U suvremenim kuhinjama neljepljive tave s teflonskim premazom predstavljaju nezaobilazan dio opreme. Njihova praktičnost i lakoća čišćenja učinili su ih izuzetno popularnim, ali najnovija istraživanja otkrivaju mračnu stranu ovog omiljenog kuhinjskog posuđa, piše nova.rs.
Znanstvenici su otkrili da čak i samo jedno grebanje površine neljepljive tave može osloboditi štetne mikroplastične čestice, koje se potom mogu naći u hrani. Ova saznanja izazivaju ozbiljnu zabrinutost u pogledu utjecaja na ljudsko zdravlje i sigurnost hrane, i otvaraju pitanja o pravilnoj upotrebi i izboru kuhinjskog posuđa.
Što je otkriveno?
Još 2022. godine, Globalni centar za sanaciju životne sredine objavio je rezultate istraživanja o tome kako neljepljivi premazi na tavama mogu kontaminirati hranu. Fokus je bio na teflonskim tavama, koje su omiljene jer sprječavaju ljepljenje hrane i lako se peru.
Međutim, te tave sadrže tzv. PFAS kemikalije (per- i polifluoroalkilne supstance), poznate i kao "vječne kemikalije", koje se ne razgrađuju u prirodi i s vremenom završavaju u tijelima svih ljudi. Povezuju se s raznim zdravstvenim problemima.
Mikro i nano plastika
Znanstvenici su koristili specijaliziranu tehnologiju za brojanje sićušnih plastičnih čestica koje se oslobađaju iz oštećenih neljepljivih tava. Otkrili su da samo jedna ogrebotina može osloboditi najmanje 9000 mikroplastičnih čestica, dok duboko oštećena tava može otpustiti i do 2.300.000 čestica.
- Karakterizacija mikroplastike je i dalje izazovna, a procjena nanoplastike još teža - navode istraživači i dodaju...
- Izvor čestica je najvjerojatnije oštećena neljepljiva površina, u najvećem broju slučajeva premazana teflonom.
Nanoplastika, koja je još sitnija od mikroplastike, može dospjeti u krvne žile i čak u mozak. Istraživanje sa Sveučilišta Kolumbija potvrdilo je prisustvo nanoplastike čak i u vodi iz boce.
Zdravstveni rizici i preporuke
Izloženost PFAS kemikalijama povezuje se sa:
Bolestima jetre i bubrega
Visokim krvnim tlakom
Nekim vrstama karcinoma
Reproduktivnim problemima
Kako biste smanjili izloženost, stručnjaci preporučuju:
Izbjegavanje korištenja metalnog pribora u neljepljivim tavama
Ne pregrijavati posuđe
Odmah zamjeniti tavu kada se pojave ogrebotine ili ljuštenje premaza
Također se savjetuje prelazak na posuđe bez PFAS kemikalija, poput keramičkih, livenih ili nehrđajućih alternativa, piše nova.rs.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....