StoryEditorOCM
TV&Reality‘NEDJELJOM U 2‘

Stankovićev gost završio informacijske znanosti na fakultetu, a zatim počeo kuhati iz inata: ‘Nitko nije vjerovao...‘

Piše MOZAIK SD
25. svibnja 2025. - 19:28

Gost Aleksandra Stankovića u današnjoj emisiji "Nedjeljom u 2" bio je je kuhar Matija Bogdan. Govorio je, među ostalim, o svojem iskustvu vrhunskog kuhara te o tomu je li to glamurozan posao ili mediji preuveličavaju sve vezano uz gastronomiju.

- Ja sam Matija Bogdan, panker, kuhar, planinar... Dolazim iz Čakovca, jednog malog grada na sjeveru, koji je zapravo jako razvijen i definitivno me oblikovao, pogotovo u formativnim godinama. Sve svoje dječačke snove sam nekako dosad već ostvario, ali sad se javljaju i oni odrasli snovi. S 20 godina, kad sam došao na ideju da bih postao kuhar, rijetko tko je vjerovao da bih to mogao napraviti jer onda se sve vrtjelo oko punk koncerata, cuge, zezancije i apsolutno ničeg drugog, ustvrdio je u uvodnom prilogu gost emisije "Nedjeljom u 2".

image

Svečana dodjela nagrada izbora Dobri restorani 2021. godine u hotelu Esplanade u Zagrebu
 

Željko Puhovski/Cropix

Matija je, inače, završio informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu.

- Ali nikad se nisam tim bavio. I nisam otišao na taj fakultet zato jer me to interesiralo. Otišao sam isključivo iz razloga jer sam imao 19 godina, završio sam gimnaziju u Čakovcu. Oduvijek sam i sam smatrao da je obrazovanje jako bitno kod svakog čovjeka - i mladog i starog. I onda sam otišao na fakultet. Danas sam jako sretan da sam donio tu odluku. Starci me sigurno ne bi maltretirali da idem, ali danas me to visoko obrazovanje kojeg imam sigurno odvaja u branši u kojoj radim od drugih kuhara koji ga nemaju. Naučio sam kritički razmišljati, naučio sam preispitivati stvari, naučio sam razmišljati van neke kutije gastronomije. Tako da mislim da je to jako velika vrijednost obrazovanje, kao takvog, rekao je Matija za HRT.

image

Matija Bogdan u restoranu "Mundoaka" u Čakovcu 2018. godine

Biljana Blivajs/Cropix

Zanimljivo je da je interes za kuhanje Matija razvio - iz inata:

- Ja sam počeo kuhati ‘ftruc‘, tako bi se reklo u Međimurju. ‘Vtruc‘ je jedna predivna međimurska riječ koja znači inat. U mojoj familiji se uvijek kuhalo - baka, deda, mama, tata pogotovo... Svi su putovali po svijetu, tako da smo mi kao klinci jeli chilli con carne ili japansku hranu koju je tata kuhao. Znači, nismo bili ograničeni nekom domaćom klopom koju smo isto jeli, naravno, ali to je pobudilo puno znatiželje u meni kao klincu jer sam probao neke nove okuse koji nisu odavde, i uvijek sam se motao oko kuhinje, objasnio je Matija.

Cijelu emisiju "Nedjeljom u 2" možete pogledati OVDJE.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 07:56