StoryEditorOCM
PanoramaNA TANJURU

Znate li da je ova mala životinja u Hrvatskoj zaštićena vrsta, a u Bavarskoj ga poslužuju kao specijalitet?

Piše HINA
31. srpnja 2024. - 09:28

Brojna lovačka društva u kontinentalnom dijelu Hrvatske žale se na prekomjernu prisutnost dabrova, koje se ne smije loviti, dok se istovremeno njihovo meso u Bavarskoj poslužuje kao specijalitet.

Njemačka pokrajina Bavarska, kao i Hrvatska, dabrove smatra zaštićenom vrstom, ali za razliku od naše zemlje tamo je dozvoljen kontrolirani izlov. Ono što se odstreli, završava na tanjuru i tretira se kao vrhunski gurmanski specijalitet.

U razgovoru s hrvatskim iseljenikom, koji je nekoliko puta kušao meso spomenutog glodavca, doznaje se da je njegov okus poseban. Jedni će ga usporediti s govedinom, drugi s piletinom, ali slažu se da je okus dabrovine neusporediv s bilo kojim mesom iz domaćeg uzgoja.

Može ga se pripremati kao gulaš, odličan je na roštilju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2025 11:14