StoryEditorOCM
PanoramaPRIJEPORI

Šteti li ljudima grijanje hrane u mikrovalnoj pećnici? Evo što kaže više različitih stručnjaka

Piše t. j.
22. rujna 2025. - 11:47

Američki liječnik i kirurg Alberico Sessa upozorava da ne koristimo mikrovalnu za grijanje hrane. Navodi da ti valovi mogu uništiti povoljne spojeve u hrani, nas ostaviti bez vitamina i drugih mikronutrijenata, a također se, napominje, mijenja i sama struktura hrane i spojeva koje potom unosimo u sebe.

Također, svakodnevnim korištenjem hrane iz mikrovalne može doći do štete za organizam. Štoviše, ako se hrana podgrijava u plastici, to može dovesti do otpuštanja nekih spojeva koji ništavaju hormonsku ravnotežu. 

Liječnik kaže da radije hranu podgrijavamo na običnom štednjaku, u metalnim posudama, to traje koju minutu dulje, ali je bez rizika koji za sobom povlači korištenje mikrovalne pećnice. 

No, s druge strane, neki stručnjaci s tim se ne slažu, kažu da grijanje hrane u mikrovalnoj pećnici nije štetno za zdravlje, pod uvjetom da se pećnica koristi pravilno i da su vrata ispravno zatvorena. Mikrovalna pećnica koristi elektromagnetske valove koji uzrokuju vibriranje molekula vode u hrani, što zatim proizvodi toplinu i zagrijava hranu. Ovo zračenje nije ionizirajuće, što znači da ne mijenja kemijski sastav hrane niti uzrokuje radijacijsku bolest. 

Međutim, grijanje u mikrovalnoj može donekle utjecati na smanjenje hranjivih vrijednosti hrane, primjerice vitamina, što je svojstveno svakom obliku termičke obrade hrane, pa nije specifično samo za mikrovalnu. Gubici hranjivih tvari ovise o vremenu zagrijavanja, temperaturi i količini vode u hrani. Neki vitamini, poput vitamina C i folata, osjetljiviji su na toplinu i mogu se djelomično uništiti prilikom podgrijavanja bilo kojim načinom, uključujući mikrovalnu. No, mikrovalno podgrijavanje omogućuje brže zagrijavanje i kraće vrijeme izlaganja temperaturi, što može čak smanjiti gubitke hranjivih tvari u usporedbi s nekim drugim metodama. 

Zaključno, podgrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici nije štetno za zdravlje ako se pravilno koristi, ali se kao i kod svake termičke obrade hrane pri visokim temperaturama može dogoditi umanjenje određenih hranjivih tvari. Nema dokaza da mikrovalno zračenje čini hranu toksičnom ili uzrokuje štetne zdravstvene posljedice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 22:10