StoryEditorOCM

Azijska fuzija s lokalnim twistom: okusi koji osvajaju i najopreznija nepca, bez kompromisa u kvaliteti

Piše Matea Magaš/Sponzorirani sadržaj
23. travnja 2025. - 15:14

Kad restoran neprestano osvježava svoju ponudu, prilagođava se sezoni, prati trendove i – što je još važnije – osluškuje želje svojih gostiju, jasno je da ne staje na autopilotu. "Matsu" je upravo takvo mjesto.

S dvije lokacije u Zagrebu i jednom u Zadru, asian fusion restoran "Matsu" polako, ali sigurno osvaja hrvatsku gastro-scenu.

"Matsu" nije samo restoran – to je iskustvo.

Već pri prvom ulasku postaje jasno da je pažnja posvećena svakom detalju. Interijer inspiriran Azijom spaja čiste linije, toplo-hladne tonove i elemente koji stvaraju osjećaj smirenosti. Ugodno je i udobno, savršeno opuštajuće za ručak ili večeru s prijateljima i obitelji.

image

Matsu Zadar

Salty Business/

Vole ga gurmani zbog šarolike ponude i pristupačnih cijena, ali i svi oni koji se tek upoznaju s azijskim okusima, jer ponuda je pažljivo prilagođena i onima koji su oprezniji pri izboru.

– Zadrani su u početku bili skeptični, kao i većina ljudi iz Dalmacije kad se radi o azijskoj kuhinji, ali moram naglasiti da su sva jela prilagođena ovom našem, zapadnom tržištu – rekao nam je Leon Šoštarić, menadžer koji vodi zadarsku lokaciju "Matsua", ali i obližnji "Batak", dobro poznati lanac restorana. Naglasio je kako je "Matsu" u Zadru otvoren tek prošle godine, u travnju, kao treći restoran u Hrvatskoj.

Zanimljivo je kako su se odlučili restoran otvoriti izvan starog grada i time stvorili Zadranima nove navike. Vjerujemo kako je parking od velike važnosti kao i cestovna dostupnost.

– City Park Zadar, novi šoping-centar, nalazi se u Ulici 4. gardijske brigade 1 i njegova lokacija omogućuje jednostavan pristup iz različitih dijelova grada i okolnih područja s obzirom da je smješten u neposrednoj blizini jednog od najprometnijih raskrižja u Zadru – pojasnio je Šoštarić.

– To nam govori da su Zadrani stvorili nove navike te da su shvatili kako naša jela nisu toliko začinjena kao što inače očekuju od azijske kuhinje te su se brzo priviknuli na ove naše okuse... Za sada smo jako zadovoljni, a znam da će biti i bolje – govori, te dodaje kako su u početku gosti najčešće bili mlađi, oni koji prate trendove i češće isprobavaju nešto novo, no u posljednje vrijeme sve više dolazi i starija publika.

– Naši su konobari uvijek spremni sve detaljno objasniti, prošli su ozbiljnu obuku, a u pripremi je i online verzija jelovnika s uključenim fotografijama, kako bi se svi lakše snašli i znali što preporučujemo – ističe.

Ono što "Matsu" izdvaja je i dosljednost – sve što se nudi u Zagrebu, nudi se i u Zadru.

– Ako se jelovnik mijenja u Zadru, mijenja se i u Zagrebu. Sve svježe voće i povrće dolazi lokalno, iz Zadra, kao i tuna, iz tvrtke "Pelagos" – kaže Leon. Zato sezonsko osvježavanje jelovnika "Matsuu" nije samo rutina, već prilika da predstavi jela koja osvajaju i izgledom i okusom. Nedavni noviteti to potvrđuju.

Uveli su novo mesno jelo, Yang-Gogi – ražnjići od mljevene janjetine posluženi uz sushi rižu, povrće iz woka, ukiseljeni luk i granolu, koji u isto vrijeme djeluju i svježe i zasitno.

image

Matsu Zadar

Salty Business/

Ono što sve oduševi je i hrskavi jastog futomaki – sushi rolica s pravim jastogom u panko panadi, s miso i teriyaki umakom, koja je jednako impresivna na tanjuru kao i na nepcu.

Jelo koje bi čak moglo proći i pod "dalmatinsko-azijsko" je Hotateyaki – mekane i sočne grilane jakobove kapice na ražnjiću, poslužene s pažljivo biranim azijskim dodacima. Okus koji osvaja na prvu!

I predjela u ovom restoranu priča su za sebe. Tuna tartar s daikonom i perlicama limuna, kremasta horenso gomaae salata od baby špinata i aromatični štapići patlidžana u coulis umaku od rajčica – sve je svježe, pažljivo začinjeno i balansirano.

Svakim novim jelom, novom sezonom i novim gostom, "Matsu" potvrđuje da je ozbiljan igrač na sceni fusion kuhinje.

Ovdje se ne štedi na sastojcima, kao ni na brojnim detaljima, ali vodi se računa o cijenama.

Ne robuje trendovima, ali ih zna pratiti. Ne pokušava impresionirati – jednostavno, radi svoj posao kako treba.

A u svijetu gastronomije to je danas možda i najvrjednija pohvala.

Šećer na kraju

Kako su i "Torterie Macaron" dio iste grupacije, svi deserti koji se poslužuju u "Matsuu" dolaze iz vlastite proizvodnje. Riječ je o impresivnim monoporcijama koje se redovito mijenjaju i rotiraju, pa gosti često imaju priliku isprobati nešto novo, sezonsko i drugačije.

"Uz spomenute mono porcije, od deserata bismo istaknuli mousse od crne čokolade sa sladoledom od zelenog čaja i posipom od matcha praha, a tu je i matcha bounty cake – čokoladni brownie kao podloga, sladoled od kokosa i preljev od matcha praha", kaže Leon Šoštarić. "To su deserti za koje vjerujemo da mogu biti savršen završetak objeda u našem restoranu."

image

Matsu Zadar

Salty Business/
image

Matsu Zadar

Salty Business/

 

 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 03:30