U nedjelju u omiljenom talk showu “Nedjeljom u 2” kod Aleksandra Stankovića gostuje vrhunski kuhar Matija Bogdan. U najavi nedjeljne emisije napisali su da će Bogdan “demistificirati” posao vrhunskog kuhara.
- U kuhinjama je gadno. Kuhinje su male, vruće, pune ljudi koji se sudaraju jedni s drugima što pojačava nervozu i stres. Kuhari često podmeću jedni drugima, sabotiraju kolege da bi se dokazali pred chefom. Kolegijalnost u kuhinji ne postoji, prenijeli su u najavi emisije Bogdanove riječi.
Kao i obično, najava gostovanja uzrokovala je brojne komentare na društvenim mrežama, a mnogi su napisali da imaju slična iskustva iz svijeta profesionalnog kulinarstva. “Sve prolazim već 20 godina… brutalno težak posao… odgovoran… iscrpljuje i fizički i psihički… Imaš sreće ako su poslodavci korektni, makar je sve manje takvih… kolege isto tako, ako imaš sreće su kolegijalni, ali većinom u kuhinji nisu… svi bi bili chefovi veliki, a netko drugi da odradi njihov posao… moraš imati debele živce da bi ovaj posao radio… nikad dovoljno plaćeno nažalost”, napisao je jedan kuhar, kako piše Zagrebinfo.
‘Svi podmeću jedni drugima’
"Kao bivši kuhar, slažem se s ovom izjavom"; "Cijela ova branša ugostiteljstva postaje psihijatrija. Konobari više nisu gospoda, gosti još manje, a u kuhinjama rade alkoholičari, kockari i oštećeni. Mi najuporniji nalazimo načine kako da funkcioniramo u toj branši, a kuda to sve skupa vodi jako je nezahvalno prognozirati"; “U pravu je. To je prekrasan posao, ali ljudska pohlepa, zloća i ljubomora su ogroman problem. Većina poslodavaca je toliko pohlepna da ih uopće nije briga za radnike ili kvalitetu odrađenog posla. Samo jagma i što više i brže”, pisali su u komentarima.
Neki su pak istaknuli da si ljudi ne podmeću samo u toj branši, već u svim profesijama koje su iole kompetitivne. “Nije li tak u svakom poslu? Možda nije skučen prostor, ali mislim na ostalo”; “Svi podmeću jedni drugima, ne samo kuhari”; “Kao i u svakom poslu”; “Sada zamislite isto to, ali u inženjerstvu, gdje je potrebna puno veća stručnost. Vrhunski kuhar ne može se usporediti s vrhunskim inženjerom. Kuhanje i milijarde vrijedni projekti nisu isto. A isto podmetanja, klanovi, spletke, odgovornost za milijune jednom odlukom”, pisali su.
Usprkos brojnim komentarima da je rad u profesiji izrazito stresan, mnogi su napisali da je riječ o lijepom zanimanju. “Radim 30 godina kao šef kuhinje i znam da kako si posložim ekipu i organiziram da će mi tako i funkcionirati. Prvo i osnovno treba biti primjer svojim kolegama i čovjek, dobar psiholog, motivator i vođa, onda sve klapa kao švicarski sat. Kolegijalnost u kuhinji mora postajati, tko na to nije spreman ispada iz ‘igre’. Ista priča kao i u nogometu”; “Kuhinja je teška bauštela i ako nema sloge i kolegijalnosti, uništi te psihički više nego fizički. Hvala Bogu pa mi funkcioniramo super”, napisali su neki kuhari koji ipak imaju pozitivna iskustva.
Radio je u Americi i Velikoj Britaniji
Bogdan je karijeru započeo u poznatim zagrebačkim restoranima poput Dubravkinog puta i Baltazara, a kasnije je otišao na stažiranje u Ameriku. Četiri mjeseca proveo je u restoranu s dvije Michelinove zvjezdice u San Franciscu, nakon čega se pridružio se renomiranom chefu Brettu Grahamu u londonskom restoranu The Ledbury. Tijekom svoje karijere stjecao je iskustvo i u vrhunskim restoranima poput The Jane (dvije Michelinove zvjezdice) u Antwerpenu i A. T. u Parizu, prenosi Zagrebinfo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....