Žitarice koje svakodnevno jedu milijuni ljudi, uključujući djecu i trudnice, sadrže opasne "vječne kemikalije". Znanstvenici upozoravaju da se radi o tvarima koje ne nestaju iz okoliša, mogu se nakupljati u ljudskom tijelu i povezane su s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Najnovija studija otkriva alarmantne podatke i poziva na hitnu reakciju regulatora.
Novo istraživanje organizacije Pesticide Action Network (PAN) Europe otkrilo je prisutnost trifluoroctene kiseline (TFA), sintetske tvari koja potječe iz pesticida korištenih na kulturama poput pšenice i kukuruza, prenosi klik.hr
TFA je dio skupine PFAS kemikalija (per- i polifluoroalkilnih tvari), nazvanih "vječnima" zbog njihove otpornosti na razgradnju u okolišu. Njihova prisutnost u prehrambenim proizvodima izaziva zabrinutost jer se povezuju s poremećajima respiratornog sustava, oštećenjima jetre te utjecajem na razvoj fetusa.
Voditeljica znanosti i politike u PAN Europe Angeliki Lysimachou upozorava da je situacija iznimno ozbiljna te da se radi o kemikaliji s poznatim štetnim učincima na reproduktivno zdravlje. Poentirala je kako ni slučajno ne možemo dopustiti da djeca i trudnice budu izloženi kemikalijama za koje znamo da štete reproduktivnom zdravlju.
Brojna istraživanja PFAS tvari povezuju s neplodnošću, poremećajima u ponašanju, urođenim malformacijama, povišenim razinama kolesterola i raznim vrstama raka, uključujući rak bubrega, testisa i jajnika.
Sporni proizvodi
Znanstvenici su analizirali 66 proizvoda u 16 zemalja Europske unije, i svi proizvodi bili su na bazi žitarica, a uz njih su analizirali i proizvode poput integralnog i bijelog kruha, tjestenine, kroasana, brašna, krušnih mrvica i keksa.
Rezultati su pokazali da je TFA pronađen u čak 81,8 posto uzoraka – odnosno u 54 od 66 ispitanih proizvoda. Prosječna koncentracija iznosila je 78,9 mikrograma po kilogramu.
Najviše razine TFA otkrivene su u žitaricama za doručak kupljenima u Irskoj, s koncentracijom od 360 µg/kg. Prosječna razina zabilježena u tim proizvodima bila je čak 107 puta viša od koncentracija TFA u vodi iz slavine, piše klik.
Visoke razine otkrivene su i u drugim europskim proizvodima, među kojima se ističu: belgijski integralni kruh (340 µg/kg), njemačko pšenično brašno (310 µg/kg), francuski baguette (210 µg/kg), švicarski Ruchbrot, tamni kruh (200 µg/kg), francuski kroasan (180 µg/kg), nizozemski pepernoten, popularan dječji kolačić za blagdan svetog Nikole (130 µg/kg).
Iz izvještaja PAN Europe proizlazi da su proizvodi na bazi pšenice bili oko 7,6 puta više kontaminirani od ostalih proizvoda od žitarica. Razlog može biti intenzivnija upotreba "vječnih kemikalija" na pšeničnim kulturama ili sklonost pšenice da ih lakše apsorbira zbog fizioloških svojstava biljke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....