StoryEditorOCM
Panoramaživi san i ima plan

Danijel je splitski chef koji je kuhao za Nicole Kidman, Kevinu Costneru, sad i Timu Rothu! Otkriva: ‘Dođu u kuhinju...‘

Piše Ivana Prgomet
26. listopada 2025. - 17:40

Chef rođen u Pločama koji živi u Splitu Danijel Štrbić (32) posljednjih godina kuhao je za hollywoodske zvijezde s A liste kao što su Nicole Kidman, Kevin Costner i Jon Voight, otac Angeline Jolie, te kultnog redatelja Francisa Forda Coppolu, a prije nekoliko dana i za glumca Tima Rotha.

Danijel je na početku karijere radio na jahti u Trogiru, no kako kaže, nije se snašao, pa je otišao trbuhom za kruhom u bijeli svijet.

Kuhao je u restoranima po Europi, Francuskoj, Italiji, Švicarskoj, Švedskoj, uspio se zaposliti u one s Michelinovim zvijezdicama gdje je izbrusio znanje, a odnedavno kuha na jahtama na kojim se, priznaje, zarađuje najbolje, ali i radi s "najnormalnijim" ljudima iako su to redom zvijezde.

Na jahti na kojoj sada radi, a koja je usidrena u talijanskom otoku Ventoteneu, kuha za 60-članu ekipu koja snima novi hollywoodski film koji izlazi iduće godine, a u kojem glumi i Tim Roth.

- Ne smijem previše otkrivati o filmu, no poprilično je živo ovdje. Bit ću ovdje nekih mjesec dana kuhati za filmsku ekipu koja se uglavnom hrani na jahti na kojoj radim - javio nam se Danijel iz Ventotonea. 

image

Chef Danijel Štrbić s Tim Rothom

Privatni Album/

Prije nekoliko dana filmska ekipa, njih tridesetak, okupila se na večeri na jahti na kojoj je kuhao Danijel, a među njima je bio i Tim Roth. Pripremao im je sirove škampe i kozice, tartar od tune, tartufe, salatu od jastoga, hlapa, paste, razna jela od mesa...

- Riječ je o našoj mediteranskoj hrani koju oni obožavaju. Ne vole puno dodavanja začina, više vole jednostavnost. Vole okus mora. Svi ti slavni glumci su toliko jednostavni i nezahtjevni. To su, tako da kažem, normalni ljudi poput nas.

‘Ne mogu vjerovati da sam sam...‘

Nije bilo nikakvih specijalnih prohtjeva, tipa da je netko tražio nešto pa da se diže helikopter za određenu namirnicu. Zadovoljstvo mi je kuhati za njih. Njima je čudno kako toliko hrane može izaći iz te male kuhinje. Oni ne mogu vjerovati da sam sam doli, da vodim računa u vezi nabave, da sve sam organiziram.

Dođu doli u kuhinju pa se čude kako. Bitno je samo da nemaju neke alergije, na što treba pripaziti. Ručak budu uglavnom slijedovi, poput sirove ribe, hobotnice, raznih pašta i rižota, a za večeru buffet na kojem se sami poslužuju. Tu bude kavijara, jastoga, škampi... Pripremaš ono što imaš na otoku od domaćih uzgajivača, a ono što nemaš naručuješ - priča nam Danijel, koji se s Timom Rothom upoznao na neobičan način. Danijel nam je kroz smijeh ispričao anegdotu sa slavnim glumcem.

Tim Roth: ‘Momak iz pekare s kolačićem!‘

- Išao sam ujutro na otok u nabavu voća i povrća, kruha. Sjeo sam na cappuccino i kolač, a ulazi muškarac i pita: ‘Momak, je li taj kolač dobar, uzeo bih sebi jedan?‘. Ja kažem: ‘Odličan, nećete pogriješiti!‘. Dignem glavu i vidim to je Tim Roth. Kaže mi: ‘Vidimo se večeras!‘. Nisam znao da ću tu večer kuhati za njega, iznenadio me.

