StoryEditorOCM
PanoramaTUŽNO

Što mislite gdje završavaju konji koje nitko više ne želi? Ovo para i najtvrđa srca

Piše T. J.
28. travnja 2025. - 15:48

Vrijedne volonterke objavile su video ranjenih, mladih i starih konja kojima prijeti pokolj. Naime, došle su na područje gdje se neželjeni konji prodaju na dražbi. Dobar dio njih, ako ne i svi, bit će utrpani u kamione i poslani u Meksiko, tamo će ih zaklati u klaonici... Od njih će se pravti odresci, salama, hrana za druge životinje... 

Neki konji su ovdje jer vlasnicima nisu bili dovojno dobri za utrke, drugi su ranjeni, treći su stari, četvrti su u naponu snage ali su nekome dosadili... 

► Profil s videima pogledajte OVDJE

- Kad netko ne želi konja onda ga ostavi ovdje. Ako ih netko ne otkupi idu u klaonicu. Koliko ćemo konja spasiti, to ovisi o vama - navele su cure. Napominju da gledajući video također pomažete jer ako dovoljno ljudi pogleda snimke onda će TikTok izvršiti uplatu na njihov račun.

image

Tik Tok

Naravno, pomoć im se može i direktno uplatiti. 

Ostatak pogledajte u videu dolje: 

@giftedequine

? 5 days. 24k to go. ?  We KNOW we can do this. Together. Because they are more than a number on an auction tag.  WHY? ⬇️ Horses, donkeys and mules (and even zebras sometimes) get sold into the auction circuit when they are no longer wanted. These can be ex-racehorses, ex-rodeo horses, brood mares, carriage horses, commercial trail ride horses, pasture pets, ex-Amish work horses or buggy horses, etc. Traders flip these horses for profit (like used cars) and sometimes will sell by the pound to sl*ughterhouses across the borders. Donkeys’ skin is sought after to make a traditional Chinese tea called ejiao, byproducts put in things like dog food or treats. Many European countries consume horse meat as well as Japan and Korea. It’s a dark and seedy, sad industry with no accountability, a lot of abuse, neglect and inhumane practices.

♬ Je te laisserai des mots (Piano Cover) - IRSNa

Konjima možete pomoći i preko ove POVEZNICE

Najčešći proizvodi i jela od konjskog mesa:

Kobasice i suhomesnati proizvodi: Konjsko meso (konjetina) često se koristi za izradu kobasica, salama, pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda, poput poznate talijanske "mortadelle di cavallo" ili francuskog "saucisson de cheval".

Međutim, mnogi narodi i kulture odbijaju jesti meso ove plemenite životinje i sve su češći prosvjedi kako se konje ne bi uzgajalo radi mesa. 

Konjsko meso je cijenjeno zbog visoke nutritivne vrijednosti, niskog udjela masti i specifičnog, slatkastog okusa. U Hrvatskoj i regiji najpoznatiji su konjski kulen i kobasice, a u nekim krajevima pripremaju se i pečeni ili pirjani komadi konjetine.

Međutim, u Hrvatskoj većina ljudi je u anketama rekla da nikada ne bi jela konjsko meso. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 18:05