Amerikanki u New York netko je donio tradicionalnu hrvatsku slasticu - arancin, a ona je ostala oduševljena.
- Ovo je super, wow, baš je dobro... - govori TikTokerica, uz napomenu da ovaj slatkiš nije uobičajen u Americi.
Za one koji ne znaju, arancin/arancini su tradicionalna mediteranska slastica napravljena od ušećerene kore agruma kao što su naranča, limun ili mandarina. Radi se o trakicama kore koje se najprije namaču u vodi, zatim kuhaju, suše i uvaljaju u šećer, te se mogu jesti same ili dodavati u kolače, često i u kombinaciji s čokoladom. Ova slastica je mirisna i slatka, često se smatra zdravijom alternativom bombonima i dio je tradicije mediteranske kuhinje, posebno u zimskom razdoblju i za blagdane.
Dakle, hrvatski arancini su zapravo kandirane kore limuna ili naranče s dodatkom šećera, a ne uobičajene talijanske pržene rižine okruglice koje se također nazivaju arancini u Italiji.
Kako se rade arancini od naranče?
Dobra hrana ima recept:
Koru nekoliko naranči narežite na trakice debljine oko 5 mm. Da bi se smanjila gorčina naranče, trake namočite u hladnu vodu. Stavite na štednjak, pustite da provriju te nastavite kuhati oko 5 do 7 minuta. Postupak ponovite još jednom, hladna voda i kuhanje.
Dok se one kuhaju, u drugu posudu stavite vodu i šećer (standardna mjera je 500 g šećera na 500 g narančine kore, stoga ne zaboravite vagati prije termičke obrade), u vodu i šećer možete dodati mahunu vanilije. Kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi, točnije dok ne dobijete fini sirup. Dodajte komadiće narančine kore i dobro ih potopite u sirup. Kuhajte u njemu oko 15 do 20 minuta. Nakon tog vremena posudu maknite s vatre i pustite da se sastojci ohlade.
Ohlađene trakice slažite na prethodno pripremljen papir za pečenje, svaku posebno da se ne lijepe. Tako posložene možete još posuti šećerom te pustiti da se lagano posuše, minimalno 24 sata. Osušene arancine pospremite u staklenu posudu ili prigodnu papirnatu kutijicu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....