skupljeg kakaovca je katastrofalna žetva prošle godine uzrokovana bolešću stabla, takozvanim virusom natečenog izdanka kakaovca (CSSV). Protiv tog virusa praktično nema lijeka, a brzo se širi sa stabla na stablo. To znači i da u samo dvije godine može doslovce prepoloviti urod neke plantaže.
Najteže je pogođena Gana - Međunarodne organizacija za kakaovac svjedoči kako je 81 posto plantaža te zemlje već zaraženo, ali problem je što se sad taj virus sve više širi i po najvećem izvozniku kakaovca, Obalom Bjelokosti. A to će značiti da će biti pogođeno oko 60 posto svjetske proizvodnje kakaovca, donosi DW.
Ali virus nije jedina nevolja, nego je i to područje sve više zahvaćeno klimatskom promjenom. Stablo kakaovca doduše „voli“ toplo i vlažno podneblje kakvo i vlada u tim područjima, ali i toga može biti previše: američka udruga Climate Central se poziva na istraživanje iz Princetona koje svjedoči o sve većem broju izuzetno vrelih dana u godini – dakle vrelih čak i za Zapadnu Afriku. A ako se živa u termometru uopće više niti ne spušta ispod 32 stupnja Celzijusa, to onda osjetno smanjuje i kvalitetu i količinu uroda kakaovca.
I vlaga je problem: plantaže kakaovca u Africi bi se Europljanima mogle učiniti kao da su ušli u saunu, ali zbog fenomena El Niño je i kiša na zapadu Afrike obilnija nego inače – previše i za stabla kakaovca. To onda znači slabiji urod.
Rezultat je uvijek manja ponuda, a onda i veća cijena kakaovca tako da agencija Bloomberg izvještava o već „najmanje desetak“ obiteljskih tvornica čokolade u Europi prošle godine moralo u stečaj. Pogođene su i njemačke tvornice kao što su Arko, Hussel i Eilles koje su već u doba korone morale tražiti potporu države, a sad su to učinile opet jer im inače prijeti kraj.
U međuvremenu su i kupci čokolade u Europi prisiljeni platiti više za svoj užitak: u Njemačkoj je prosječna cijena čokolade od 2020. porasla za 40 posto jer su osjetno poskupjeli i ostali sastojci kao što je šećer i maslac – doduše ne u toj mjeri kao kakaovac.
Tako je čokoladni gigant Lindt zabilježio globalni rast prihoda od 7,8 posto na višu prodaju u 2024. godini, a i promet na tržištu EU je povećan za 9,5 posto.
"Čokolada je povijesno nešto što prkosi svakoj gospodarskoj recesiji", objašnjava i Clay Gordon sa portala TheChocolateLife. Zapravo baš kad im je najteže i kad im se čini sve mračnim, "ljudi kupuju čokoladu kako bi se razveselili".
Friedel Hütz-Adams iz SÜDWIND, Instituta za gospodarstvo i ekumenizam u Bonnu u Njemačkoj također ukazuje kako je „prodaja relativno stabilna“ što bi trebalo značiti i da su "kupci u stanju nositi se s višim cijenama i nastaviti kupovati čokoladu".
Ali ukazuje kako bi kriza u najskorije vrijeme mogla postati još ozbiljnija jer plantažeri u tim područjima Afrike i prije nisu imali volje investirati u svoje plantaže, a uz manji urod i manji prihod će raspoloženje biti još lošije – i uglavnom ići preko leđa ionako mizerno plaćenih radnika na afričkim plantažama. Jer dok ni protiv virusa nema lijeka, protiv klimatskih promjena ima još manje, mračno predmnijeva stručnjak, piše Deutsche Welle.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....