StoryEditorOCM
Panoramastručnjak za hranu

Izgleda da smo sve krivo radili: banane će ostati svježe čak dva tjedna duže ako ih držite na neobičnom mjestu

Piše MOZAIK SD
22. lipnja 2025. - 21:58

Banane su osnovna namirnica u većini kuhinja, jer su savršene za svakodnevni doručak, smoothie ili samo podnevni međuobrok. No, ubrzo postanu smeđe i kašaste, piše express.co.uk.

Godinama su mnogi od nas mirili se s brzim tamnjenjem banana i pokušavali se snaći praveći kruh od banana ili ih zamrzavajući za pečenje. No, ispostavilo se da smo možda sve krivo radili. Prema jednom stručnjaku za hranu, tajna produljenja roka trajanja banana mogla bi biti jednostavna kao i mjesto gdje ih čuvate – a to nije zdjela s voćem.

Kako je objasnila Camilla, kreatorica recepata i osnivačica FabFood4All: „Čini se da sam cijeli život živjela u laži.“ 

@fabfood4all My whole belief system was shattered today with the discovery that you CAN keep ripe bananas in the fridge. That's a whole life time of believing differently. Did you know this? #bananastorage #bananahack #bananafacts #foodmyth #fyp ♬ original sound - Fab Food 4 All

Nakon što je slijedila ono što je smatrala općom mudrošću – da banane nikada ne smiju ići u hladnjak – Camilla je promijenila mišljenje zahvaljujući svojoj kćeri.

„Prošli tjedan mi je kći rekla da svi njezini kolege s fakulteta drže banane u hladnjaku“, objasnila je u videu na TikToku. „Pa sam te banane držala u hladnjaku puna četiri dana nakon što su sazrele.“

Skeptična, ali znatiželjna, sama je testirala metodu i otkrila da banane čuvane na hladnom izgledaju gotovo isto nekoliko dana kasnije. „Obično bi do sada bili potpuno crni i prekriveni mrljama“, rekla je prije nego što je jedan otvorila pred kamerom.

image

ilustracija

Vojko Basic/Cropix

Otkrivajući savršeno neoštećenu unutrašnjost, stručnjakinja za hranu rekla je: „Svaki dan naučite nešto novo.“

Metoda usporava prirodni proces zrenja, jer niske temperature drastično smanjuju proizvodnju etilena, hormona odgovornog za ubrzano kvarenje voća.

Iako kora s vremenom može potamniti u hladnjaku, voće iznutra ostaje čvrsto i žuto, a što je najvažnije, jestivo. Banane pohranjene na ovaj način mogu ostati dobre za jelo i do dva tjedna dulje od onih na sobnoj temperaturi.

image

ilustracija

Damjan Tadic/Cropix

U komentarima je Camilla potvrdila rezultate: „Čuvanje banana u hladnjaku definitivno im produžuje vijek trajanja“, rekla je, dodajući: „Ne mogu vam opisati koliko sam šokirana.“

Za najbolje rezultate pazite da banane stavite u hladnjak tek kada sazriju, jer zelene banane pohranjene na hladnom možda nikada neće u potpunosti sazrijeti.

A ako vam je hladnjak već pun, omatanje stabljika svežnja u prozirnu foliju može pomoći u smanjenju širenja etilena i usporavanju kvarenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 14:24