Američki liječnik i kirurg Alberico Sessa upozorava da ne koristimo mikrovalnu za grijanje hrane. Navodi da ti valovi mogu uništiti povoljne spojeve u hrani, nas ostaviti bez vitamina i drugih mikronutrijenata, a također se, napominje, mijenja i sama struktura hrane i spojeva koje potom unosimo u sebe.
Također, svakodnevnim korištenjem hrane iz mikrovalne može doći do štete za organizam. Štoviše, ako se hrana podgrijava u plastici, to može dovesti do otpuštanja nekih spojeva koji ništavaju hormonsku ravnotežu.
Liječnik kaže da radije hranu podgrijavamo na običnom štednjaku, u metalnim posudama, to traje koju minutu dulje, ali je bez rizika koji za sobom povlači korištenje mikrovalne pećnice.
No, s druge strane, neki stručnjaci s tim se ne slažu, kažu da grijanje hrane u mikrovalnoj pećnici nije štetno za zdravlje, pod uvjetom da se pećnica koristi pravilno i da su vrata ispravno zatvorena. Mikrovalna pećnica koristi elektromagnetske valove koji uzrokuju vibriranje molekula vode u hrani, što zatim proizvodi toplinu i zagrijava hranu. Ovo zračenje nije ionizirajuće, što znači da ne mijenja kemijski sastav hrane niti uzrokuje radijacijsku bolest.
Međutim, grijanje u mikrovalnoj može donekle utjecati na smanjenje hranjivih vrijednosti hrane, primjerice vitamina, što je svojstveno svakom obliku termičke obrade hrane, pa nije specifično samo za mikrovalnu. Gubici hranjivih tvari ovise o vremenu zagrijavanja, temperaturi i količini vode u hrani. Neki vitamini, poput vitamina C i folata, osjetljiviji su na toplinu i mogu se djelomično uništiti prilikom podgrijavanja bilo kojim načinom, uključujući mikrovalnu. No, mikrovalno podgrijavanje omogućuje brže zagrijavanje i kraće vrijeme izlaganja temperaturi, što može čak smanjiti gubitke hranjivih tvari u usporedbi s nekim drugim metodama.
Zaključno, podgrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici nije štetno za zdravlje ako se pravilno koristi, ali se kao i kod svake termičke obrade hrane pri visokim temperaturama može dogoditi umanjenje određenih hranjivih tvari. Nema dokaza da mikrovalno zračenje čini hranu toksičnom ili uzrokuje štetne zdravstvene posljedice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....