Vjerujemo kako se svi žele hraniti domaćom hranom, ali ponekad to nije moguće. Često moramo otići do trgovine ili tržnice i kupiti što se tamo nalazi. No, kako prepoznati primjerice pomu koja je špricana?
Kako biste utvrdili ima li pesticide, možete otvoriti pomu i pogledati unutrašnjost. Obično pome s toksinima imaju žućkaste pruge, sa žutim "dijelom" u sredini. Obratite pažnju da pome nisu iste veličine i izgledaju identično, jer ona koja izgleda kao da je "nacrtana" po istom modelu, sasvim sigurno nije prirodna. Izbjegavajte pakirano voće i povrće, ono je gotovo u pravilu iz proizvodnje u kojoj su obilato korišteni kemija i pesticidi.
Ako poma ne izgleda "savršeno", ako ima brazde, smeđe šare ili neke od njih izgledaju "uvrnuto", najvjerojatnije se radi o nešpricanoj rajčici.
Ono što danas zabrinjava jest to da djeca više konzumiraju namirnice bogate pesticidima nego odrasle osobe. Razlog je vjerojatno što unose veće količine voća i povrća u odnosu na njihovu tjelesnu težinu nego odrasli, i to u godinama kad se njihova tijela najintenzivnije razvijaju. Stoga, posebno u tim godinama, prednost treba dati organski uzgojenom voću i povrću. Jednako vrijedi za trudnice.
Nažalost, mnogi si financijski ne mogu priuštiti kupnju organski uzgojenih namirnica koje su kod nas vrlo skupe.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....