Kad ljeto pokaže zube, živa u termometru prijeđe trideset, zadnje što želimo je stajati kraj špahera u pregrijanom stanu, gdje kuhinja u zatvorenom prostoru brzo postane neprijatelj svakog doma. Vrućina, mirisi i sparina pretvaraju i najljepšu kuhinju u kaznenu ekspediciju.
No, postoji jednostavno, praktično i itekako šarmantno rješenje - ljetna kuhinja na otvorenom. Bilo da imate balkon, terasu ili malo dvorište, ne treba vam ni puno kvadrata ni puno novca kako biste si složili funkcionalnu, estetski privlačnu i nadasve rashlađujuću ljetnu kuhinju na otvorenom. Dovoljno je tek malo mašte, dobar raspored, nekoliko ključnih elemenata i volja da se kuhanje pretvori u ljetni užitak na zraku.
Kuhati vani nije samo praktično – to je i ritual. Naš mozak drukčije percipira toplinu kad je osjeća na zraku, među biljkama, uz miris lavande ili mente. Kuhanje se pretvara u užitak, a i druženje, jer svi vole sjediti u blizini, komentirati, donositi vino, pomagati.
Što nam treba za kuhinju na otvorenom?
Čak i ako imate samo mali gradski balkon, možete ga pretvoriti u kutak za pripremu obroka. Evo osnovnih elemenata jedne mini-kuhinje na otvorenom:
Prijenosno plinsko kuhalo ili električna ploča (indukcija) – zauzimaju minimalno mjesta, a dovoljno su jaki za kuhanje kave, juhe, tjestenine, a i lako se sklone nakon korištenja.
Skromna radna ploha - može biti sklopivi stolić, stara komoda, kolica za posluživanje ili čak kuhinjska daska na dva nosača.
Sudoper ili bidon s pipom - ako nema dotoka vode, rješenje može biti veliki kanistar s pipom i lavor ispod.
Zaštita od sunca - suncobran, tenda, mreža za hlad, bambus rolo, čak i prostirka pričvršćena špagom - sve što stvara hlad i štiti od sunca.
Organizacija pribora - viseće mreže, košare, drvene kutije, kukice na ogradi, reciklirane teglice- sve što drži osnovni pribor pri ruci i štedi prostor.
Kutak za začine i bilje - nekoliko teglica bosiljka, mente, timijana i origana, koji ne služi samo da uljepšava prostor.
Mini hladnjak ili rashladna torba – ako nemate pristup utičnici, torba s hladnim ulošcima bit će dovoljna za osnovne n
amirnice tijekom pripreme.Mali roštilj – ako imate dvorište ili terasu, prijenosni roštilji na drveni ugljen ili električni modeli omogućit će pravi BBQ ugođaj.
Estetika bez troška
Vanjska kuhinja ne mora biti ni skupa ni luksuzna da bi bila ugodna i oku privlačna. Štoviše, upravo u improvizaciji leži njezina najveća čar, pa tako drvene kašete mogu postati police ili ormarići, stari stolnjak ili komad platna može pokriti sve nesavršenosti i unijeti boju. Solari lampioni i lanterne na svijeće stvaraju ambijent večernjeg kuhanja pod zvijezdama. Metalna mreža na zidu (tipa mreža za biljke ili rešetka) može služiti kao zidna organizacija - objesite kuhače, lončiće, biljke.
Ako imate malo više prostora - poput terase ili dvorišta - mogućnosti rastu: plinski roštilj, peka, vanjski frižider (mini), zatim pravi sudoper s dovodom vode, drvena pergola s lozom. Ali i ovdje vrijedi – ne mora biti savršeno, važno je da se koristi.
Balkonski meni: što se kuha vani
Na otvorenom nećete peći složence, ali možete kuhati jednostavnija, brža jela koja ne traže dugotrajnu termičku obradu, poput spremanja tjestenine i napraviti salatu od tune, mozzarelle, rajčica i bosiljka, ispeći filete ribe na grill tavi i poslužiti ih uz salatu.
Kuhati jutarnju kavu i pojesti doručak uz prve zrake sunca ili pak pržiti palačinke za večeru uz limun i šećer.
Kuhinja na otvorenom nije samo praktično rješenje.To je poziv na sporiji život, boravak na zraku i osjećaj ljeta. Umjesto znojenja u zatvorenoj kuhinji, vrijeme je za disanje i kuhanje - na otvorenom.

Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....