Francuski slastičari upotrijebili su čak 4000 jaja i kamion šećera i vrhnja, kako bi dovršili 121,8 metara dug kolač s jagodama za koju tvrde da je najdulji na svijetu.
Slastičar Youssef El Gatou okupio je 20 kolega kako bi napravili 1,2 tone teško remek-djelo. Za izradu kolača trebalo im je tjedan dana, a postavljen je na stolove na klizalištu u Argenteuilu u predgrađu Pariza kako bi je stanovnici mogli vidjeti. Ovo remek djelo je nadmašio 100,48 metara dug kolač od jagoda napravljen u talijanskom mjestu San Mauro Torinese 2019. godine.
Za El Gatouovu slasticu utrošeno je 350 kilograma jagoda, 150 kilograma šećera i 415 kilograma slatkog vrhnja. Kolač je za obaranje Guinessovog rekorda morao biti najmanje osam centimetara i širine i visine. Logistika je bila toliko zahtjevna da je tim "koristio puhalice za zagrijavanje zdjele" za miksanje vrhnja, rekla je chefova žena Nadia El Gatou.
Ovaj izvanredan projekt pokrenula je Maison Héloïse, renomirana ustanova smještena u Argenteuilu, u predgrađu Pariza, pod vodstvom Youssefa El Gatoua. Odabir jagode kao amblema ovog izazova nije slučajan: ovaj kultni desert naglašava izvrsnost lokalnih proizvoda poput jagoda, mlijeka, vrhnja i maslaca.
"Želio sam prihvatiti ovaj izazov s tortom koja savršeno predstavlja naše znanje i naše kulinarsko nasljeđe", objašnjava Youssef El Gatou.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....