StoryEditorOCM
PanoramaHARIBO GLOBALNI HIT

Tajne gumenih bombona koje obožavamo: kako su mali šareni medvjedići od njemačkog suvenira postali svjetska senzacija?

Piše Marina Knežević Petković
7. veljače 2025. - 09:55

Sjećate li se onog uzbuđenja kad bi rodbina iz Njemačke dolazila u posjet, a vi ste jedva čekali da zavirite u njihove torbe? Među suvenirima i čokoladama, uvijek su se našle šarene vrećice, pune malih, gumenih medvjedića u crvenoj, žutoj, narančastoj i zelenoj boji, obloženi šećerom ili glatki i sjajni, neodoljivo mirišući na voće. Samo otvaranje vrećice bilo je doživljaj: intenzivan miris slatkoće, živopisne boje koje su privlačile pogled i neodoljiva želja da se uzme još jedan, pa još jedan… Da, da, riječ je o Haribo gumenim bombonima, zvanim "gumići", koji nisu bili samo slatkiš – bili su simbol djetinjstva, radosti i trenutaka kada se svijet činio jednostavnijim. Njihova privlačna tekstura, raznoliki okusi i šarene boje čine ih i dan danas neodoljivima za sve uzraste diljem svijeta.

image
Sebastian Willnow/Dpa Picture-alliance Via Afp
image

Šarene vrećice, pune malih, gumenih medvjedića u crvenoj, žutoj, narančastoj i zelenoj boji, obloženi šećerom ili glatki i sjajni, neodoljivo mirišući na voće, globalni su hit već više od 100 godina

Philippe Turpin/Photononstop Via Afp

Povijest gumenih bombona

Početak priče o gumenim bombonima veže se uz Njemačku dvadesetih godina prošlog stoljeća. Hans Riegel, rođen 1893. godine u Friesdorfu blizu Bonna, nakon školovanja za slastičara, odlučio je pokrenuti vlastiti posao. Godine 1920. osnovao je tvrtku HARIBO, akronim nastao od inicijala njegovog imena i prezimena te rodnog grada (HAns RIegel BOnn). U skromnoj kućnoj radionici, uz pomoć supruge Gertrud, započeo je proizvodnju slatkiša. Prvi značajan proizvod bio je ‘Plesni medvjed‘ (Tanzbär), gumeni bombon u obliku medvjeda inspiriran rasplesanim medvjedima s lokalnih sajmova. Ovaj proizvod, veći i tanji od današnjih gumenih medvjedića, postavio je temelje za budući uspjeh tvrtke. 

Tijekom godina, HARIBO je proširio svoj asortiman i inovirao u proizvodnji. Godine 1960. lansirani su “Zlatni medvjedići” (Goldbären), koji su ubrzo postali zaštitni znak tvrtke i sinonim za gumene bombone diljem svijeta. Danas HARIBO proizvodi oko 160 milijuna zlatnih medvjedića dnevno, a njihovi proizvodi dostupni su u više od 100 zemalja. 

image

Hans Riegel, rođen 1893. godine u Friesdorfu blizu Bonna, nakon školovanja za slastičara, odlučio je pokrenuti vlastiti posao. Godine 1920. osnovao je tvrtku HARIBO, akronim nastao od inicijala njegovog imena i prezimena te rodnog grada (HAns RIegel BOnn)

Rolf Vennenbernd/Dpa Picture-alliance Via Afp
image

Godine 1960. lansirani su “Zlatni medvjedići” (Goldbären), koji su ubrzo postali zaštitni znak tvrtke i sinonim za gumene bombone diljem svijeta

Marius Becker/Dpa Picture-alliance Via Afp

Proces proizvodnje i sastojci

Osnovni sastojci gumenih bombona uključuju šećer, glukozni sirup, vodu, želatinu, kiseline (poput limunske kiseline), arome i boje. Proces proizvodnje započinje miješanjem šećera i glukoznog sirupa s vodom, nakon čega se smjesa zagrijava dok se svi sastojci ne otope. Nakon hlađenja, dodaju se želatina, kiseline, arome i boje kako bi se postigla željena tekstura, okus i izgled. Dobivena smjesa ulijeva se u kalupe različitih oblika, najčešće u obliku medvjedića, gdje se ostavlja da se stvrdne. Nakon stvrdnjavanja, bomboni se vade iz kalupa, eventualno posipaju šećerom ili premazuju voskom kako bi dobili sjaj i spriječili lijepljenje, te se pakiraju za distribuciju. 

Želatina, ključni sastojak koji daje gumenim bombonima njihovu karakterističnu teksturu, dobiva se kuhanjem kože, hrskavica i kostiju životinja, najčešće goveda i svinja. Ovaj proces može biti neugodan za neke potrošače, posebno za vegetarijance i vegane. Stoga su razvijene alternative koje koriste biljne agense za želiranje, poput pektina ili agar-agara, omogućujući proizvodnju veganskih gumenih bombona. 

image

Dobivena smjesa ulijeva se u kalupe različitih oblika, najčešće u obliku medvjedića, gdje se ostavlja da se stvrdne

Patrik Stollarz/Afp
image
Patrik Stollarz/Afp
image

Nakon stvrdnjavanja, bomboni se vade iz kalupa, eventualno posipaju šećerom ili premazuju voskom kako bi dobili sjaj i spriječili lijepljenje, te se pakiraju za distribuciju

Patrik Stollarz/Afp
image

Proces proizvodnje započinje miješanjem šećera i glukoznog sirupa s vodom, nakon čega se smjesa zagrijava dok se svi sastojci ne otope

Patrik Stollarz/Afp

Štetni učinci i zdravstveni rizici

Iako su gumeni bomboni ukusni i privlačni, njihova prekomjerna konzumacija može imati negativne posljedice po zdravlje. Visok sadržaj šećera u ovim slatkišima može doprinijeti razvoju karijesa, pretilosti i drugih metaboličkih poremećaja. Neki gumeni bomboni sadrže i umjetne boje i arome koje kod osjetljivih osoba mogu izazvati alergijske reakcije ili druge zdravstvene probleme. 

image

Privlačna tekstura Haribo bombona, raznoliki okusi i šarene boje čine ih neodoljivima za sve uzraste diljem svijeta

Joel Saget/Afp

Za one koji žele uživati u gumenim bombonima bez štetnih učinaka, postoje recepti za domaće verzije s manje šećera i bez umjetnih dodataka. Primjerice, korištenjem voćnih sokova, prirodnih zaslađivača i biljnih sredstava za želiranje, moguće je napraviti zdravije gumene bombone kod kuće. 

image
Ina Fassbender/Afp

Gumeni bomboni imaju bogatu povijest i duboko su ukorijenjeni u kulturi slatkiša diljem svijeta. Iako su neodoljivi i ukusni, važno je konzumirati ih umjereno i biti svjestan njihovog sastava te potencijalnih štetnih učinaka. Za one koji traže zdravije alternative, domaća priprema ili odabir proizvoda s prirodnim sastojcima mogu biti pravi izbor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 22:48