Roth mi je rekao da će mi vlasnik jahte sve reći, da su jako dobri prijatelji. Kad je došao na večeru i nakon što sam se fotografirao s njim, rekao mi je "Ti si momak iz pekare s kolačićem", bilo je zabavno - priča nam Danijel.

image

Chef Danijel Štrbić s Edwardom Nortonom

Privatni Album/

Kući u Split vraća se krajem studenog, dok ga opet ne pozovu na jahtu da kuha. Ne zna u koji će grad slijedeći ići, kad gazda nazove, spreman je. Otkriva nam kako, kad sazna za koga će kuhati, dobije popis namirnica koje može pripremati.

image

Chef Danijel Štrbić s Kevinom Costnerom

Privatni Album/

- Nedostaje mi dom, naravno. Jako je duga sezona, startamo u četvrti mjesec, a završavamo krajem jedanaestog. Malo tko na Mediteranu radi takvu sezonu, mi smo podređeni slavnim glumcima, tu smo za njih. Takav je posao. Lipo je plaćen, lipo se zaradi, ne mogu se žaliti. Dobre su i manče tu. Jako je i teško. Ustajem ujutro u 6, završim navečer u 1 sat iza ponoći.

Ima tu puno jela za pripremiti. Nije to samo ručak u 14 sati, pa si gotov. Jede se od 14 do 17 sati, ljudi ulaze, izlaze. Večera je malo laganija, ali bude puno više ljudi na njoj. Posada je odlična, ima dosta Hrvata - kaže nam Danijel, koji jednog dana planira otvoriti svoj restoran. 

image

Chef Danijel Štrbić s Jonom Voightom

Privatni Album/

- Zato i radim ovaj posao da mogu skupiti određeni dio kako bih otvorio nešto svoje. Hoće li to biti na području Splita ili Makarske još ću vidjeti. Imam neke ljude koji su voljni financirati projekte, tako da vidjet ćemo. Nadam se da ću kroz nekoliko godina uspjeti ostvariti svoje želje. Za sve je potreban novac. I zdravlje - zaključuje Danijel. 

Teško je ako nisi dobar

U kuhanje se zaljubio preko djeda koji je bio veliki gurman.

- Moja kuća je uvijek mirisala po hrani, uvik sam se muvao po kužini. Dida je bio iz Neretve, obožavao je plodove mora i to je prešlo i na mog oca. Otac je stalno govorija da bi se trebao okušati u kužinavanju. Zahvalio bih se svom ocu što me pogurao u to. Danas je bolje svima nama u obitelji što sam tu di jesam, zaradi se, pomogne se svakome.

Kuhanje mi je strast od malih nogu. To je nešto što mora bit‘ u tebi, ne možeš to zavolit‘. Moraš imati ruku za to. Teško je opstati u ovom poslu ako nisi dobar. Ne možeš raditi negdje ako nemaš znanje. Moraš biti dosta živahan i snalažljiv. Teško je nekad nabaviti namirnice, nije to lako, trebaš poznavati puno ljudi - govori nam Danijel.

image

Chef Danijel Štrbić s Francisom Fordom Coppolom

Privatni Album/

Dobar glas daleko se čuje, reći će Danijel. Tako je i došao u mogućnost da kuha na jahtama za poznate i slavne. 

Jednostavno moraš uprijeti

- Prije devet godina počeo sam raditi na jahti u Trogiru, no nisam se tu snašao, nisam imao pravo znanje. Odlučio sam se iskrcati, tri godine sam radio u restoranima po Francuskoj, Italiji, Švicarskoj, Švedskoj, po najboljim restoranima s Michelin zvijezdicama. Skupio sam znanje i vratio se na jahtu.

Ostvario sam kontakte s kapetanima, sa svojim kolegama kuharima. Ovaj posao je jako tražen, ljudi su me preporučili i tu sam gdje jesam, a uskoro nadam se i doma. Puno su mi pomogli Hrvoje Zirojević i Braco Sanjin, ako imaš želju, volju i motivaciju za nešto, jednostavno moraš uprijeti. U ovome poslu više nemaš šta izmisliti. Sve je izmišljeno, jednostavno moraš biti dobar i pripremati onako kako treba pripremati - otkrio nam je Danijel tajnu uspjeha za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 17:41