Kada jedan od najbogatijih ljudi na svijetu stigne kod nas doma, svi se raspišu o tome… Gdje je bio, što je jeo, gdje spava, koji mu je najdraži zog u briškuli… Dobro, teško da je Jeff Bezos naučio igrati na karte u to malo vremena što ga provodi u Lijepoj našoj, no budući da je otišao u restoran koji ima tri generacije tradicije u Starom Gradu - najstarijem gradu u Dalmaciji - sigurno je zapamtio barem nekoliko vrsta riba koje plivaju u Jadranu. Otišli smo provjeriti što sve o poznatom poduzetniku možemo saznati od osoblja…
Tamo nas je dočekala Katarina Roić-Skelin, vlasnica restorana, treća generacija ugostitelja. Na teraci “Kod barba Luke”, svog djeda, provela je svako ljeto od svoje 13. godine. Sada joj po potrebi pomaže njezina kći Korina koja još nema 14 godina, što daje naslutiti da bi ovaj restoran mogao ostati u testament i četvrtoj generaciji…
Kada uzmete sve to u obzir, ne treba čuditi što iz Katarine nismo uspjeli izvući nikakve informacije. Gospođa je profesionalka, svaki gost zaslužuje privatnost, naročito javne osobe. Poznatim ljudima je najveći doživljaj kada im se netko obraća kao da su “obični” ljudi, a Katarina i njezin tim to znaju pa su barba Bezos i njegova zaručnica Lauren Sanchez dobili jednako savršen tretman kao i bilo tko drugi tko odluči s jednog od stolova promatrati brodove koji se ljuljaju uz rivu.
Jedino što je Katarina smjela podijeliti je da je bogati par bio sam i da su jako ugodni ljudi. Nas je najviše od svega zanimalo što je Bezos jeo, no Katarina je prekaljena profesionalka pa smo se ostavili sizifovskog posla i okrenuli opuštenom razgovoru i pjatu marinirane ribe pred nama.
O pjatu ne treba govoriti… Slika je dosta.
"Autohtonost je vrhunac turističke ponude."
Nad ulazom u Platonovu Akademiju je stajalo - „Neka ne ulazi tko ne poznaje geometriju.“
A u kratkom razgovoru s Katarinom smo čuli rečenicu koju bi trebalo uklesati na vrata svake turističke škole - “Autohtonost je vrhunac turističke ponude.”
U skladu s time je krojen i meni “Kod barba Luke”, na kojemu su najskuplja jela gregada i brujet. Naša spiza. Unutra se nalazi oborita riba koja se ulovi to jutro pa se gosti stvarno upoznaju s bogatstvom našeg mora umjesto da ih se hrani samo komarčama, zubacima i škarpinama. Ne znamo u čemu je točno uživao Bezos, no sudeći po licima gostiju koje smo zatekli u restoranu i mariniranoj ribi koju smo probali, očito je da se “Kod barba Luke” služi spiza dostojna milijardera koji ulažu milijune u izgradnju nečega što se nadaju ostaviti budućim generacijama kao što su nama ostale piramide.
"Vječni sat"
U srcu puste planine u zapadnom Teksasu, na privatnom zemljištu Jeffa Bezosa, gradi se jedan od najambicioznijih simbola dugoročnog razmišljanja u modernoj povijesti – mehanički sat, dizajniran da kuca idućih 10.000 godina. Riječ je o projektu „Clock of the Long Now“, koji vodi istoimena neprofitna organizacija, a Bezos ga financira s više od 42 milijuna dolara. Sat je smješten duboko unutar vapnenačke planine, gdje će, bez potrebe za digitalnom tehnologijom, svakodnevno mjeriti vrijeme, oslanjajući se na prirodne promjene temperature i ručno navijanje posjetitelja. Njegova kazaljka pomiče se samo jednom godišnje, zvona svakog dana sviraju jedinstveni ton, a svakih stotinu godina mijenja se brojčanik godine. Sat sadrži solarni kalendar i astronomske prikaze, a svi njegovi dijelovi izrađeni su tako da traju tisućljećima. Cilj projekta nije samo mjeriti vrijeme, već potaknuti čovječanstvo na razmišljanje izvan granica političkih mandata i tržišnih ciklusa.
A ništa, gdje da se prijavimo da se i nama u državi počne graditi nešto takvo da potaknemo razmišljanje izvan granica mandata? Samo što bi se naš zvao “Clock of Pomalo” i trebalo bi nam barem 10.000 godina da ga izgradimo. Ali zato imamo more i restorane koji nam dozvoljavaju da uživamo u životu na način koji će i za 10.000 godina biti vrhunac turističke ponude.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....